Τι αναφέρουν στην Offsite και την Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα, οι Κωνσταντίνος Τσιούτης, Γιώργος Νικολόπουλος, Μαρία Κολιού, Πέτρος Καραγιάννης και Λεόντιος Κωστρίκης
Τα πέντε μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής εκτιμούν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα μας επιτρέψει να χαλαρώσουμε μέχρι ένα βαθμό τα μέτρα, ενώ τονίζουν ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα βρίσκονται κάποια μέτρα σε ισχύ. Παράλληλα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.
Δρ. Τσιούτης: Αυτονόητοι οι περιορισμοί στις συναθροίσεις
Ακόμα κι αν καταγραφεί βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες μέχρι και την 30η Νοεμβρίου, η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, αναφέρει στην Offsite ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης.
«Ευελπιστούμε ότι θα δούμε μια σημαντική βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας που θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων». Παράλληλα προσθέτει πως θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρχουν μέτρα τα Χριστούγεννα, κυρίως στον αριθμό ατόμων στις συναθροίσεις. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως ακόμα κι αν έχουμε καλή επιδημιολογική εικόνα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, στη συνέχεια η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή έτσι ώστε να μην επανέλθουμε σε φαινόμενα όπως του Οκτώβρη. Αυτή η προσεκτική άρση των μέτρων, εξυπακούεται ότι τα Χριστούγεννα θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέτρα», αναφέρει καταληκτικά.
Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά, τονίζει ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης. «Πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε επίπεδα τα οποία είναι διαχειρίσιμα. Για να το καταφέρουμε αυτό πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα της αποστασιοποίησης και να φοράμε τις μάσκες μας». Παράλληλα υποστηρίζει πως θεωρείται δεδομένο ότι κατά τις γιορτινές ημέρες θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. «Ο περιορισμένος αριθμός για τις συναθροίσεις θα εξακολουθήσει να υφίσταται μέχρι οι αριθμοί μας θα είναι τέτοιοι που θα μας επιτρέπουν περαιτέρω χαλάρωση».
Με τη σειρά του ο Δρ. Γιώργος Νικολόπουλος, δηλώνει πως «Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι σημαντικές γιορτές και χαρακτηρίζονται από αυξημένο αριθμό κοινωνικών επαφών διότι αυτή είναι η ουσία των γιορτών». «Ο καθένας από εμάς πρέπει να συνειδητοποιήσει πως τα φετινά Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε με διαφορετικό τρόπο, σε μικρότερες ομάδας και με λιγότερες εξόδους. Αυτό όμως θα βοηθήσει έτσι ώστε δικοί μας άνθρωποι οι οποίοι είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να είναι μαζί μας και του χρόνου και να τα γιορτάσουμε έτσι όπως θέλουμε όλοι μαζί».
Την άποψη ότι φέτος θα ζήσουμε πιο θρησκευτικά Χριστούγεννα, όπως είναι άλλωστε το αρχικό νόημα της συγκεκριμένης γιορτής, εκφράζει από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Δρ. Μαρία Κολιού. Σύμφωνα με τη Δρ. Κολιού, δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία στο εάν θα υπάρχουν μέτρα κατά τις γιορτινές ημέρες. «Έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά θετικών περιστατικών. Δεν μπορούν να χαλαρώσουν εντελώς τα μέτρα, γι’αυτό και κάποια από αυτά θα συνεχίσουν να ισχύουν». Τονίζει δε πως «λόγω των γιορτών θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση έτσι ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να κάνουν τα ψώνια τους, και να γιορτάσουν με την οικογένειά τους».
Διάβασε: Αυτή είναι ίσως η πιο συγκινητική χριστουγεννιάτικη διαφήμιση που έχεις δει (Βίντεο)
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μικροί κανόνες που φέρνουν μεγάλη ευτυχία
Δρ. Κωστρίκης: Ελπίζω να έχουμε φυσιολογικά Χριστούγεννα
Μιλώντας στην Offsite o Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα μας επιτρέψει να ζήσουμε φυσιολογικά Χριστούγεννα.
Σημειώνει πως «είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», δηλώνει ο Δρ. Κωστρίκης.
«Ευελπιστώ ότι όποια μέτρα και να θέσουμε σε ισχύ μετά την 30η Νοεμβρίου, θα είναι τέτοια που θα μας επιτρέψουν να έχουμε όσο πιο φυσιολογικά Χριστούγεννα γίνεται», αναφέρει καταληκτικά.
Πάντως από πλευράς Ειδικών εκτιμάται ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την άρση των μέτρων που είναι σε ισχύ αυτή την περίοδο.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής να αξιολογήσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες και ακολούθως να καταγράψουν τις εισηγήσεις τους τις οποίες θα καταθέσουν στον Υπουργό Υγείας.