Thumbnail

Η ώρα των ποινών για την Χρυσή Αυγή: Τι θα γίνει σήμερα στο δικαστήριο Η ώρα των ποινών για την Χρυσή Αυγή: Τι θα γίνει σήμερα στο δικαστήριο

Στις 12:30 το μεσημέρι συνεδριάζει εκ νέου το δικαστήριο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
 Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών, καθώς ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων.

 Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν.  

Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο.  

Πιθανολογείται ότι σήμερα το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων.  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Γνωστοί Ελλαδίτες τοποθετούνται δημόσια για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής (Φώτος) 

Thumbnail

ΔΙΑΒΑΣΕ: Συγκινητικό! Στη δημοσιότητα βίντεο από τα περσινά γενέθλια της Άλκηστις Παυλίδου 

Η ελληνική Δικαιοσύνη ομόφωνα αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης. 

Το πλαίσιο ποινής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προβλέπει από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη, εκτός κι αν αναγνωριστεί ελαφρυντικό. 

Μετά την κήρυξη της ενοχής, έρχεται η συζήτηση για την επιμέτρηση της ποινής. Η εισαγγελέας, παρά το γεγονός ότι είχε προτείνει την απαλλαγή, οφείλει να λάβει τον λόγο και να προτείνει πλέον επί της ποινής. Έτσι, θα τεθεί το ζήτημα των ελαφρυντικών και οι συνήγοροι των όσων καταδικάστηκαν αναμένεται να λάβουν τον λόγο που θα εστιάζει στην αναγνώριση ελαφρυντικών. Στο σημείο αυτό θα πραγματοποιηθούν κάποιες μικρές αγορεύσεις των συνηγόρων κατά τη σειρά του κατηγορητηρίου, στις οποίες θα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ο εντολέας τους δικαιούται αναγνώριση ελαφρυντικών, όπως για παράδειγμα ο πρότερος έντιμος βίος, καλή συμπεριφορά κ.λπ. Ακολουθεί η αγόρευση της εισαγγελέως, το δικαστήριο θα διακόψει και θα διασκεφθεί επί των ελαφρυντικών και μετέπειτα θα ανακοινώσει την αναγνώριση ή την απόρριψη των ελαφρυντικών.  

Στη συνέχεια, θα δοθεί ξανά ο λόγος στην εισαγγελέα ώστε να προτείνει εκ νέου συγκεκριμένες ποινές. Έπειτα, λαμβάνουν ξανά τον λόγο οι συνήγοροι, αλλά σε συντομότερο χρονικό διάστημα για να μιλήσουν επί της ποινής, στην περίπτωση που έχει ή όχι λάβει κάποιος κατηγορούμενος ελαφρυντικά. Έκτοτε, το δικαστήριο διακόπτει και ανακοινώνει πάλι συγκεκριμένες ποινές. Ακολούθως, σχηματίζονται οι συνολικές ποινές και ακολουθεί το τελικό στάδιο που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αυτό του ανασταλτικού αποτελέσματος της εφέσεως. Όλοι οι κατηγορούμενοι θα υποβάλλουν εφέσεις. Η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, αλλά το δικαστήριο μπορεί να αιτιολογήσει πως δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι επειδή είναι πιθανόν να τελέσουν εκ νέου αξιόποινες πράξεις ή και να διαφύγουν, κι έτσι μπορεί να αποφασίσει ήδη από τον πρώτο βαθμό να εκτιθεί η ποινή και να οδηγηθούν στη φυλακή. Στο σημείο αυτό πάλι θα ακολουθήσει ο κύκλος συνηγόρων και εισαγγελέως περί του ανασταλτικού χαρακτήρα και το δικαστήριο αναμένεται να βγάλει την απόφαση.

Πηγή: lifo.gr 

 

Home