Thumbnail

Δημήτρης Αλεξανδρή: «Η μεγάλη επιτυχία με φόβισε» Δημήτρης Αλεξανδρή: «Η μεγάλη επιτυχία με φόβισε»

Όσα είπε αποκλειστικά στο MyLife για την επιτυχία που βίωσε, την οικογένειά του, τον «Σασμό» και το βραβείο που ονειρεύεται μια μέρα να κερδίσει
Θα έλεγε κανείς πως ο Δημήτρης Αλεξανδρής είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους ηθοποιούς της φετινής σεζόν λόγω του ιδιαίτερου ρόλου που υποδύεται στην τηλεοπτική σειρά «Σασμός». Αν κάποιος όμως ψάξει το πλούσιο σε βραβεία βιογραφικό του, καθώς και τις τηλεοπτικές, θεατρικές, κινηματογραφικές δουλείες στις οποίες συμμετείχε, θα δει πως έχει πολλούς άλλους λόγους για τους οποίους αξίζει να τον παρακολουθήσει. Με αφορμή την παράσταση στην οποία συμμετέχει αυτό το διάστημα, μίλησε στο ΜyLife και τη Στέλλα Παπά, για τις «μεταμορφώσεις» του, το Netflix, την πολιτική, τη σχέση με τα παιδιά και τη γυναίκα του, ενώ αποκάλυψε πώς βίωσε τη μεγάλη επιτυχία που ήρθε ξαφνικά στη ζωή του. 

Της Στέλλας Παπά

Κύριε Αλεξανδρή, ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας από το «Σασμό» και το τι σας έκανε να πείτε «όχι» στον τρίτο κύκλο.

Η δήλωση που είχα κάνει για τη μη συμμετοχή μου στον τρίτο κύκλο, έγινε βάσει των όσων γνώριζα τότε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα κάποια άλλη πληροφόρηση, προχωρούσα μόνο με τα δεδομένα που είχα συμφωνήσει, για τον χαρακτήρα που υποδύομαι στον δεύτερο κύκλο. Δεν γνώριζα αν θα συνεχίσει ή δε θα συνεχίσει η σειρά. Παρόλα αυτά, ο «Σασμός» ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία και έκπληξη γιατί δεν είχα πιο πριν επαφή με αλλά σίριαλ τέτοιου είδους. 

 Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ελληνικές σειρές και ταινίες να αγοράζονται από το Netflix. Ποια σειρά από όσες έχετε συμμετέχει θεωρείται ότι θα μπορούσε να προβληθεί στη δημοφιλή πλατφόρμα; 

Πιστεύω ότι πάρα πολλές ελληνικές δουλειές είναι κοντά, ίσως και σε πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτές που είναι ήδη στο Netflix και σε άλλες παρόμοιες πλατφόρμες. Από τις δουλειές που ήδη συμμετείχα, θεωρώ πως η σειρά «Μια νύκτα τον Αύγουστο» και το «Λόγω τιμής» θα μπορούσαν να προβληθούν στο Netflix. Βέβαια, η προβολή κάποιων δουλειών απ’ αυτές τις πλατφόρμες δεν είναι επιβεβαίωση της καλλιτεχνικής τους αξίας και δεν σημαίνει πως σειρές ή ταινίες που δεν είναι σε αυτές δεν είναι καλές.

Ο «Σασμός» είναι μια σειρά που θα μπορούσε να πάρει το εισιτήριο για το Netflix; 

Ναι, γιατί όχι; Απλά δεν ξέρω αν θέλουν ή αν ενδιαφέρονται για τέτοιες σειρές.  

Έχετε ήδη πέντε βραβεία στο ενεργητικό σας. Ποιο θα θέλατε να είναι το επόμενο; 

Το όνειρό μου είναι να πάρω ένα βραβείο στο φεστιβάλ Καννών. Αγαπώ πάρα πολύ το σινεμά και ένα από τα μεγάλα μου όνειρα είναι να κάνω μια ταινία που θα προβληθεί στις Κάννες. 

 

Υπήρχε περίοδος που η μεγάλη επιτυχία σάς άλλαξε; 

Δεν με άλλαξε, με φόβισε. 

Πότε έγινε αυτό; 

Σε αυτή τη δουλειά, έχω περάσει διάφορες φάσεις. Στη δουλειά μας είναι λίγες οι δουλειές που κάνουμε και έχουν επιτυχία. Οπότε, την περίοδο που κάναμε επιτυχία με το «Λόγω τιμής» και είχα αρχίσει να κάνω τη μια δουλειά μετά την άλλη, άρχισα να φοβάμαι αν αυτό θα είναι κάτι δεδομένο. Αγωνιούσα για τη σχέση μου με την δουλειά. 

Πόσο εύκολο είναι αλήθεια για τη γυναίκα σας που δεν ανήκει στον χώρο της υποκριτικής να ζει με έναν ηθοποιό; 

Ίσως θα ήταν καλύτερα να ρωτήσετε την ίδια, αν και εγώ πιστεύω πως εμείς οι ηθοποιοί είμαστε ενδιαφέροντα άτομα. Κάποιες φορές είμαστε εύκολοι και κάποιες δύσκολοι. Προσπαθούμε μέσα σε λίγες ώρες να συμπυκνώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής ενός ανθρώπου και αυτό μας κάνει ν’ αντιμετωπίζουμε διαφορετικά κάποια πράγματα της καθημερινότητα μας. Άλλοτε παθιαζόμαστε πολύ και άλλοτε αδιαφορούμε ή στεναχωριόμαστε περισσότερο απ’ αυτό που αξίζει. Όμως αυτό είναι κάτι που αφορά όλους όσους είναι γύρω μας και όχι μόνο τη σύζυγο. 

