Στήθος κοτόπουλο με κρόκο Κοζάνης, λεμόνι και κόλιανδρο
Η Κρίστη Αγαπίου σού δείχνει πώς να φτιάξεις την μαροκινή αυτή συνταγή, στην πιο εύκολη (και νόστιμη) εκδοχή της
Μια εύκολη εκδοχή της αυθεντικής συνταγής, αλλά εξίσου νόστιμη!
Συστατικά (για 4 μερίδες):
- 4 μέτρια στήθη κοτόπουλου
- 3 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
- ξύσμα και χυμό από 4 λεμόνια
- 4 κ.σ. μέλι
- 1 μικρή πρέζα Κρόκο κοζάνης (saffron) (αλεσμένο με λίγο άλας και μουλιάζουμε σε λίγο χλιαρό νερό)
- 2 κ.σ. αλεσμένο κόλιανδρο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- μια μικρή χούφτα φρέσκο κόλιανδρο (για γαρνιτούρα)
- Κούς κούς για σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200C
- Παίρνεις μια μικρή πρέζα από κρόκο κοζάνης και το βάζεις σε ένα μικρό μπόλ. Προσθέτεις λίγο αλάτι και αλέθεις με το saffron. Στην συνέχεια προσθέτεις 100-120 ml βραστό νερό (όχι πολύ βραστό νερό).
- Αλατοπιπερώνεις το κοτόπουλο.
- Σε ένα μπόλ μέτριο ανακατεύεις το σκόρδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το μέλι , κρόκο κοζάνης και τον αλεσμένο κόλιανδρο, το βάζεις στο κοτόπουλο να μαριναριστεί και μετά μαρινάρεις σε σκεπασμένο, μη μεταλλικό σκεύος για 2-3 ώρες ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο
- Ψήνεις το κοτόπουλο στη μαρινάδα για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο
- Σερβίρεις με κους κους ή κινόα και σαλάτα
H διατροφική αξία της συνταγής από την κλινική διατροφολόγο Κρίστη Αγαπίου