Κορωνοϊός: Πότε σταματά να μεταδίδει τον ιό κάποιος που πήρε εξιτήριο;
Κρίσιμη χαρακτηρίζεται αυτή η εβδομάδα από τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας για την πορεία εξέλιξης του κορωνοϊού στην Κύπρο.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Κυριακή, καθώς ανήλθε στα 35. Δυστυχώς, κάποιοι ασθενείς δεν τήρησαν σωστά τις οδηγίες για αυτοπεριορισμό και τα αποτελέσματα δυστυχώς είναι η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Το τρίτο επεισόδιο της πεθεράς είναι by far το καλύτερο
Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας και ο ίδιος ο Υπουργός, με κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Ως εκ τούτου, το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και οφείλουμε να το ακολουθήσουμε. Βγαίνουμε από το σπίτι μόνο για τα απολύτως απαραίτητα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για όσους αποθερεπεύονται, η Offsite επικοινώνησε με την κα. Ζωή Δωροθέα Πανά, παιδίατρο και καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, με ειδικό ενδιαφέρον στις λοιμώξεις, η οποία είναι και μέλος της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Συνεχίζει απτόητη η Κύπρια πεθερά. Το δεύτερο βίντεο που κάνει τον γύρο του internet
‘’Ουσιαστικά όταν ο ασθενής παρουσιάσει ύφεση των κλινικών συμπτωμάτων της νόσου, διενεργεί δύο τεστ. Εάν και τα δύο τεστ είναι αρνητικά και αφού ήδη τα συμπτώματα δεν υφίστανται πλέον, τότε είναι ένδειξη ότι ο ασθενής έχει αποθεραπευτεί και μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Είναι όλα βάσει πρωτοκόλλων, τα οποία εξατομικεύονται για κάθε ασθενή. Όσοι βρίσκονται στο σπίτι υπό περιορισμό και είναι θετικοί, συνήθως είναι με ήπια συμπτώματα. Γι’ αυτό παραμένουν στο σπίτι με καθοδήγηση των γιατρών και αυτοπαρακολοθούνται. Αν κάποιου από αυτούς επιδεινωθεί η κατάσταση του, μπαίνει στο νοσοκομείο’’.
Τελικά μπορεί να ξανακολλήσει ένας που πέρασε τον ιό;
‘’Όσον αφορά την ανοσία, τα δεδομένα που ξέρουμε για τον κορωνοϊό δεν είναι πολλά. Λειτουργούμε με βάση άλλες ιώσεις. Όταν περάσεις μία λοίμωξη αποκτάς ανοσία πάνω σ’ αυτή. Όμως η γρίπη π.χ. κάθε χρόνο αλλάζει, ο ιός αλλάζει κάθε χρόνο γι’ αυτό και πολλοί νοσούν ξανά. Άρα, δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς για τον νέο αυτό ιό τι γίνεται ακριβώς. Δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα ακόμα και πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς λειτουργεί’’.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: H μαρτυρία ενός Κύπριου που ζει στην Ιταλία
14 μέρες καραντίνα και μετά το εξιτήριο - Πότε δεν μεταδίδει πλέον
Οι οδηγίες που δίνονται στους ασθενείς μετά το εξιτήριο είναι να παραμείνουν σε περιορισμό στο σπίτι για ακόμα 14 ημέρες μετά το εξιτήριο. Με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιον του το υπουργείο Υγείας, μέχρι και 14 μέρες μετά την αρνητικόποιηση των τεστ, την αποθεραπεία δηλαδή και το εξιτήριο, μπορεί να μεταδώσει τον ιό ένας ασθενής. Ως εκ τούτου, αναγκαστικά και για την ασφάλεια όλων, παραμένει στο σπίτι μακριά από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο για άλλες 14 μέρες. Μετά τις 14 μέρες πλέον, δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό και μπορεί να κυκλοφορήσει. Με βάση αυτά τα δεδομένα και τα άτομα που ασθενούν και μένουν σπίτι σε περιορισμό, επίσης πρέπει να μείνουν σε καραντίνα 14 μέρες μετά την αρνητικοποίηση των τεστ τους.