Thumbnail

Ριζότο μανιταριών Ριζότο μανιταριών

Μία πολύ νόστιμη πρόταση για ένα ρομαντικό δείπνο ή ένα τραπέζι με φίλους. Συνόδευσε το με ένα ποτήρι κρασί και «κέρδισε» τους όλους
Το ριζότο μανιταριών είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα του κόσμου, μιας και το «πάντρεμα» των υλικών δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Το κρασί σε αυτή την συνταγή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο γιατί με αυτό θα «σβήσεις» τα μανιτάρια, προσδίδοντας μια οξύτητα στην γεύση τους, αλλά και γιατί ένα ποτήρι λευκό κρασί, είναι το κατάλληλο για να το συνοδεύσεις. 

Αν είσαι κι εσύ λάτρεις του κρασιού, επισκέψου την 62η Γιορτή του Κρασιού, 7-15 Οκτωβρίου, στη Λεμεσό. 

Υλικά:

  • 50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 1 κύβος ζωμού λαχανικών
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 250 γρ. portobellini μανιτάρια  (ψιλοκομμένα)
  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο (arborio)
  • 175ml λευκό κρασί
  • 25 γρ. βούτυρο
  • μια χούφτα φύλλα μαϊντανού (ψιλοκομμένα)
  • 50 γρ. παρμεζάνα (φρεσκοτριμμένη)

Εκτέλεση:

  • Βάζεις 50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύνεις με 1 λίτρο βραστό νερό. Μουλιάζεις για 20 λεπτά, στη συνέχεια τα στραγγίζεις σε ένα μπολ και αποσύρεις τις τελευταίες κουταλιές της σούπας υγρό που έχουν μείνει στο μπολ.
  • Θρυμματίζεις 1 κύβο ζωμού λαχανικών στο υγρό των μανιταριών και στη συνέχεια πιέζεις ελαφρά τα μανιτάρια για να αφαιρέσεις τυχόν υγρά.
  • Ζεσταίνεις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτεις 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου και τα τηγανίζεις για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Ανακατεύεις 250 γρ. ψιλοκομμένα μανιτάρια portobellini και τα αποξηραμένα μανιτάρια, αλατοπιπερώνεις και συνεχίζεις το μαγείρεμα για 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φρέσκα μανιτάρια.
  • Ρίχνεις 300 γρ. ρύζι  στο τηγάνι και μαγειρεύεις για 1 λεπτό. Ρίχνεις ένα ποτήρι λευκό κρασί 175 ml και το αφήνεις να κοχλάσει για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Κράτησε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνεις το ένα τέταρτο του ζωμού μανιταριών. Σιγοβράζεις το ρύζι, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά.
  • Προσθέτεις ξανά περίπου την ίδια ποσότητα ζωμού και συνεχίζεις να σιγοβράζεις και να ανακατεύεις - θα πρέπει να αρχίσει να γίνεται κρεμώδες, και παχύρρευστο. Μέχρι να προσθέσεις το τελευταίο τέταρτο του ζωμού, το ρύζι θα πρέπει να έχει σχεδόν μαγειρευτεί.
  • Συνεχίζεις το ανακάτεμα μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Εάν το ρύζι εξακολουθεί να είναι λίγο μαγειρεμένο, προσθέτεις μια σταγόνα νερό. Κατεβάζεις το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτεις 25 γρ. βούτυρο και πασπαλίζεις με 25 γρ. τριμμένη παρμεζάνα  και μισή χούφτα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού.
  • Σκεπάζεις και αφήνεις για λίγα λεπτά, ώστε το ρύζι να απορροφήσει τα περιττά υγρά καθώς κρυώνει.  

 

Home