Thumbnail

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή με αφορμή την έκδοση του παιδικού βιβλίου «Μια οικογένεια σε περιμένει» Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή με αφορμή την έκδοση του παιδικού βιβλίου «Μια οικογένεια σε περιμένει»

Τα βιβλία είναι ένα μέσο με το οποίο τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τον κόσμο, χωρίς όμως να χάσουν την ελπίδα και τα όνειρά τους για το μέλλον.
Η Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και στη συνέχεια απέκτησε διδακτορικό στην περιβαλλοντική διαχείριση στο Πανεπιστήμιο Cornell των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα τελευταία χρόνια γράφει ιστορίες για παιδιά, που αγγίζουν διάφορα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Βιβλία της έχουν βραβευτεί και μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Μένει στη Λευκωσία με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά.

kadi

Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείσαι με την παιδική λογοτεχνία κι έχεις γράψει πολλά βιβλία, κάποια από τα οποία διακρίθηκαν στην Κύπρο και διεθνώς. Τι σε ώθησε προς τη συγγραφή παιδικών βιβλίων; 

Η ενασχόλησή μου με την παιδική λογοτεχνία ξεκίνησε μέσα από την ανάγκη μου να μιλήσω στα παιδιά για δύσκολα αλλά ουσιαστικά θέματα, όπως είναι η καταστροφή της φύσης, η εκμετάλλευση των ζώων, η κοινωνική ανισότητα, ο πόλεμος, η μετανάστευση, κ.α. Τα βιβλία είναι ένα μέσο με το οποίο τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τον κόσμο, χωρίς όμως να χάσουν την ελπίδα και τα όνειρά τους για το μέλλον. Γιατί παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, υπάρχουν και άνθρωποι καλοί, που προσπαθούν να κάνουν το σωστό.

kadi

Τα βιβλία σου αγγίζουν διάφορα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, όπως η ένταξη και η αποδοχή των προσφύγων και μεταναστών («Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ»), η καταστροφή της φύσης («Περιμένοντας τη βροχή»), το δικαίωμα των παιδιών να έχουν όνειρα («Παιδικά όνειρα»), κ.α. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει το κοινό στοιχείο στα βιβλία σου: η δυνατότητα που έχει ο καθένας να βοηθήσει για να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος. Θέλεις μέσα από τα βιβλία σου να διαμορφώσεις δίκαιους πολίτες;  

Ο κόσμος σήμερα μπορεί να φαίνεται ένα πολύ σκοτεινό μέρος για τα μικρά παιδιά. Αυτό που προσπαθώ να αναδείξω μέσα από τα βιβλία μου είναι ότι μέσα στο σκοτάδι, υπάρχει και φως. Δεν είναι εύκολο ένας άνθρωπος να αλλάξει τον κόσμο, όμως μπορεί, μέσα από απλές, καθημερινές πράξεις, να βοηθήσει να γίνει λίγο καλύτερος. 

kadi

Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε το δίγλωσσο παιδικό βιβλίο που έγραψες με τίτλο «Μια οικογένεια σε περιμένει / A family is waiting for you». Πες μας δυο λόγια γι’ αυτή την ιστορία.

Το βιβλίο «Μια οικογένεια σε περιμένει» απευθύνεται σε μικρά παιδιά και είναι μια ιστορία για τη διάσωση ενός εγκαταλειμμένου σκύλου, μέσα από τα μάτια μιας διασώστριας. Ένας σκύλος που χάθηκε ή που άφησαν εσκεμμένα να χαθεί, τριγυρνά πεινασμένος και φοβισμένος. Στο καταφύγιο βρίσκει αγάπη και θαλπωρή, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος γιατί όπως κάθε σκύλος που έχει κακοποιηθεί, δεν είναι εύκολο να εμπιστευτεί ξανά τους ανθρώπους. Κι εδώ έρχεται το μεγάλο έργο των εθελοντών, που περιθάλπουν τον σκύλο σωματικά και ψυχικά, μέχρι να βρεθεί κατάλληλο σπίτι για υιοθεσία, μια οικογένεια που θα τον αγαπά και θα τον φροντίζει.
 
Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με την μη-κερδοσκοπική οργάνωση D.O.G Rescue Cyprus;

Εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθώ τη δράση του D.O.G. Rescue Cyprus μέσα από τη σελίδα τους στο Facebook. Πριν από ένα χρόνο περίπου αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε από κοντά τους τον δεύτερο μας σκύλο, τον Harold, κι έτσι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τους εθελοντές της οργάνωσης και να δω από πρώτο χέρι το τεράστιο έργο που επιτελούν. Πριν λίγους μήνες επικοινώνησε μαζί μου η κα Μόνικα Μιτσίδου, εθελόντρια και μέλος της επιτροπής του D.O.G Rescue Cyprus, με την ιδέα της δημιουργίας ενός παιδικού βιβλίου για στήριξη του οργανισμού.   

