Μιχάλης Τυρίμος: "Το μέλλον που περιγράφουμε, συμβαίνει ήδη"
To "Future Talks" είναι η καινούργια εκπομπή της Digital, με επίκεντρο την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η λίστα των ειδικών που ήδη φιλοξενήθηκαν περιλαμβάνει ιδρυτές κυπριακών startups που επεκτείνονται στο εξωτερικό, τον επικεφαλή επιστήμονα της ΚΔ, αλλά και διοικητικά στελέχη τεχνολογικών εταιρειών.
Ο Μιχάλης Τυρίμος είναι ένα άτομο με εμπειρία σε αυτόν τον χώρο. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις περί τίνος πρόκειται, σημείωσε επιγραμματικά πως το 2012 συνίδρυσε το Cypriot Enterprise Link, με σκοπό τη δημιουργία και την προώθησή του πρώτου οικοσυστήματος για startups στη χώρα μας. Αργότερα μετακόμισε στη Σίλικον Βάλλεϋ (Καλιφόρνια, ΗΠΑ), όπου ίδρυσε την Tribal X μαζί με τον Τζάκ Σμίθ (ιδρυτή της Vungle, η οποία πουλήθηκε για 750 εκατομμύρια δολάρια). Κατά τον επαναπατρισμό του, μεταξύ των καθηκόντων που ανέλαβε ως Chief Strategy Officer και Head of eCommerce της Digital Tree, υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Εrgodotisi σε Κύπρο και Ελλάδα. Παράλληλα είναι επενδυτής/μέλος του ΔΣ σε startups (όπως το Kodika.io). Τον Σεπτέμβρη έκανε νέα αρχή, δημιουργώντας την εταιρεία Capacitor Partners, η οποία συμβουλεύει μεταξύ άλλων εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς σε θέματα στρατηγικής και τεχνολογικού ανασχηματισμού (digital transformation). Έχει επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην τεχνολογική πολιτική και τον σχεδιασμό συστημάτων στο Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη.
Όταν προλόγιζες την πρώτη καλεσμένη του “Future Talks”, Σταυριάνα Κοφτερός, χαριτολογωντας της ζήτησες να σε χρονομετρήσει μέχρι να αναφέρεις τα όσα κάνει. Πόση ώρα θα μας πάρει να μου πεις με πόσα καταπιάνεται ο Μιχάλης Τυρίμος;
Δύο δευτερόλεπτα. Ασχολούμαι με την τεχνολογία και παίζω video games (γέλια).
Υποθέτω, όμως, πως δεν φανταζόσουν ότι θα έβλεπες τον εαυτό σου κάποια στιγμή να παρουσιάζει μια εκπομπή...
Η αλήθεια είναι πως όχι. Αλλά η εκπομπή αφορά ένα κομμάτι που γνωρίζω καλά, την επικαιρότητα (και ως ένα βαθμό την ιστορία) του τεχνολογικού οικοσυστήματος στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα τη δράση των Κυπρίων του χώρου στο εξωτερικό.
Σε ποιο κοινό πιστεύεις πως απευθύνεται;
Άτομα που ασχολούνται με τον χώρο των startup και την τεχνολογία, αλλά και όσους τους ενδιαφέρει η καινοτομία γενικότερα. Αν σου έλεγα πως η Barcadi υπέγραψε συμφωνία για τη νέα καμπάνια της με την Uber, τη Spotify και το Blend -που είναι app το οποίο κτίστηκε στην Κύπρο- θα είχα την προσοχή σου; Τότε πολύ πιθανόν να είσαι το κοινό μου.
Ως ένα άτομο με ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνολογίας στην Κύπρο, θεωρείς πως ως χώρα είμαστε σε καλό δρόμο, ειδικά και μετά τη δημιουργία του υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής πολιτικής;
Είμαστε σε πολύ καλύτερο δρόμο από ό,τι ήμασταν προηγουμένως. Ακόμη όμως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Τα οικοσυστήματα παίρνουν δεκαετίες να ωριμάσουν και το δικό μας δεν είναι ούτε καν 10 ετών. Πριν από 10 χρόνια ο όρος startup ήταν γενικά άγνωστος και τώρα έχουμε δει διεθνείς εταιρείες να αγοράζουν κυπριακές startup, την κυβέρνηση να διαθέτει εκατομμύρια προς αξιοποίηση από startups και καινοτόμες επιχειρήσεις μέσω του υφυπουργείου και του ΙδΕΚ, καθώς και διάφορους οργανισμούς και εταιρείες που στηρίζουν το οικοσύστημα (startup enablers). Οπότε ναι, έχουν γίνει πολλά, καθώς προ δεκαετίας δεν τα είχαμε αυτά. Όμως την ίδια ώρα ευελπιστώ να δω κάτι που έχει πει η φίλη Σταυριάνα (αντιπρόεδρος του ΙδΕΚ) στο πρώτο μας επεισόδιο, “την καινοτομία να φτάσει στο 5% του ΑΕΠ έως το 2025” - και όχι μόνο.
Όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται στον τόπο μας, είναι και αυτή που σε κάνει να προσπαθείς να κάνεις τη διαφορά στη χώρα σου και όχι στο εξωτερικό, όπως στην Αμερική για παράδειγμα;
Είναι δυο οι λόγοι. Πρώτον πιστεύω ότι παρόλα τα κακά που βλέπουμε σε αυτή τη χώρα, ειδικά τον τελευταίο καιρό, η Κύπρος έχει άξια μυαλά και ταλέντο. Αξίζει να ασχοληθούμε με τη χώρα μας. Όπως μπορώ να βοηθήσω λοιπόν τη γενιά μου αλλά και μεταγενέστερες γενιές, θα το κάνω, είτε μέσω του δικτύου μου, είτε ως επενδυτής, είτε ως σύμβουλος. Δεύτερον, πιστεύω πως είναι η ιδανική στιγμή να ασχοληθεί κάποιος με την τεχνολογία στην Κύπρο. Είμαστε στην αρχή ενός κύματος ψηφιοποίησης, υπάρχει πλάνο από την ΕΕ για τα έτη 21-27, για πρώτη φορά υπάρχουν startup σε επίπεδο κλιμάκωσης (scaling), υπάρχει κεφαλαιακή στήριξη και θα αυξηθεί (ειδικά διαμέσου του πρώτου institutional fund της κυβέρνησης) και υπάρχουν διεθνείς τεχνολογικές εταιρείες που ήδη εδρεύουν στη χώρα μας (Wargaming, Mindgeek, 3CX και άλλες), που φέρουν ευκαιρίες και know-how. Αδιαμφισβήτητα, στον συγκεκριμένο τομέα είμαστε σε καλύτερο σημείο από ό,τι πριν. Υπάρχουν ευκαιρίες και η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι ευκαιρίες στον τεχνολογικό τομέα στην Κύπρο θα αυξηθούν κατακόρυφα εντός των επόμενων 3-5 χρόνων.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαρούλα Αλέξη: Όσα αποκάλυψε για το νέο κανάλι της Digital Tree! (Βίντεο)
Έχεις πεις σε παλαιότερη συνέντευξή σου πως πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία και εμπιστοσύνη στη νέα γενιά. Βλέπεις αυτό να άρχισε να υλοποιείται ή κάποια πράγματα δύσκολα αλλάζουν στην Κύπρο;
Πιστεύω ότι έχουμε ακόμη δρόμο. Πρέπει να έχουμε περισσότερα νέα άτομα, ειδικά από το οικοσύστημα, σε θέσεις κλειδιά, όσον αφορά τη διακυβέρνηση θεμάτων τεχνολογίας και καινοτομίας στην Κύπρο. Ήδη υπάρχουν άξια νέα άτομα όπως ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος, που είναι ο επικεφαλής επιστήμονας. Όμως αυτό πρέπει να είναι το πρώτο από τα πολλά παραδείγματα στο μέλλον.
Εσύ αν μη τι άλλο, δεν είσαι η απόδειξη, μιας και σε τόση νεαρή ηλικία, διαθέτεις ένα μακρύ βιογραφικό;
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ως απόδειξη. Είμαι μέλος ενός συνόλου. Αυτό το σύνολο που αποτελείται από ιδρυτές, τεχνολόγους, επενδυτές και άλλους ειδικούς, έχει φέρει την αλλαγή και την πρόοδο σχεδόν σε ό,τι έγινε μέχρι τώρα στο θέμα της καινοτομίας και της τεχνολογίας στην Κύπρο. Το σύνολο και η κοινή προσπάθεια είναι λοιπόν η απόδειξη, και όχι η μονάδα.
Για ποιο από όσα έχεις κάνεις μέχρι στιγμής, είσαι περισσότερο υπερήφανος;
Την ίδρυση του Cypriot Enterprise Link, την ομάδα που είχαμε και όλα όσα καταφέραμε μαζί.
Για σένα η διαδικτυακή τηλεόραση είναι το μέλλον, εξ ου και είσαι μέλος της ομάδας του πρώτου διαδικτυακού καναλιού στην Κύπρο;
Πόσους ανθρώπους ξέρεις μεταξύ ηλικιών 20-45 ετών που δεν έχουν συνδρομή στο Netflix; Πόσο μειώθηκε αυτός ο αριθμός τα τελευταία 2 χρόνια; 3; 5; Αυτή είναι η απάντηση. Το παρόν, ούτε καν το μέλλον, είναι ψηφιακό και διανέμεται μέσω διαδικτύου, όχι από τις κεραίες στην ταράτσα μας. Το μέλλον που περιγράφουμε, συμβαίνει ήδη.
Μπορείς να παρακολουθείς το πρόγραμμα της Digital ΕΔΩ
Μπορείς να ακολουθήσεις τη σελίδα της Digital στο Facebook, για να μαθαίνεις όλα τα νέα ΕΔΩ