Επιστρέφουν άρον άρον στην Κύπρο οι φοιτητές από Αγγλία λόγω lockdown
Είναι γνωστό ότι σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία σπουδάζουν οι περισσότεροι Κύπριοι φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό και σαφώς οι γονείς τους στην Κύπρο ανησυχούν για την κατάσταση.
Η offsite και η Μικαέλλα Μέσσιου επικοινώνησαν με τον πρόεδρο ΕΦΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου Γιώργο Ανδρέου και με την πρόεδρο της ΠΟΦΕΝ , Μαρία Τζιαμαλλή σε μια προσπάθεια να μάθουν τι γίνεται με τους χιλιάδες φοιτητές μας.
Κλείνουν άρον άρον εισιτήρια για Κύπρο λόγω lockdown
Ο πρόεδρος της ΕΦΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου Γιώργος Ανδρέου, δήλωσε στην offsite ότι μετά και την τελευταία εξέλιξη με τις ανακοινώσεις για το νέο lockdown, πλέον αρκετοί είναι οι Κύπριοι φοιτητές που σπεύδουν να κλείσουν ή έχουν ήδη κλείσει εισιτήρια επιστροφής πριν από τις 5 Νοεβρίου όπου θα εφαρμοστεί το lockdown. Επιπλέον, τόνισε ότι ήδη μεγάλος αριθμός φοιτητών βρίσκεται από προηγουμένως στην Κύπρο, αφού αυτό δεν επηρεάζει τη φοίτηση τους, λόγω του γεγονότος ότι πλέον τα περισσότερα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά. Υπάρχουν μερικά πανεπιστήμια που συνεχίζουν μαθήματα με φυσική παρουσία, και αυτό γίνεται γιατί πρέπει οι φοιτητές να παρουσιάζονται σε εργαστήρια ή και μαθήματα μουσικής.
Ο πρόεδρος της ΕΦΕΚ δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν και αρκετοί φοιτητές που έχουν έρθει το τελευταίο καιρό στην Κύπρο γιατί φοβούνται να μείνουν στην Αγγλία σε περίπτωση που η Κύπρος κλείσει τα σύνορα της. Σε επικοινωνία που είχαν πάντως με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τους λέχθηκε ότι μέχρι στιγμής δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Υπήρξαν κρούσματα κορωνοϊού ανάμεσα σε Κύπριους φοιτητές;
«Ναι είχαμε κρούσματα σε Κύπριους φοιτητές, ειδικά σε πόλεις οι οποίες είχαν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, δηλαδή στη Βόρεια Αγγλία». Ευτυχώς όμως, περίπου το 99% των Κύπριων φοιτητών νόσησαν ήπια, χωρίς συμπτώματα, ενώ υπήρξαν και κάποια άτομα που είχαν συμπτώματα, αλλά δεν ήταν κάτι σοβαρό, ανέφερε ο κ Ανδρέου.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Στο κόκκινο δύο περιοχές της Κύπρου
Ως Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων, όπως σημείωσε προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους φοιτητές να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να μην έρθουν και πολλά κρούσματα στην Κύπρο, μιας και στην Κύπρο υπάρχει ήδη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Σημαντικός λόγος για να μείνουν Αγγλία το EU Settlement Scheme
Ο Πρόεδρος της ΕΦΕΚ αναφέρθηκε σε ένα ακόμη κίνητρο που έχουν οι Κύπριοι φοιτητές να μείνουν στην Αγγλία. Συγκεκριμένα,πρόκειται για το πρόγραμμα EU Settlement Scheme, το οποίο είναι για ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι είτε έχουν σπουδάσει είτε έχουν μείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δικαιούνται να κάνουν αίτηση, η οποία μόλις εγκριθεί, δικαιούσαι να μείνεις Αγγλία για πέντε χρόνια, χωρίς να επηρεάζουν οι εξελίξεις του Brexit. Γι' αυτό το θέμα υπάρχει και επικοινωνία και με το British Council στην Κύπρο.
Απλώς, ο όρος που έχει αυτό το πρόγραμμα πριν κάνεις την αίτηση, είναι ότι πρέπει να είσαι Αγγλία τους τελευταίους έξι μήνες και αυτό για τους φοιτητές είναι σημαντικό, ειδικά αν θέλουν να μείνουν είτε για να συνεχίσουν σπουδές είτε για να δουλέψουν.
Καραντίνα για ταξιδιώτες από Κύπρο
Υπενθυμίζουμε, ότι από την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2020, όσοι θα ταξιδεύουν από Κύπρος προς Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αυτοπεριορίζονται για 14 ημέρες.
Σε ανακοίνωση της η ΕΦΕΚ, αναφέρει πως αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τους φοιτητές, καθώς οι διαλέξεις για τους περισσοτέρους φοιτητές έχουν μεταφερθεί́ διαδικτυακά́.
Τι γίνεται με Κύπριους φοιτητές σε Ελλάδα
Σε επικοινωνία που είχε η offsite με την πρόεδρο της ΠΟΦΕΝ , Μαρία Τζιαμαλλή, αναφέρθηκε πως και στην Ελλάδα έχουν βρεθεί Κύπριοι φοιτητές θετικοί στον κορωνοϊό αλλά δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα και είναι κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Οι φοιτητές που έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό, σύμφωνα με την κ Τζιαμαλλή ήταν μέσα από ιχνηλατήσεις.
Τα πλείστα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά όπως ανέφερε η κα Τζιαμαλλή. Αλλά, λόγω του ότι στην Ελλάδα έχει αρκετές Ιατρικές και Θεατρικές Σχολές, έχουν αρκετοί Κύπριοι εργαστήρια που δεν τους αφήνουν να κάνουν φουλ online τα μαθήματα.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Κρούσματα στο Νοσοκομείο Κυπερούντας
Περισσότερα στο ρεπορτάζ της Offsite ΕΔΩ