Thumbnail

Χρύσω Λέφου: «Θα θυμάμαι για πάντα τη δύσκολη καθημερινότητα μας στα χρόνια της εφηβείας. Δε θα τα ξεχάσω ποτέ» Χρύσω Λέφου: «Θα θυμάμαι για πάντα τη δύσκολη καθημερινότητα μας στα χρόνια της εφηβείας. Δε θα τα ξεχάσω ποτέ»

Η γνωστή μαγείρισσα μίλησε στην Avant Garde για τα επόμενα σχέδια της, τη μαγειρική, τα δύσκολα εφηβικά χρόνια και αποκάλυψε αν θα συνεργαστεί μαζί με την κόρη της
Η αγαπημένη μαγείρισσα για άλλη μια χρονιά θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας το οποίο θα πραγματοποιθεί την ερχόμενη Κυριακή 1η Οκτωβρίου στην Αναφωτία.

Tης Μαρίας Πρατσή

H Χρύσω Λέφου μιλώντας στην Avant Garde, αναφέρθηκε στο πρόσφατο πτυχίο που έλαβε στην τυροκομία ενώ μίλησε με περηφάνια για την κόρη της Σαββίνα που ακόλουθει τα βήματα της, αποκαλύπτοντας αν θα τις δούμε να συνεργάζονται παρέα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα τηλεοπτικά της σχέδια  και μίλησε για μία δύσκολη περίοδο της ζωή της.

Για άλλη μια χρόνια, θα σε δούμε στο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας. Τι σημαίνει αυτό το φεστιβάλ για εσένα;

Είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετάσχω στο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας που διοργανώνει για 18η χρονιά ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας. Φέτος το Φεστιβάλ, θα διεξαχθεί στην Αναφωτία και τίτλος του θα είναι «Αμπέλου Γεύσεις». Μόνο ευγνώμων και περήφανος μπορεί να νιώσει κάποιος που μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις αναβιώνουμε τα ήθη και τα έθιμα μας για να μείνουν παρακαταθήκη στη νέα γενιά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια είναι η γνωστή Κύπρια παίχτρια που εισβάλει στο “I'm a Celebrity... Get Me Out of Here!”; (Φώτο)

Τι να περιμένει ο κόσμος την 1η Οκτωβρίου;

Να περιμένει ένα ωραίο ταξίδι στην Κύπρο του χθες. Στην κουλτούρα μας, στην παράδοση μας. Οι επισκέπτες θα μυηθούν στον κόσμο του αμπελιού και θα μάθουν για όλα τα παράγωγα από το σταφύλι. Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά το πάτημα σταφυλιών, την απόσταξη ζιβανίας, την παρασκευή σιουσιούκου και φυσικά πως φτιάχνονται τα μακαρόνια της Σμίλας ή του Σκλινιτζιού που πλέον είναι ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) χάρη στο Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας και που τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Τι συνταγές θα απολαύσουμε από τα χέρια σας στο φεστιβάλ;

Θα φτιάξουμε μαζί με τον Χρίστο Χριστοδούλου νόστιμες συνταγές με σταφύλι. Για μένα, ξεχωρίζει το πουργούρι με σταφίδες που έφτιαναν οι κάτοικοι όταν πήγαιναν να τρυγήσουν τα σταφύλια.

Πώς νιώθεις που οι συνταγές σου έχουν απήχηση σε όλες τις ηλικίες;

Ευγνωμοσύνη, συγκίνηση, αγάπη. Μεγαλώνοντας αισθάνομαι πιο έντονα την ευθύνη να παραδώσουμε ανόθευτη τη γαστρονομία της Κύπρου στη νέα γενιά. Είναι συγκινητικό όταν καταγράφω μια συνταγή από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας και μετά μου λένε νέα παιδιά ότι την έφτιαξαν για τους αγαπημένους τους και ενθουσιάστηκαν.

.

Πρόσφατα γνωστοποίησες πως πήρες το πτυχίο σου στη γαλακτοκομία - τυροκομία. Τι σημαίνει αυτό το πτυχίο για εσένα;

Πάντα επενδύω στη γνώση και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που μετά από 2 χρόνια κατάφερα να πάρω το δίπλωμα μου. Είμαι πλέον και επίσημα τυροκόμος. Τη σπουδή τη ξεκίνησα βλέποντας την προοπτική που έχει η τυροκομία στην Κύπρο και ιδιαίτερα το χαλλούμι. Και για να σε προλάβω, όχι δε θα ανοίξω τυροκομείο, αλλά θα αξιοποιήσω το δίπλωμα μου για την καταγραφή της γαλακτοκομίας της Κύπρου. Δεν σου κρύβω ότι ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό να παραλαμβάνω το δίπλωμα μου και κάτω να είναι η οικογένεια μου. Τα παιδιά και ο άντρας μου. Αυτό δε θα το ξεχάσω ποτέ.

Θα σε πάω στα τηλεοπτικά. Το «Γευστικό Ταξίδι» συνεχίζεται με επιτυχία. Θα ήθελες να κάνεις και κάτι άλλο τηλεοπτικά;

 

Διάβασε ολόκληρη τη συνέντευξη της Χρύσως Λέφου στην Αvant Garde

Home