Thumbnail

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: Όσα είπαν γνωστοί Έλληνες για τη σεξουαλική τους ταυτότητα Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: Όσα είπαν γνωστοί Έλληνες για τη σεξουαλική τους ταυτότητα

«Δεν νιώθω περήφανος που είμαι gay, ούτε εσύ πρέπει να νιώθεις περήφανος που είσαι straight. Να είσαι περήφανος επειδή είσαι καλός άνθρωπος»
Η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας 2021 είναι σήμερα, Δευτέρα, 17/05. Η ημέρα αυτή είναι γνωστή και με την κωδική ονομασία IDAHO (International Day Against Homophobia).

Ως βασικό σκοπό έχει να συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες, που στοχεύουν στον σεβασμό της διαφορετικότητας των ομοφυλοφίλων, ανδρών και γυναικών. Ενώ, θέλει να τονίσει και τις κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν προς τη διαφορετικότητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νεαρό ζευγάρι στην Ελλάδα παντρεύτηκε με φορεσιές του 1821 (Βίντεο)

Η 17η Μαΐου επιλέγει ως η ημέρα αυτή επειδή αυτή την ημέρα του 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο όρος “ομοφοβία” ή “ομοφυλοφοβία” («homophobia») επινοήθηκε τη δεκαετία του 60' από τον Αμερικανό ψυχολόγο Τζορτζ Γουάινμπεργκ.

Πολλοί γνωστοί Έλληνες μίλησαν κατά καιρούς ανοιχτά και παραδέχθηκαν πως είναι ομοφυλόφιλοι. Με αφορμή λοιπόν τη Διεθνή Ημέρα Κατά της Ομοφυλοφιλίας, ας θυμηθούμε τι έχουν πει: 

 

λοωε

unsplash.com/photos/GyPw0jMAI1I

Φώτης Σεργουλόπουλος

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος πήρε την απόφαση να μιλήσει ανοιχτά στην εκπομπή «Βράδυ με τον Πέτρο Κωστόπουλο» το 2011.

«Για την προσωπική μου ζωή και τις επιλογές μου δεν ήθελα ποτέ να πω ψέματα. Είχα συντρόφους στο παρελθόν, πάρα πολύ καλούς» είπε ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Πέτρος Κωστόπουλος δεν κρατήθηκε: «Το ‘πες», ψέλλισε αναφερόμενος στην παραδοχή του Φώτη Σεργουλόπουλου. Αλλά ο Φώτης είχε μόλις ξεκινήσει.

«Τους αγαπούσα. Δεν έχω στενοχωρήσει ποτέ κανέναν. Η ζωή είναι περίεργη, οι άνθρωποι πρέπει να ζουν ελεύθεροι και πρέπει στη ζωή τους να αποφασίζουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν. Υπάρχει τίμημα, αν ακολουθήσεις από δω, υπάρχει τίμημα. Αν ακολουθήσεις από κει, υπάρχει τίμημα. Το θέμα είναι τι αντέχεις να πληρώσεις. Εγώ αυτό που αντέχω να πληρώσω είναι να αισθάνομαι εγώ άνετα με τον εαυτό μου. Και να είμαι κύριος του εαυτού μου. Να μην έρθει κανένας να μου πει, πρέπει να κάνεις έτσι γιατί κοινωνικά έτσι πρέπει να ‘σαι.»

Για το πώς τον αντιμετωπίζει το περιβάλλον του, ο Φώτης Σεργουλόπουλος ήταν αφοπλιστικός:

«Κάνω μια δουλειά η οποία με εκθέτει στον κόσμο, με κάνει να είμαι ανοικτός και να ενδιαφέρονται για μένα. Δεν θα υπήρχε μεγαλύτερο μαρτύριο από το να κρύβομαι και να λέω ψέματα.»

