Thumbnail

Κορωνοϊός: Ελάχιστα ή και μηδαμινά αντισώματα παρουσιάζουν ασθενείς με ήπια συμπτώματα που ανάρρωσαν Κορωνοϊός: Ελάχιστα ή και μηδαμινά αντισώματα παρουσιάζουν ασθενείς με ήπια συμπτώματα που ανάρρωσαν

Τι καταδεικνύει έρευνα σε ασθενείς που ιάθηκαν από τη νόσο Covid-19
Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένοι ασθενείς που ιάθηκαν από τη νόσο Covid-19 του κορωνοϊού, έχουν απρόσμενα λίγα ή και μηδαμινά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2.  

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Φουντάν, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο Medrxiv.org, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 175 ασθενείς που είχαν πάρει εξιτήριο από κλινική της Σαγκάης. Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των ανθρώπων (περίπου το 30%) είχαν λίγα αντισώματα, ενώ σε δέκα άτομα δεν ήταν δυνατό να ανιχνευθούν καθόλου αντισώματα.

Αυτό ίσως αυξάνει τον κίνδυνο μίας δεύτερης λοίμωξης Covid-19, κάτι που θα μελετηθεί στη συνέχεια από τους Κινέζους επιστήμονες.   Όλοι οι ασθενείς είχαν μόνο σχετικά ήπια συμπτώματα (βήχα και πυρετό, χωρίς μεγάλη δύσπνοια), ενώ οι περισσότεροι από όσους είχαν λίγα αντισώματα ήταν νέοι σε ηλικία.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ξεκινούν τα τεστ κορωνοϊού σε εργαζόμενους. Τι πρέπει να ξέρεις

Η μελέτη δεν αφορούσε ασθενείς που ανάρρωσαν μετά από παραμονή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονταν μαζί με την ηλικία, έτσι ιαθέντες άνθρωποι 60 έως 85 ετών είχαν υπερτριπλάσια αντισώματα σε σχέση με τα άτομα 15 έως 39 ετών, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph και το Newsweek.  

ΔΙΑΒΑΣΕ: Παγκόσμιος οργανισμός υγείας: Οδηγίες πώς θα χρησιμοποιήσεις σωστά τη μάσκα

coronavirus

ΔΙΑΒΑΣΕ: Aυτές οι χώρες θα ανακάμψουν πιο γρήγορα από τον κορωνοϊό  

«Αν πολλοί άνθρωποι παράγουν χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, τότε τα όποια τεστ στην κοινότητα θα πρέπει να έχουν πολύ υψηλό βαθμό ευαισθησίας», σχολίασε ο καθηγητής Ιατρικής Paul Hanter του Πανεπιστημίου East Anglia.   Από την άλλη πλευρά, η καθηγήτρια ανοσολογίας Eleanor Riley του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, χαρακτήρισε καθησυχαστικά τα κινεζικά ευρήματα και συμβατά με άλλες αναπνευστικές παθήσεις. Όπως είπε, «Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων δεν παρήγαγαν ανιχνεύσιμα προστατευτικά αντισώματα, όμως όλοι ανέρρωσαν, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχουν άλλα είδη αντισωμάτων ή άλλα συστατικά της ανοσιακής απάντησης του οργανισμού, που μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη. Όσον αφορά το υψηλότερο επίπεδο αντισωμάτων στους πιο ηλικιωμένους, σε σχέση με τους νεότερους, είναι κάτι που σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου, καθώς τα αντισώματα είναι περισσότερα σε όσους ανακάμπτουν από πιο σοβαρή ασθένεια».  

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τον κόσμο σε τρεις μήνες 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.lifo.gr 

 

Home