Γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε το Μουσείο Παραμυθιού να κλείσει
Βίκυ, αντιλαμβάνομαι ότι πλέον το Μουσείο Παραμυθιού δεν είναι βιώσιμο για να βρίσκεστε ενώπιον του διλήμματος που αφορά σε κλείσιμό του.
Ακριβώς. Το μουσείο δημιουργήθηκε με εξ’ ολοκλήρου δική μας χρηματοδότηση. Τα τρία χρόνια λειτουργίας του συντηρούνταν είτε από τις δράσεις του, είτε από εμάς. Καταλαβαίνετε ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς, υπήρξαν περίοδοι, όπως το καλοκαίρι αλλά και κάποιοι μήνες του φθινοπώρου, που δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί διότι δεν υπήρχαν ενεργές δράσεις εκείνη την περίοδο. Με τη συνθήκη όμως του κορωνοϊού, το μουσείο αναγκαστικά έχει κλείσει εντελώς. Συνεπώς τα έσοδα είναι μηδενικά.
Τα έξοδα εντούτοις, δηλαδή το ενοίκιο και άλλα λειτουργικά όπως οι λογαριασμοί του ρεύματος και τηλεφώνου, τρέχουν. Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου έχει συσσωρευτεί ένα αρκετά μεγάλο ποσό. Σε αυτά τα δεδομένα, έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα που επικρατεί, σχετικά με το πότε θα λήξει αυτή η κατάσταση που βιώνουμε. Εάν για παράδειγμα γνωρίζαμε ότι σε ένα μήνα όλα θα ήταν μία χαρά, θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε έναν προσωρινό τρόπο επιβίωσής του μουσείου ή ακόμη και να το χρηματοδοτήσουμε ξανά από την τσέπη μας. Αυτή η κατάσταση όμως, ίσως να διαρκέσει τρεις, τέσσερις μήνες ή και ακόμη να συνεχιστεί και το 2021 για ολόκληρη τη χρονιά. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα και πάλι τη συσσώρευση πολλών απλήρωτων ενοικίων.
Κάπως έτσι φτάσαμε σε αυτό το σημείο όπου πρέπει να υπερισχύσει η λογική έναντι του συναισθήματος. Αντιληφθήκαμε πως είτε θα βρεθεί μία λύση που να εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα το μουσείο, είτε θα το κλείσουμε, όσο και αν μας πονάει αυτό.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Σε ρόλο παραμυθά η Χριστιάνα Αριστοτέλους για τους μικρούς μας φίλους
Φαντάζομαι φτάνοντας σε αυτή την απόφαση, μελετήσατε και τους ενδεχόμενους τρόπους σωτηρίας.
Στην πραγματικότητα, μελετήσαμε την ανάγκη που υπάρχει ώστε να διατηρηθεί εν ζωή το μουσείο. Δεν γνωρίζουμε όμως με ποιον ακριβώς τρόπο θα μπορούσε κάτι τέτοιο να επιτευχθεί. Μία σκέψη βεβαίως, θα ήταν όπως κάποιος οργανισμός ή κρατικός φορέας, να μπορούσε να αναλάμβανε το κομμάτι των λειτουργικών εξόδων. Θα μπορούσε για παράδειγμα να «υιοθετηθεί» από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν ξέρουμε όμως εάν τέτοιες διαδικασίες είναι υπαρκτές για να αιτηθούμε να ακολουθηθούν. Θα μπορούσε επίσης κάποιος ιδιώτης ή μία τράπεζα να αναλάβουν το ρόλο του Μέγα Χορηγού.
Αυτό που βασικά ζητάμε είναι μία βοήθεια και στήριξη στα πάγια έξοδα, για να καταστεί και για εμάς δυνατή η συνέχιση παροχής των όσο το δυνατόν καλύτερων παροχών σε παιδιά και τις οικογένειές τους. Ειλικρινά όμως, δεν μπορούμε πλέον μόνοι μας να σηκώνουμε όλο αυτό το βάρος… το οικονομικό, της αγωνίας, του άγχους. Μέχρι τώρα το κάναμε διότι ο ενθουσιασμός όλων μας ήταν τόσο μεγάλος που υπερίσχυε, δίνοντας μας δύναμη και κίνητρο ώστε να συνεχίσουμε. Από ένα σημείο και μετά όμως, οφείλει να επικρατήσει η λογική, όσο κι αν αυτό μας πονάει.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Η Χριστίνα Παυλίδου διηγείται παραμυθάκι στα παιδιά και μαζεύει χιλιάδες likes!