Όλα τα έσοδα από το βιβλίο θα διατεθούν για τη στήριξη εγκαταλειμμένων σκύλων που έχει στη φροντίδα του το D.O.G. Rescue Cyprus. Ποιά είναι η δράση της οργάνωσης αυτής;

Πράγματι, όλοι οι συντελεστές συνέβαλαν σε αυτή την έκδοση αφιλοκερδώς – η εικονογράφηση έγινε από την Ιωάννα Φιλίππου και η γραφιστική επιμέλεια από τον Κωνσταντίνο Τσαρτσάλη – και όλα τα έσοδα από την πώληση θα διατεθούν στο D.O.G. Rescue Cyprus για την ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου καταφυγίου για τα αδέσποτα σκυλιά που φιλοξενούν. Το D.O.G. Rescue Cyprus είναι μία εγγεγραμμένη φιλοζωική οργάνωση στην Κύπρο και την Αγγλία. Ως αρχή, η οργάνωση είναι εναντίον της θανάτωσης υγιών σκύλων και τα σκυλιά που φιλοξενούν στο καταφύγιο τους έχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα μέχρι την υιοθεσία τους. Από το 2011 έχουν διασώσει και δώσει για υιοθεσία πάνω από 3000 σκυλιά. Η οργάνωση αποτελείται αποκλειστικά από εθελοντές και στηρίζεται στην οικονομική βοήθεια του κοινού.

kadi

Προγραμματίζεις κάποια παρουσίαση για το βιβλίο αυτό; Και πού μπορούμε να το βρούμε;

Μέσα στον Νοέμβριο θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου σε γνωστό βιβλιοπωλείο, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα. Στο παρόν στάδιο το βιβλίο διατίθεται στους πιο κάτω χώρους, όμως θα ανακοινώνονται συνεχώς νέα σημεία πώλησης και σε άλλες πόλεις, οπότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν τις αναρτήσεις στη σελίδα του D.O.G. Rescue Cyprus.

Σημεία πώλησης:
Christoforou VetClinic
Vasiliou Vet Clinic
Evis PetLife Andreou
AnimalCare Veterinary Center 
Animed Vet Clinic
Vet Clinic - Christina Pouangare
Philippides - Paper Works
Dog Coach Cyprus

Πώς προωθούνται σκυλιά για υιοθεσία από το D.O.G. Rescue Cyprus;

Τα σκυλιά δίνονται με συμβόλαιο υιοθεσίας, στειρωμένα και εμβολιασμένα, με ηλεκτρονική σήμανση (microchip). Υπάρχει πακέτο υιοθεσίας, δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν ένα ποσό σε κτηνίατρο, το οποίο βεβαιώνει ότι κάθε σκυλί θα τύχει της σωστής κτηνιατρικής φροντίδας. Επίσης, εθελοντές της οργάνωση πραγματοποιούν home check, για να βεβαιωθούν ότι οι συνθήκες κράτησης του σκύλου είναι οι κατάλληλες.

kadi

Ποιές συνήθειες ενός ιδιοκτήτη κάνουν κακό σε ένα ζώο;

Στην Κύπρο υπάρχουν πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες, που αγαπούν και νοιάζονται πραγματικά για τα ζώα, όμως δυστυχώς υπάρχουν και συμπεριφορές που δεν μας τιμούν καθόλου. Το να έχεις ένα σκύλο μόνιμα δεμένο στην αυλή ή σε ένα μικρό κλουβί, συνιστά παθητική κακοποίηση. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα που έχουν εξελιχθεί να ζουν κοντά στον άνθρωπο – δεν υπάρχει χειρότερη τιμωρία για ένα σκύλο από το κρατείται απομονωμένος, μακριά από την οικογένειά του. Επίσης, πολλοί κηδεμόνες σκύλων, ίσως από άγνοια, δεν φροντίζουν να στειρώσουν τα σκυλιά τους, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων.

kadi

Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με το καταφύγιο, για να υιοθετήσει σκυλάκι ή για να υποστηρίξει το έργο του; 

Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για υιοθεσία, μπορεί να γίνει μέλος της διαδικτυακής ομάδας του D.O.G. Rescue Cyprus όπου σχεδόν καθημερινά αναρτούνται φωτογραφίες και βίντεο με διαθέσιμα σκυλιά προς υιοθεσία. Παραχώρηση οικονομικής βοήθειας μπορεί να γίνει απευθείας στον οργανισμό στα στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα D.O.G Rescue Cyprus

kadi

Ποιά είναι τα συγγραφικά σου σχέδια για το επόμενο διάστημα;

Δουλεύω παράλληλα σε δύο βιβλία για μικρά παιδιά, που αγγίζουν σύγχρονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. 

Ποιά είναι η αγαπημένη σου φράση στην καθημερινότητά σου;

Ο μόνος τρόπος να είσαι αρεστός σε όλους είναι να μην κάνεις απολύτως τίποτα…

kadi

Φωτογραφίες: Μάριος Ιωσηφίδης

Home