Thumbnail

Ινδικό κοτόπουλο συνοδευμένο με Bali ρύζι parboiled Ινδικό κοτόπουλο συνοδευμένο με Bali ρύζι parboiled

Η Κρίστη Αγαπίου με τη σημερινή συνταγή θα σε ταξιδέψει μέχρι την Ινδία
Ένα πιάτο που μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα και απογειώνεται με το Bali ρύζι parboiled. Πλούσιο σε αρώματα μπαχαρικών και με κρεμώδη υφή.

Δες πιο κάτω τα υλικά και την εκτέλεση όπως σου την προτείνει η Κρίστη Αγαπίου:

Υλικά: 

Για την μαρινάδα κοτόπουλου:

  • 750γρ μπούτια ή στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα κομμένα σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς
  • 80γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 1/2 κ.σ. ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 κ.σ. κιμά τζίντζερ (ή ψιλοκομμένο)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού garam masala
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κόκκινου τσίλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη σάλτσα:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας αποβουτηρομένος βούτηρος ghee (ή 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο + 1 κουταλιά της σούπας λάδι)
  •  1 μεγάλο κρεμμύδι ή δύο  shallots κομμένα σε φέτες ή ψιλοκομμένα
  •  1 1/2 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  •  1 κ.σ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο ή ψιλοκομμένο
  •  1 1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  •  1 1/2 κουταλάκι του γλυκού garam masala
  •  1 κ.γ. κόλιανδρος σε σκόνη
  • 400 γρ ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κόκκινου τσίλι (προσαρμόστε το αναλόγως της γεύση σας)
  •  1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προσαρμοσμένο στη γεύση σας)
  • 250ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά (μπορείτε να βάλετε και κανονική αλλά είναι καλύτερα να είναι χαμηλά λιπαρά για να είναι και πιο λίγες οι θερμίδες της συνταγής)
  •  1 κ.σ. ζάχαρη

 

Εκτέλεση: 

  • Σε ένα μπολ ανακατεύεις το κοτόπουλο με όλα τα υλικά για τη μαρινάδα κοτόπουλου. Αφήσε το να μαριναριστεί για 30 λεπτά έως μία ώρα. Εάν μπορείς να μαρινάρεις περισσότερο είναι ακόμα καλύτερα.
  • Ζέστανε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάλε τα κομμάτια κοτόπουλου στο τηγάνι και άφησε να τηγανιστούν μέχρι να ροδίσουν μόνο για 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Βάλε το στο πλάι και άφησε παραμείνει ζεστό. ( το κοτόπουλο θα συνεχίσει να μαγειρεύεται στη σάλτσα)
  • Ζέστανε το βούτυρο ή το γκι στο ίδιο τηγάνι. Τηγάνισε τα κρεμμύδια μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν (4- 6 λεπτά).
  • Πρόσθεσε το σκόρδο και το τζίντζερ και σόταρε για 1 λεπτό, στη συνέχεια πρόσθεσε αλεσμένο κόλιανδρο, κύμινο και garam masala. Άφησε το να μαγειρευτεί για λίγα δευτερόλεπτα.
  • Πρόσθεσε την κονσέρβα από θρυμματισμένες ντομάτες, τη σκόνη τσίλι και το αλάτι. Άφησε ε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά μέχρι η σάλτσα να πάρει ένα βαθύ κοκκινωπό-καφέ χρώμα.
  • Αφαίρεσε το από τη φωτιά και πρόσθεσε το μείγμα σε ένα μπλέντερ μέχρι να μαλακώσει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσεις μερικές κουταλιές της σούπας νερό για να το βοηθήσεις να αναμειχθεί.
  • Ρίξε τη σάλτσα πίσω στο τηγάνι και ανακάτεψε την κρέμα, τη ζάχαρη στη σάλτσα. Προσθέσε το κοτόπουλο με χυμούς πίσω στο τηγάνι και μαγειρέψτε για επιπλέον 10 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και η σάλτσα να είναι πηχτή.
  • Σέρβιρε ζεστό με  ρύζι parboiled Bali. 

    Πασπάλισε με φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και απολαύσε!

Ρύζι καρύδας 

Υλικά: 

  • 2 φλιτζάνια ρύζι Bali parboiled ή Basmati 
  • 1 (400 ml) κονσέρβα γάλα καρύδας 
  • 1 1/2 φλιτζάνια νερό 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή για γεύση)
  •  1 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη (ή για γεύση) 

Εκτέλεση: 

  • Σε μια μεσαία κατσαρόλα, ξεπλύνετε το ρύζι parboiled Bali ή Basmati με αρκετές αλλαγές κρύου νερού μέχρι το νερό να τρέξει καθαρό. Στραγγίστε τυχόν περίσσεια νερού σε ένα κόσκινο και τοποθετήστε το ρύζι πίσω στην κατσαρόλα. 
  • Πρόσθεσε το γάλα καρύδας, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη.  Φέρε το μείγμα σε βρασμό σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμήλωσε τη φωτιά και μαγείρεψε σκεπασμένο για 15 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο. Μπορείς να προσθέσεις μια πετσέτα  από πάνω και να προσθέσεις το καπάκι αφήνοντας το να μαγειρευτεί μόνο του,  αφού βράσει έτσι με τον ατμό. 
  • Σέρβιρε με το ινδικό κοτόπουλο και απόλαυσε!

Δες την εκτέλεση της συνταγής σε βίντεο πιο κάτω: 

Η διατροφική αξία της συνταγής σύμφωνα με την κλινική διατροφολόγο Κρίστη Αγαπίου: 

5

1

Home