Εάν βρισκόταν κάποιος φορέας που να σας κάλυπτε τις συσσωρευμένες οφειλές, παρέχοντας σας παράταση για περαιτέρω κινήσεις;
Μας έχει ήδη δώσει προφορική υπόσχεση το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη ότι θα μας βοηθήσει με ένα ποσό που θα μας προσφέρει και με το οποίο θα καταφέρουμε να καλύψουμε ένα μέρος των εξόδων που συσσωρεύτηκε στο παρελθόν. Ωστόσο, αυτό που μας φοβίζει είναι ότι ακόμη και να δώσουμε παράταση μερικών μηνών, αν δεν εξευρεθεί μία μόνιμη λύση μέσα σε εκείνο το διάστημα, τα χρέη και πάλι θα μαζευτούν. Μέχρι τον Δεκέμβριο μπορεί να αγγίξουν και τις 15.000 ευρώ, κάτι που σαφώς δεν θα ήταν βιώσιμο για εμάς. Εάν όμως βρεθεί ένας χορηγός που να μας εξασφαλίσει το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό των μελλοντικών ενοικίων, θα ήταν μία σημαντική ανακούφιση και θα αισθανόμασταν ανακούφιση, αφού θα μπορούσαμε και εμείς να λειτουργήσουμε πιο ψύχραιμα για την ανεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων.
Γνωρίζω ότι παρέχονται κρατικές χορηγίες σε αναγνωρισμένα μουσεία. Μπορεί ενδεχομένως να εμπίπτετε σε κάποια προβλεπόμενη κατηγορία των Σχεδίων Χρηματοδότησης;
Έχουμε μιλήσει με τον κ. Παρασκευά στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, ο οποίος πραγματικά έδειξε μεγάλο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την περίπτωσή μας και προσπάθησε να μας βρει λύσεις. Μας πρότεινε λοιπόν να κάνουμε αίτηση για το Σχέδιο Χρηματοδότησης Πολιτιστικών Φορέων για Κάλυψη Λειτουργικών Δαπανών, που αφορούν σε ένα σημαντικό κονδύλι των 10.000 ευρώ. Το πρόβλημα όμως είναι πως αυτό το χρηματικό ποσό δεν δίδεται στην αρχή του χρόνου. Παρά το γεγονός ότι κάναμε τώρα την αίτηση για το 2020, αυτή θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί και στη συνέχεια να μας παραχωρηθεί σε αρχικό στάδιο το 60% του συνολικού ποσού.
Εμείς όμως θα πρέπει να έχουμε ήδη πληρώσει τα έξοδα που αντιστοιχούν σε ενοίκια, ρεύμα και μισθούς, για να μας δοθεί αργότερα και το υπόλοιπο 40%. Με αυτό τον τρόπο δεν επιλύεται το πρόβλημα. Για να υπάρξει ουσιαστική λύση, θα χρειαζόταν ένα προκαθορισμένο ποσό απολαβών ετησίως, με το κονδύλι του Υπουργείου Παιδείας να έρχεται ως συμπληρωματική βοήθεια. Άλλωστε, λογικό είναι πως η ιδιοκτήτρια του χώρου όπου στεγαζόμαστε, δεν μπορεί να περιμένει τα ενοίκια της μέχρι εμείς να πάρουμε τα χρήματα της χρηματοδότησης στα χέρια μας.
Με λίγα λόγια…είναι περίπλοκο το ζήτημα. Το παλέψαμε πάρα πολύ καιρό μέχρι σήμερα. Τώρα πια όμως βρισκόμαστε σε αδιέξοδο.
Θα μπορούσε η «υιοθεσία» του μουσείου να γίνει από κάποιο σχολείο, ίσως ιδιωτικό;
Βεβαίως. Όπως είπα και προηγουμένως, είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση προς συζήτηση.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Νίκος Αναστασιάδης: Διαβάζει παραμύθι στα μικρά παιδιά, ανήμερα το Πάσχα (Φώτο)
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τις μέρες της καραντίνας, ήταν ένας από τους φιλοξενούμενούς σας που διάβασαν σε ζωντανή σύνδεση το αγαπημένο τους παραμύθι. Ο κ. Αναστασιάδης που λένε ότι φημίζεται για την ευαισθητοποίησή του όσον αφορά στα παιδιά και θέματα που σχετίζονται με αυτά, έχει ενημερωθεί για την πιθανότητα της μόνιμης παύσης λειτουργίας του μουσείου;
Για να είμαι ειλικρινής, δεν τον έχουμε ενημερώσει ακόμα. Δεν ξέρω αν το έχει πληροφορηθεί από κάπου αλλού. Εντούτοις, εντός της ημέρας σκοπεύω να γράψω μία επιστολή που θα αποσταλεί στον κ. Αναστασιάδη. Στόχος είναι να ενημερωθεί αλλά και να του απευθύνουμε έκκληση για βοήθεια.
Παράλληλα, έχουμε στείλει επιστολές τόσο στον Υπουργό Παιδείας, όσο και στον Υφυπουργό Τουρισμού. Είναι οι ύστατες κινήσεις μας για να ζητήσουμε στήριξη.
Υπόγραψε και εσύ ΕΔΩ για να μην κλείσει το Μουσείο Παραμυθιού.