Thumbnail

Δάφνη Αλεξάντερ: Η Κύπρια ηθοποιός που κάνει διεθνή καριέρα, μιλάει αποκλειστικά στο MyLife Δάφνη Αλεξάντερ: Η Κύπρια ηθοποιός που κάνει διεθνή καριέρα, μιλάει αποκλειστικά στο MyLife

Οι συμμετοχές σε διεθνείς τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, η οικογένεια της και οι επιτυχίες. Ναι, τη Δάφνη Αλεξάντερ αξίζει να την γνωρίσεις περισσότερο.
Η Δάφνη Αλεξάντερ, η μεγαλύτερη κόρη του Κύπρου Χρυσοστομίδη, σπούδασε νομική, αλλά σύντομα κατάλαβε πως έχει γεννηθεί για να γίνει ηθοποιός. Ακολούθησε το όνειρο της στο εξωτερικό και η επιτυχία δεν άργησε να έρθει. Σήμερα μετρά ήδη στο ενεργητικό της συμμετοχές σε παραγωγές του BBC και του Netflix, θεατρική παράσταση στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και πολλά άλλα για τα οποία μιλάει πάντα με σεμνότητα.

Ζει πλέον ανάμεσα σε Αθήνα, Λονδίνο και Κύπρο, λατρεύει τα ταξίδια και πιστεύει ότι η Κύπρος μας μπορεί να πετύχει ακόμη περισσότερα στον καλλιτεχνικό τομέα από αυτά που ήδη έχει καταφέρει. Η ίδια είναι ένα φωτεινό παράδειγμα. Για όλα αυτά μίλησε αποκλειστικά στο MyLife και στη Ζώη Αυγουστή.

Της Ζώης Αυγουστή 

 

Δάφνη μου θα έλεγε κανείς ότι το 2023 είναι η χρονιά σου μιας και ανάμεσα σε άλλα συμμετείχες σε μια ελληνική ταινία του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα το «Μινόρε», σε μια παράσταση για το Φεστιβάλ Αθηνών, στη βελγική παραγωγή Pray του Louis Lagayette. Πώς τα προλαβαίνεις όλα αυτά;

Πράγματι, ήταν μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα χρονιά για τα επαγγελματικά μου, κυρίως επειδή συμμετείχα σε πολύ διαφορετικά project, πράγμα που μου αρέσει πάρα πολύ. Έκανα κωμωδία («Γάμος α λα Ελληνικά»), θρίλερ (ταινία «Pray»), ελληνική τηλεόραση (σειρά «Ζωή» στην πλατφόρμα του Αντέννα), μια αγγλική ταινία μικρού μήκους («Loose Strands»), ελληνικό θέατρο με το Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου («Το Σχέδιο Μαρσαλ») - κι έκανα κι ένα ρόλο μόλις τώρα σε μια αγγλική σειρά στο Netflix,  για την οποία δε μπορώ ακόμη να μιλήσω. Όσο για την ταινία «Μινόρε» του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα, αυτή τη γυρίσαμε λίγο νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2021, αλλά λόγω των πολύπλοκων εφέ που ήταν αναγκαία για μια τέτοια ταινία φαντασίας/horror, πήρε περισσότερο χρόνο απ’ ότι συνηθίζεται για να τελειώσει. Μόλις τον Απρίλιο όμως είχε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ Fantaspoa της Βραζιλίας και θα έχει και την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα στο Λονδίνο στο φεστιβάλ FrightFest τον Αύγουστο! Δεν την έχω δει ακόμη και ανυπομονώ πολύ. Πώς τα προλαβαίνω; Καλή ερώτηση! (γέλια) Με πολλά ταξίδια και πολλή δουλειά. Μ’ αρέσει όμως η σκληρή δουλειά καθώς και οι συχνές μετακινήσεις. Κάπως μέσα σε όλα αυτά, βρίσκω και χρόνο για την οικογένεια μου, για κάποια ταξίδια αναψυχής καθώς και για λίγη ξεκούραση! 

