Thumbnail

Μαρία Φιλίππου: «Οι περισσότεροι έχουν και λάθος εντύπωση για το τι είναι θέατρο» Μαρία Φιλίππου: «Οι περισσότεροι έχουν και λάθος εντύπωση για το τι είναι θέατρο»

Λίγο πριν την παράσταση του θεατρικού έργου, «Cyprus Avenue», η ηθοποιός μιλάει αποκλειστικά στο MyLife
Η Fresh Target Theatre Ensemble και το Sputnik (in orbit) παρουσιάζουν σε παγκύπρια και πανελλήνια πρώτη τη μαύρη κωμωδία Cyprus Avenue του David Ireland. Ένα έργο γραμμένο το 2016, που έχει αποσπάσει το βραβείο Καλύτερου Νέου Θεατρικού Έργου στο βραβεία Irish Times Theatre Awards καθώς και το James Tait Black Prize for Drama το 2017.

Στη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία του Πάρι Ερωτοκρίτου, που κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαρτίου στο Sputnik in Orbit, πρωταγωνιστούν οι: Βαρνάβας Κυριαζής, Λένια Σορόκου, Κωνσταντίνος Δημητρίου, Ντέμπορα Οντόγκ και Μαρία Φιλίππου. 

Η Μαρία Φιλίππου ανάμεσα στις πρόβες, αλλά και στις παιδικές παραστάσεις του ΘΟΚ, που συμμετάσχει, βρήκε χρόνο και απάντησε στις ερωτήσεις του MyLife

 

Μαρία μου λίγο πριν την πρεμιέρα, σε ποια φάση σε πετυχαίνω;

Σε καθημερινές πρόβες για το Cyprus Avenue και τα Σαββατοκύριακα στην παιδική παράσταση του ΘΟΚ "Αριστοφάνης τόσος δα", που θα παίζει μέχρι 20 Μαρτίου. 

 

3

Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση «Cyprus Avenue». Ποιος ο δικός σου ρόλος;

Υποδύομαι τη Τζούλη, την κόρη του κεντρικού ήρωα Έρικ (Βαρνάβας Κυριαζής), η οποία εκπροσωπεί τη νέα γενιά της Ιρλανδίας, τους νέους που επιθυμούν να ξεχάσουν τις διαφορές των δύο κοινοτήτων της Ιρλανδίας και να εστιάσουν στις ομοιότητές τους. Και παρόλο που ο τίτλος του έργου δεν έχει καμία αναφορά στην Κύπρο, τα θέματα ταυτότητας που εγείρονται και διαποτίζουν ολόκληρο το έργο, θυμίζουν έντονα τα δικά μας ζητήματα όσον αφορά στην ύπαρξη δύο κοινοτήτων, στο ποιοι είμαστε, αλλά και πώς πολιτικές σκοπιμότητες έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας που έχουμε για τους άλλους.

 

Είναι από αυτές τις παραστάσεις που ένα ηθοποιός ονειρεύεται να συμμετάσχει;

Δεν μπορώ να ξέρω τι εύχεται ο κάθε ηθοποιός, αλλά για μένα αυτή η παραγωγή αποτελεί μια πολύ δημιουργική διαδικασία υποκριτικά, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδίο μελέτης της ιστορίας της Ιρλανδίας και κατ' επέκταση κάθε λαού που βρίσκεται σε παρόμοια θέση και μια εξαιρετική ευκαιρία συνεργασίας με σπουδαίους ηθοποιούς και άλλους συντελεστές.  Είναι η πρώτη φορά που δουλεύω με τον Πάρι Ερωτοκρίτου και βρίσκω τον τρόπο που δουλεύει απαιτητικό αλλά και συναρπαστικό για τον ηθοποιό, γιατί αναζητώντας την αλήθεια του κάθε χαρακτήρα, όχι μόνο παραμένει ανοικτός σε κάθε είδους πρόταση αλλά αποζητά το στοιχείο της έκπληξης πάνω στη σκηνή. 

 

Γιατί κανείς να επιλέξει να δει την παράσταση «Cyprus Avenue»;

Το Cyprus Avenue είναι ένα πολύ καλογραμμένο έργο που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στα θέατρα της Ιρλανδίας και της Αγγλίας. Είναι μια κωμωδία με πολύ τραγικές προεκτάσεις, που θέτει ερωτήματα γύρω από τη σχέση της ψυχικής υγείας και του φανατισμού: είναι ο φανατισμός μια μορφή ψυχικής ασθένειας; Μπορεί να προκαλέσει μια διαταραχή τον φανατισμό ή αντίστροφα; Αυτό το έργο αφορά πολύ τους Κύπριους. Η σύγχρονη ιστορία της Ιρλανδίας έχει μεγάλες ομοιότητες με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Και πιστεύω ότι κοιτάζοντας ένα θέμα από την πλευρά ενός τρίτου, είναι πιο εύκολη η κατανόησή του και η αναγνώριση της πραγματικής διάστασης των πραγμάτων.

