Thumbnail

Μπορεί κάποιος να νοσήσει δεύτερη φορά από κορωνοϊό; Μπορεί κάποιος να νοσήσει δεύτερη φορά από κορωνοϊό;

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αποκάλυψε τι έδειξε έρευνα από την Βοστώνη, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού
Οι επιστήμονες έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας και εμβολίου για τον κορωνοϊό, ενώ ταυτόχρονα ερευνούν τις πιθανότητες να νοσήσει ξανά κάποιος που έχει ήδη προσβληθεί από τον ιό.

Συνεχίζουν ασταμάτητα να προσπαθούν να δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Διάβασε ακόμη: O John Christodoulou στηρίζει τον αγώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου

corona

Όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας για μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Βοστώνη από συναδέλφους του με σκοπό να διαπιστωθεί εάν ο άνθρωπος που μολύνθηκε ήδη μια φορά με τον νέο ιό μπορεί να επαναμολυνθεί, είπε χαρακτηριστικά ότι, «χορήγησαν δόσεις του κορωνοϊού σε πειραματόζωα (συγκεκριμένα, σε 9 πιθήκους) τα οποία ανέπτυξαν συμπτώματα της νόσου και ένα μήνα μετά, έδωσαν άλλη μία δόση του ιού».

Διάβασε ακόμη: Πόσα SMS στείλαμε στο 8998 την περίοδο της καραντίνας

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως είπε ο κος Τσιόδρας, οι ερευνητές διαπίστωσαν γρήγορα μειούμενα επίπεδα ιού στη μύτη των ζώων και σχεδόν καθόλου στους πνεύμονες. Μάλιστα, όπως είπε, όλα τα ζώα γρήγορα εμφάνισαν τα αντισώματα μετά τη δεύτερη έκθεση στον ιό στο αίμα τους, όπως συμβαίνει όταν έχουμε περάσει μια ίωση -αναπτύσσουμε αντισώματα και δεν ξαναασθενούμε από την ίδια ίωση. Τόνισε λοιπόν, ότι, «αφού τον περάσαμε τον ιό, δεν αρρωσταίνουμε ξανά, αφού η άμυνα του οργανισμού μας τον καταπολεμά. Η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά και την έρευνα για ένα κατάλληλο εμβόλιο».  

Διάβασε ακόμη: Θα υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού;

tsiodras

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, θεωρεί βέβαιο το δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Ο λοιμωξιολόγος του ελληνικού υπουργείου Υγείας, σε άλλες δηλώσεις του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «σύμφωνα με τη διευθύντρια του ευρωπαϊκού κέντρου Νόσων θεωρείται βέβαιη η επάνοδος του ιού με ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, τη στιγμή μάλιστα, που μικρά ποσοστά ανοσίας διαπιστώνονται στην Ευρώπη».

Γι' αυτό μας καλεί όλους, να είμαστε πολύ προσεκτικοί! «Η επιφυλακή παραμένει σε ύψιστο επίπεδο», όπως ανέφερε, και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να τονίσω την προσοχή όλων μας για αυξημένη εγρήγορση ιδιαίτερα σε περιοχές που μπορεί να λειτουργήσουν πιο εύκολα ως εστίες μετάδοσης του ιού. Δηλαδή κλειστούς χώρους, περιοχές που μπορεί να οδηγήσουν σε πολλαπλές επαφές με συνανθρώπους μας και ανθρώπους που μπορεί να είναι φορείς του ιού».

Διάβασε ακόμη: Κορωνοϊός: Γιατί νοσούν και πεθαίνουν οι νέοι άνθρωποι

Πηγή

Home