Πιστεύετε πως αν ήταν και η σύζυγος ηθοποιός, θα ήταν πιο δύσκολο; 

Δεν έχω ιδέα. 

Τα παιδιά σας έρχονται να δουν τις θεατρικές παραστάσεις στις οποίες συμμετέχετε; 

Αν και δεν έχουν εκφράσει ποτέ την επιθυμία να ασχοληθούν με το θέατρο, το αγαπούν και παρακολουθούν πολλές παραστάσεις αλλά και ταινίες, τα οποία μετά μας αρέσει να συζητάμε. 

 

Αυτή την περίοδο ένας “Χρυσός Δράκος” σάς ανεβάζει στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου. Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι’ αυτή την παράσταση και το ρόλο σας;

Πρόκειται για ένα καινούργιο έργο, βαθιά πολιτικό και κοινωνικό, με πολύ ενδιαφέρουσα φόρμα αφήγησης και θεματολογίας. Πραγματεύεται θέματα όπως η εμπορία ανθρώπων, η δουλειά και η δουλεία. Ασχολείται με τα ερωτήματα των ανθρώπων, τις ανθρώπινες σχέσεις, όσα συμβαίνουν γύρω μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο καθένας τον εαυτό του. Για τον ρόλο μου δεν μπορώ να πω κάτι μιας και δεν είναι ένας. Είμαστε πέντε μάγειρες σ ’ένα εστιατόριο, που μέσα σε λίγα λεπτά, μεταμορφωνόμαστε σ ’άλλους δεκαεφτά ρόλους. Οι άντρες γινόμαστε γυναίκες και οι γυναίκες άντρες, οι νέοι γέροι και οι γέροι νέοι, προσπαθώντας έτσι να μεταφέρουμε στο κοινό ένα άλλο νόημα για τις αποφάσεις και πότε αυτές παίρνονται. 

Πόσο εύκολο είναι να μεταμορφωθούν στη σκηνή τα πέντε πρόσωπα σε δεκαεπτά διαφορετικούς ανθρώπους;  

Ήταν πολύ δύσκολο να μπούμε σ ’αυτή τη διαδικασία, γιατί η ταχύτητα της αφήγησης και της αλλαγής των ρόλων είναι σχεδόν αστραπιαία.  Ευτυχώς, οι συνεργάτες μου είναι όλοι εξαιρετικοί και η διαδικασία κυλάει όμορφα και ομαλά. 

Εσείς μεταμορφώνεστε στη ζωή σας; Ποια η μεγαλύτερη μεταμόρφωση σας;

Αν εννοείτε ως ηθοποιός, ναι. Έτσι και αλλιώς η δουλειά του ηθοποιού απαιτεί πολλές εναλλαγές, κάθε νέος ρόλος είναι και μια μεταμόρφωση. Τώρα αν ρωτάτε αν αλλάζω εγώ ως Δημήτρης, πιστεύω πως ναι. Με τον καιρό και εγώ αλλάζω, όλοι αλλάζουμε. Άλλοτε γινόμαστε οι άνθρωποι που είχαμε ονειρευτεί και άλλοτε συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε τελικά όλα τα χαρακτηριστικά που θα θέλαμε να έχουμε στη συγκεκριμένη φάση της ζωής μας. 

Είναι τυχαίο το γεγονός πως μια παράσταση με πολιτικό περιεχόμενο ανεβαίνει την περίοδο των εκλογών; 

Η αλήθεια είναι πως δεν το προγραμματίσαμε και αγωνιούσαμε για το πώς μπορεί μια τέτοια παράσταση να ανέβει σε προεκλογική περίοδο. Ευτυχώς, το timing μας αποδείχθηκε καλό και η απόφαση να παιχτεί το έργο, σε μια περίοδο που οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για κάποια πράγματα, ήταν σωστή. 

Εσείς είστε πολιτικοποιημένος;

Ναι. Κάθε πολίτης, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητά, είναι πολιτικοποιημένος. Ακόμα και όταν κάποιος δηλώνει πως δεν ασχολείται με την πολιτική, πάλι πολιτική πράξη είναι. 

 

Ο κόσμος σήμερα θα λέγατε ότι παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις με την ίδια συχνότητα που το έκανε στο παρελθόν; 

Φέτος ήταν μια μεγάλη έκπληξη για μένα το πόσο πολύ έχει αγκαλιάσει ο κόσμος το θέατρο. Ίσως ο κόσμος, το είχε στερηθεί πολύ την περίοδο της καραντίνας και του κορονοϊού και ίσως θέλει να νιώσει ξανά αυτό το «διαφορετικό» συναίσθημα που νιώθεις ως θεατής όταν βλέπει ένα θέαμα μαζί με άλλους ανθρώπους. Πάντως όποιος και αν είναι ο λόγος που γίνεται αυτό, εύχομαι να συνεχίσει και ο κόσμος να μην σταματήσει να διψά για τον πολιτισμό. 

Το καλοκαίρι που πλησιάζει πού θα σας βρει; Θα κάνετε περιοδείες; 

Αν και είχα κάποιες προτάσεις για το καλοκαίρι δεν αποδέχθηκα γιατί ο χειμώνας ήταν πολύ κουραστικός. Είχα παράλληλα παραστάσεις, πρόβες και γυρίσματα για τον «Σασμό». Αλλά πέραν από αυτό πιστεύω πως ως ηθοποιοί πρέπει, να κάνουμε λίγο αποχή από την έκθεσή μας.  

Η καλύτερη συμβουλή που θα δίνατε στους αναγνώστες μας; 

Να ζουν! 

 

πηγή κεντρικής φώτο 

Home