Χρήστος Σιμαρδάνης

Ο γνωστός ηθοποιός, Χρήστος Σιμαρδάνης είχε γράψει στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook το 2017:

«Την ημέρα του Gay Pride μού ζήτησαν από ραδιοφωνικό σταθμό να μιλήσω, αλλά τους είπα ότι δεν συμφωνώ. Δεν είμαι περήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος. Κανείς δεν μπορεί να είναι περήφανος για το τι κάνει στο κρεβάτι του. Είναι σαν να λες «είμαι περήφανος που έχω αυτιά». Δεν μπορείς να είσαι περήφανος επειδή είσαι θηλαστικό ή επειδή έχεις δύο αυτιά. Περήφανος μπορείς να είσαι για χίλια δύο άλλα πράγματα. Θα μου άρεσε να νιώθω περήφανος για τον εαυτό μου για κάποια ανθρώπινα χαρακτηριστικά μου. Δεν νιώθω περήφανος που είμαι gay, ούτε εσύ πρέπει να νιώθεις περήφανος που είσαι straight. Να είσαι περήφανος επειδή είσαι τίμιος, καλός άνθρωπος, ή καλός πατέρας.»

Γιώργος Μαρίνος

Ο Γιώργος Μαρίνος ήταν από τους πρώτους, ίσως ο πρώτος Έλληνας ομοφυλόφιλος που παραδέχτηκε ανοιχτά τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Και μάλιστα σε μια εποχή, τη δεκαετία του ’60, που το συγκεκριμένο θέμα ήταν κάτι παραπάνω από ταμπoύ. Ο ίδιος, αρκετά χρόνια μετά, δήλωσε:

«Πιστεύω ειλικρινά πως αυτή η δήλωση μου το ’64 και η μετέπειτα συμπεριφορά μου άλλαξε πολύ τη γνώμη των Ελλήνων περί της ομοφυλοφιλίας

Φώτης Σπύρου

Ο Φώτης Σπύρου, γνωστός στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή του σε σειρές όπως οι «Δύο ξένοι» και η «Μαρία η άσχημη», είχε αποκαλύψει δημοσίως όχι μόνο ότι είναι ομοφυλόφιλος αλλά ότι σκόπευε να παντρευτεί τον τότε σύντροφό του στη Νέα Υόρκη, όπως και έκανε. «Δεν είναι εύκολο το να είσαι γκέι. Είναι επώδυνο και πραγματικά το πληρώνουμε. Εγώ βγήκα και είπα ότι παντρεύομαι. Δεν κατάλαβα; Θα ντραπώ; Δεν ντρέπομαι κανέναν, δεν έχω προσβάλλει κανέναν. Βρήκα τον άνθρωπό μου και θα παντρευτώ»

Μηνάς Χατζησάββας - Κώστας Φαλελάκης

 Κώστας Φαλελάκης: «Έλυσε» τη σιωπή του 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Μηνά Χατζησάββα

Ο Κώστας Φαλελάκης, επικρίθηκε για τα λόγια που είπε στην κηδεία του μεγάλου καλλιτέχνη και συντρόφου του. «Μηνούλη μου... Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ακόμη τι έχει συμβεί. Είναι μία γιορτή αποχαιρετισμού σήμερα και έτσι θέλω να νιώσουμε όλοι. Γνωριστήκαμε με το Μηνά το 1991 και ερωτευτήκαμε όταν μου διάβασε ένα ποίημα της Κικής Δημουλά. Τον Μηνά δεν θα τον θάψουμε, θα τον θυμόμαστε για πάντα. Ήταν απίστευτο, πάντως, αυτό που έζησα στο νοσοκομείο όταν πήγα για να πάρω τη σορό του και αυτό είναι ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό για το σύμφωνο συμβίωσης. Ήμουν ο άνθρωπος του τα τελευταία 25 χρόνια και όμως δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσα να πάρω εγώ τη σορό του... Προσδοκούσε αυτό το γαμημένο σύμφωνο συμβίωσης που δεν έρχεται και αντί για συλλυπητήρια θα έλεγα ότι υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι και στην κοινωνία το λέω, που είναι ομοφυλοφιλοι. Δεν το έκρυψε ο Μηνάς ποτέ αυτό. Δεν ντράπηκε ποτέ γι' αυτό. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Δώστε μας αυτή την δυνατότητα επιτέλους.»

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Ένα φωτογραφικό project που "σπάει" τα στερεότυπα από τη Φήμη Χατζηγιάννη 

 

κεντρική φώτο: unsplash.com/photos/_FlNNNDezuw

Home