 

3

Θεωρείς την παράσταση πιο επίκαιρη από ποτέ αν αναλογιστείς τα ρατσιστικά μηνύματα που περνάει;

Η παράσταση είναι επίκαιρη όχι γιατί προσπαθεί να περάσει αντιρατσιστικά μηνύματα, αλλά επειδή παρουσιάζει τι επιφέρει ο φανατισμός, η πόλωση. Ο Έρικ, είναι ένας Βρετανός που αφιέρωσε τη ζωή του υπερασπιζόμενος το δικαίωμά του να είναι Βρετανός σε μια Ιρλανδία που προσπαθούσε να απαλλαγεί από τους Βρετανούς και να υπάρξει ως ένα ενιαίο ανεξάρτητο κράτος. Σήμερα, ο διαχωρισμός του νησιού σε Ιρλανδική Δημοκρατία στο νότο και σε Βόρεια Ιρλανδία που υπάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται να ικανοποιεί την πλειοψηφία κι έτσι οι ταραχές έχουν κοπάσει. Ο Έρικ όμως, φαίνεται να μην μπορεί να ζήσει χωρίς ένα σκοπό, που άλλοτε ίσως σεβαστός και ιερός, σήμερα αποτελεί απλώς μια αφορμή για αντίδραση.  Βλέπουμε πολύ συχνά να συμβαίνει κάτι τέτοιο: κινήματα ή ιδέες που κάποτε αποτελούσαν ένα σεβαστό σκοπό να χρησιμοποιούνται ως ένα όχημα για φασαρία. Και βλέπουμε επίσης πόσο εύκολα, οι άνθρωποι εκφράζουν κάθετες απόψεις με πάσα βεβαιότητα για οποιοδήποτε θέμα. Δεν ξέρω αν αυτή η ανάγκη υπήρχε πάντοτε και είναι τώρα πιο φανερή λόγω των σόσιαλ μίντια, όμως η εποχή μας μου δίνει την εντύπωση ότι ο άνθρωπος ψάχνει μονίμως έναν εχθρό, κάτι στο οποίο να μπορεί να εκτονώσει την απόγνωση που του προκαλεί η μοναξιά του.

 

Στην παράσταση έχεις για γονείς, τον Βαρνάβα Κυριαζή και τη Λένια Σορόκκου, πώς είναι να συνεργάζεσαι με δύο τόσο σπουδαίους ηθοποιούς;

Είναι μεγάλη η χαρά μου που συνεργάζομαι με ηθοποιούς που έχουν τόσο μεγάλη εμπειρία στο θέατρο και σίγουρα μαθαίνω πολλά δουλεύοντας μαζί τους. Αυτό που εκτιμώ περισσότερο, τόσο στον Βαρνάβα Κυριαζή, όσο και στη Λένια Σορόκκου είναι ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετωπίζουν όλους τους συντελεστές της παραγωγής, κάτι που δυστυχώς δεν είναι δεδομένο σε κανένα επαγγελματικό χώρο. 

 

H Guardian έχει χαρακτηρίσει την παράσταση «Cyprus Avenue» το πιο “συγκλονιστικό, ανατρεπτικό και βίαιο θεατρικό έργο”, σε βρίσκει σύμφωνη;

Είναι όντως ένα έργο συγκλονιστικό, οι ήρωες φτάνουν σε σημεία που δεν αναμένει ο θεατής. Και ναι είναι βίαιο, γιατί μεταχειρίζεται ένα θέμα που συχνά ευθύνεται για αποτρόπαιες πράξεις βιαιότητας και παρουσιάζει επί σκηνής τέτοιες πράξεις με απίστευτη ωμότητα. Είναι μια βουτιά σε ένα άρρωστο μυαλό ή ίσως στον άρρωστο κόσμο που ζούμε.

3

Οι κύπριοι θεωρείς ότι έχουμε θεατρική παιδεία;

Δυστυχώς όχι. Η πλειοψηφία των Κυπρίων δεν έχει ως τακτική συνήθεια το θέατρο και πιστεύω ότι οι περισσότεροι έχουν και λάθος εντύπωση για το τι είναι θέατρο. Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο των θεατρικών παραγωγών στην Κύπρο έχει ανέβει και υπάρχουν πάρα πολλοί καλλιτέχνες όλων των τομέων που μπορούν και παράγουν εξαιρετικό έργο. Πιστεύω ότι θα ήταν καλό ο καθένας να δώσει μια ευκαιρία στην Τέχνη που συμβαίνει στη χώρα μας, όχι για να στηρίξει τον Πολιτισμό -αυτό είναι υποχρέωση του κράτους και όχι του πολίτη- αλλά γιατί η Τέχνη μπορεί να του προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία.

 

Πού και πότε κάνετε πρεμιέρα; 

Πρεμιέρα στις 24 Μαρτίου, στο Sputnik in Orbit, Άρεως 17 Παλιά Λευκωσία. Εισιτήρια προπωλούνται στο www.soldoutticketbox.com και στα καταστήματα Stephanis. Τηλέφωνο επικοινωνίας 97 830 650 

 

3

Home