 

1

Φωτογραφία από τη παράσταση "Σχέδιο Μάρσαλ"

 

Παρόλο που έχεις παραδεχτεί πως από μικρή ηλικία αγαπούσες την υποκριτική, σπούδασες στην Αγγλία νομική. Πώς εν τέλει μπήκε στη ζωή σου η υποκριτική; 

Πριν είκοσι χρόνια περίπου, μια φίλη -η Ελιάνα Μανδρίδου, την οποία ευχαριστώ κάθε φορά που τη βλέπω!-μου είπε για μια παράσταση του Οθέλλου που ετοίμαζαν κάποιοι φίλοι της, απόφοιτοι της σχολής Bristol Old Vic, στο αρχαίο ωδείο Πάφου και με ενθάρρυνε να πάω στην οντισιόν. Γύρευαν μια ηθοποιό να παίξει το ρόλο της Αιμιλίας. Μη έχοντας ξαναπαίξει ποτέ, άκουσα το ένστικτο μου, πήγα και προς μεγάλη μου έκπληξη μου δώσανε το ρόλο. Μετά από αυτό δεν υπήρχε πια αμφιβολία ότι η νομική κάπου εκεί είχε τελειώσει!  

 

Ποια ήταν η αντίδρασή των δικών σου ανθρώπων όταν ανακοίνωσες την απόφασή σου; 

Περηφάνια και υποστήριξη, ευτυχώς! 

 

Ποιους ρόλους ξεχωρίζεις από αυτούς που έχεις υποδυθεί;

Η «Πολιορκία στην Οδό Λιπέρτη» ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και λόγω της συνεργασίας μου με το Σταύρο Παμπαλλή και λόγω της συνεργασίας μου με το Σταύρο Παμπαλλή αλλά και λόγω του ρόλου που ήταν απαιτητικός. Μπήκα πολύ βαθιά στην ψυχολογία αυτής της γυναίκας. Μου πήρε λίγο καιρό μετά το γύρισμα να καταφέρω να την αποβάλω από τις σκέψεις μου. Αγάπησα ιδιαίτερα όμως και τη Νίνα, το χαρακτήρα που υποδύθηκα στη σειρά «Ζωή» της Δωροθέας Πασχαλίδου, που παίζεται τώρα στην πλατφόρμα του Αντέννα. Να προσθέσω ότι και η Δωροθέα και ο Σταύρος είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι συγγραφείς, και χωρίς καλούς συγγραφείς δε μπορούμε εμείς οι ηθοποιοί να πετύχουμε απολύτως τίποτε!  

 

δαφνη

Φωτογραφία από τη σειρά "Ζωή"

 

Ποιος είναι ο ρόλος-απωθημένο για σένα;

Δεν είναι τόσο ρόλοι όσο κείμενα και συγγραφείς που έχω απωθημένα. Για παράδειγμα κάποια θεατρικά του κλασικού ρεπερτορίου με τα οποία διψάω να καταπιαστώ. Αρχαία τραγωδία. Έργα του Ίψεν, Τσέχωφ, Σαίξπηρ, Τενεσί Ουίλλιαμς, Άρθουρ Μίλλερ… Όσο για ρόλους, θα έλεγα πως η Λαίδη Μάκμπεθ είναι ένας ρόλος που πάντα ονειρευόμουν να παίξω. 

Ποιος είναι ο πρώτος που θα συζητήσεις μαζί του μια νέα επαγγελματική πρόταση;

Ο σύζυγος μου και η μητέρα μου - χωρίς συγκεκριμένη σειρά! 

Ζεις και εργάζεσαι σε Ελλάδα, Λονδίνο και Αμερική, ενώ στο ενεργητικό σου έχεις συμμετοχές σε σειρές του BBC και της HBO. Πόσα βήματα θεωρείς ότι πρέπει ακόμη να διανύσουμε για να φτάσουμε στο επίπεδο τέτοιων παραγωγών στην Κύπρο; 

Δε νομίζω να είναι δίκαιο να συγκρίνουμε το μικρό μας νησί με μεγάλες και ώριμες βιομηχανίες όπως είναι αυτή της Αμερικής και της Αγγλίας. Η Κύπρος -παρά το μέγεθος της- έχει πολύ ταλαντούχους δημιουργούς και ηθοποιούς καθώς και αφοσιωμένα άτομα, γεμάτα πάθος και μεράκι, που δουλεύουν στις πολιτιστικές μας υπηρεσίες. Πιστεύω πως με λίγη οικονομική βοήθεια από κυβερνητικούς φορείς η Κύπρος, έχει ήδη και μπορεί ακόμη περισσότερο να πετύχει πολλά κι εντυπωσιακά πράγματα.  

