Thumbnail

8η Μαρτίου: Πέρα από τα τριαντάφυλλα... 8η Μαρτίου: Πέρα από τα τριαντάφυλλα...

Το ίδρυµα «ΖΩΗ κατά της Εµπόλεµης Βίας» για την Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας
Στις 8η Μαρτίου είναι η Παγκόσµια Ηµέρα για τα Δικαιώµατα της Γυναίκας, όπως καθιερώθηκε από τα Ηνωµένα Έθνη, το ίδρυµα «ΖΩΗ κατά της Εµπόλεµης Βίας» («ZOE vs War Violence») επισημαίνει ότι οι γυναίκες στην Κύπρο και σε άλλες χώρες συνεχίζουν να διεκδικούν αξιοπρεπή ζωή και εξασφάλιση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όπως:
  • Έµπρακτη αναγνώριση της ισότητάς τους
  • Βελτίωση της κοινωνικής και της επαγγελµατικής τους θέσης
  • Κατάργηση κάθε µορφής διάκρισης και βίας σε βάρος τους
  • Αναγνώριση του δικαιώµατος να επιλέγουν ελεύθερα τον τρόπο ζωής τους

Οι αγώνες των γυναικών συχνά βάφτηκαν και συνεχίζουν να βάφονται µε αίµα. Αν και σε αρκετές χώρες έχουν γίνει σηµαντικά βήµατα, σε πολλές άλλες οι γυναίκες εξακολουθούν να βιώνουν διακρίσεις, εκµετάλλευση, βία και στέρηση βασικών ελευθεριών ενώ βλέπουµε και παραδείγµατα οπισθορδόµησης.

Το ίδρυµα «ΖΩΗ κατά της Εµπόλεµης Βίας» υψώνει τη φωνή του ενάντια στη θυµατοποίηση των γυναικών σε εµπόλεµες και όχι µόνο, ζώνες. Στην Ουκρανία, στη Συρία, στο Ιράν και το Αβγανιστάν, σε χώρες της Αφρικής, γυναίκες δολοφονούνται σε τυφλά κτυπήµατα κατά άµαχου πληθυσµού, µητέρες χάνουν συζύγους και παιδιά, κορίτσια είναι θύµατα συστηµατικών βιασµών ή και εξαναγκασµού σε εκπόρνευση και γυναίκες στερούνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώµατα. Τα όνειρά τους διαλύονται από τις ολέθριες συνέπειες των πολεµικών συγκρούσεων.

Το πνεύµα της 8ης Μαρτίου ας µην περιοριστεί σε µια µέρα και σε ένα τριαντάφυλλο. Ας είναι η αρχή µιας ουσιαστικής προσπάθειας πολιτείας και πολιτών για αλλαγή στις νοοτροπίες, τις πολιτικές και τις συµπεριφορές προς τις γυναίκες.

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα από το ίδρυμα «ΖΩΗ κατά της Εμπόλεμης Βίας»

Το πρόγραμμα «Ζωή Ξανά», που δημιουργήθηκε από ειδικά εκπαιδευμένη  ομάδα, στοχεύει στη σταδιακή αποκατάσταση της χαράς, της γαλήνης και καλύτερης ποιότητας ζωής των ατόμων αυτών. Συγγενείς αγνοουμένων, προσφυγόπουλλα και προσφύγισσες, εγκλωβισμένες, γυναίκες και παιδιά που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους, θύματα βιασμών και άλλα άτομα που βίωσαν τραυματικές εμπειρίες στη διάρκεια – και ως επακόλουθο - της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο, κουβαλούν τραύματα που δεν έχουν επουλωθεί. Το ίδιο και συγγενικά τους πρόσωπα δεύτερης και τρίτης γενιάς, που έχουν επηρεαστεί από τα βιώματα και τις αφηγήσεις της πρώτης γενιάς. Σε κατοπινό στάδιο το Ίδρυμα προγραμματίζει να προσφέρει το πρόγραμμα και σε άλλες ομάδες ατόμων που ζουν στην Κύπρο, με παρόμοια βιώματα, καθώς και στο εξωτερικό. 

Το ιδρύμα «ΖΩΗ κατά της Εμπόλεμης Βίας» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που φιλοδοξεί να συνενώσει δυνάμεις και με άλλους διεθνείς οργανισμούς, διεκδικώντας το δικαίωμα των γυναικών, των κοριτσιών και των παιδιών όλου του κόσμου να χαίρονται τα όνειρά τους σε ένα πιο όμορφο κόσμο.

Στόχος του ιδρύματος είναι η αναγνώριση, καταδίκη και τερματισμός όλων των μορφών βίας κατά γυναικών, κοριτσιών, παιδιών και ευάλωτων ατόμων, θυμάτων και μαρτύρων κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων, που κυμαίνονται από σωματική, σεξουαλική έως ψυχολογική βία που διαπράττεται τόσο από κρατικούς όσο και από μη κρατικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βασανιστηρίων, απαγωγών, βιασμών, εκπόρνευση, σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστικό γάμο, καταναγκαστική πορνεία, αναγκαστική άμβλωση, αναγκαστική στείρωση και η κάθε μορφή βίας που δέχονται τα άτομα αυτά.

Facebook page: ZOE Vs War Violence

 

πηγή κεντρικής φώτο

Home