μινορε

Φωτογραφία από τη ταινία "Μινόρε"

Έχεις συνεργαστεί με σπουδαίους ηθοποιούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Υπήρξαν άτομα που τα απομυθοποίησες γνωρίζοντας τα από κοντά;  

Οι πλείστοι ηθοποιοί που γνώρισα και με τους οποίους δούλεψα, είναι άνθρωποι απλοί, γενναιόδωροι που θέλουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, να υποδυθούν το ρόλο που τους εμπιστεύτηκαν με αλήθεια και ακεραιότητα

και να τα πηγαίνουν καλά με τους συναδέλφους τους και με αλήθεια και ακεραιότητα. Δεν ξέρω αν είμαι εγώ πολύ θετική ως άνθρωπος, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι μια πολύ ωραία «πάστα» ανθρώπου οι ηθοποιοί! 

Σκέφτηκες ποτέ το ενδεχόμενο να επιστρέψεις μόνιμα στην Κύπρο;

Προς το παρόν δεν το σκέφτομαι. Για συγκεκριμένες δουλειές όμως, έχω επιστρέψει και θα επέστρεφα ξανά με μεγάλη χαρά. 

 

1

Φωτογραφία Aliona Adrianova

 

 

Υπάρχουν στιγμές που σου λείπουν η οικογένεια και οι φίλοι σου στην Κύπρο;

Πολύ, αλλά ευτυχώς επισκέπτομαι την Κύπρο συχνά και δεν χάνω επαφή με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. 

Το πραγματικό σου επίθετο είναι Χρυσοστομίδου, γιατί πήρες την απόφαση να το αλλάξεις;

Όταν φοιτούσα στην αγγλική σχολή LAMDA, μου είπαν ότι το Χρυσοστομίδου (Chrysostomides) δε θα μπορούσε να το προφέρει κανείς στην Αγγλία, ούτε και να το γράψει ορθά και μάλλον είχαν δίκιο.  Διάλεξα ένα καλλιτεχνικό όνομα λοιπόν που εκείνη τη χρονική περίοδο μου φάνηκε αρκετά ελληνικό και αρκετά εύκολο για το ξένο αυτί. Ευτυχώς το έχω συνηθίσει τώρα! 

Ζεις ανάμεσα σε Αθήνα, Λονδίνο, Αμερική και Κύπρο. Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου πολίτη του κόσμου;

Σίγουρα πολίτη της Ευρώπης, διότι Αμερική έχει αρκετά χρόνια να πάω. Με την κατάλληλη ευκαιρία όμως, ελπίζω να επιστρέψω.

Απ’ όσο έχω μάθει αγαπάς τα ταξίδια. Ποιο απ’ όσα έχεις κάνει θα σου μείνει αξέχαστο;

Είναι αλήθεια ότι λατρεύω τα ταξίδια! Σαφάρι στη Νότιο Αφρική ήταν μια από τις πιο αξέχαστες εμπειρίες που έχω ζήσει ποτέ. Να βλέπεις άγρια ζώα ελεύθερα στη φύση είναι ένα μαγικό συναίσθημα. Ελπίζω κάποια μέρα να το ξαναζήσω. 

Νιώθεις περισσότερη υπερηφάνεια που τα κατάφερες εκτός συνόρων;

Νομίζω πως δεν είναι τόσο η γεωγραφική τοποθεσία που με συνεπαίρνει όσο το σενάριο, ο ρόλος που μου εμπιστεύεται ο/η δημιουργός, το ταλέντο των συντελεστών. 

Έχεις πραγματοποιήσει περισσότερα απ’ όσα έχεις ονειρευτεί όταν ξεκίνησες να ασχολείσαι με την υποκριτική;

Για να σου πω την αλήθεια όταν ξεκίνησα δεν είχα πολυσκεφτεί τι ακριβώς σήμαινε το επάγγελμα που είχα διαλέξει. Ανακάλυψα πολλά στην πορεία, έμαθα πράγματα, έκανα λάθη κι επαναπροσδιόρισα τους στόχους μου. Στην αρχή όμως ήταν όλα βήμα προς βήμα. Εκείνο που ήξερα είναι ότι είχα ερωτευτεί το αντικείμενο κι ότι αυτό ήταν που ήθελα να ακολουθήσω πάση θυσία.

 

κεντρική φωτογραφία James Phillips

Home