Οι γυναίκες του επιτυχημένου Yolanda's Chocolatiers μιλάνε αποκλειστικά στο MyLife
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι δυο γυναικες αποκαλύπτουν στο MyLife τον λόγο που τις οδήγησε να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία, Yolanda's chocolateries αν αντιμετώπισαν αμφισβήτηση αλλά και τις συμβουλές που δίνουν σε κάθε γυναίκα που θέλει να ανοίξει μία επιχείρηση.
Είστε δύο αδελφές που ξεκίνησαν τη δική τους εταιρεία μετά από την αγάπη τους για τη σοκολάτα. Πώς ξεκίνησε αυτό το ταξίδι για την κάθε μία ξεχωριστά;
Αίγλη: Οι συνθήκες στη ζωή μερικές φορές σε οδηγούν σε μέρη που δεν το περίμενες ποτέ. Πιστεύω ότι χωρίς τη γνώση μου και το υπόβαθρο μου στον πολυτελή τομέα των ξενοδοχείων, δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω αυτό το εγχείρημα.
Άννα Ισαβέλλα: Ως φιλόδοξη αρχιτέκτονας που απολαμβάνει το δημιουργικό μέρος των πραγμάτων και λαμβάνοντας υπόψη την αγάπη της οικογένειάς μου για την κουζίνα, ήταν φυσικό να συνδυάσω τελικά την τέχνη και το φαγητό. Ήταν μια συναρπαστική στιγμή για μένα να μπω στον κόσμο της σοκολάτας. Μέχρι στιγμής, είναι ένα καταπληκτικό ταξίδι.
Αίγλη, εσύ σπούδασες Διοίκηση Ξενοδοχείων και δούλεψες σε αρκετά ξενοδοχεία. Ωστόσο, φανταζόσουν ποτέ τον εαυτό σου ότι θα έφτανε να ανοίξει τη δικιά του επιχείρηση; Ποιο ήταν το πλάνο σου κατά τη διάρκεια των σπουδών σου;
Όχι, ποτέ δεν το φανταζόμουν, ήμουν πάντα πολύ απασχολημένη με κάθε θέση που είχα και μάθαινα πολλά από την εργασία μου στα ξενοδοχεία. Νόμιζα ότι κάποια μέρα θα δημιουργούσα το δικό μου ξενοδοχείο, στην πραγματικότητα είμαι ευτυχής που δεν το έκανα τελικά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, το όνειρό μου ήταν να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και το κατάφερα, πιστεύω ότι με άλλαξε ως άνθρωπο και επαγγελματία. Αυτό που μαθαίνεις από άλλες πολιτισμικές εμπειρίες δεν μπορεί να διδαχθεί από κανένα βιβλίο.
Ποιες δυσκολίες βρήκατε ενδεχομένως μπροστά σας όταν ξεκινήσατε τη δική σας επιχείρηση;
Όλα μπορούν να θεωρηθούν πρόκληση, από τη διαδικασία έναρξης μιας επιχείρησης, αν θα επιτύχει και αν θα ανταποκριθούν οι άνθρωποι στο προϊόν που προσφέρεις. Μπορεί να είναι τρομακτικό στην αρχή όμως πρέπει να δουλέψεις σκληρά και να αντιμετωπίσεις κάθε πρόκληση όπως έρχεται.
Αντιμετωπίσατε αμφισβήτηση στο ξεκίνημα ή και κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της εταιρείας; Τι σχόλια ακούγατε από τον κόσμο;
Είχαμε αρκετή υποστήριξη από φίλους και οικογένεια. Είχαμε όμως και αρκετά άτομα που αμφισβήτησαν αν μπορούσαμε να πουλήσουμε σοκολάτες σε ένα νησί με 40 βαθμούς κελσίου! Ήταν μια δύσκολη απόφαση.
Τι ήταν αυτό που σας έδινε δύναμη καθημερινά για να συνεχίζετε να χτίζετε την εταιρεία σας;
Το πάθος μας, η αγάπη για τη δημιουργία και οι άνθρωποι. Έχουμε ενσωματωθεί τόσο καλά στην κυπριακή αγορά, έχουμε λάβει τέτοιο εκπληκτικό feedback εξ αρχής το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Θεωρείτε ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα στηρίζεται στην Κύπρο;
Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα των γυναικών βρίσκεται σε καλό δρόμο και όλο και περισσότερες γυναίκες υποστηρίζονται και αναγνωρίζονται, ωστόσο υπάρχει ακόμα χώρος για βελτίωση.
Τι είναι αυτό που κάνει τη δική σας εταιρεία να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο με εσάς;
Περάσαμε χρόνια δοκιμάζοντας διάφορα προϊόντα σοκολάτας. Το σημαντικότερο είναι ότι οι συνταγές μας προέρχονται από τα καλύτερα υψηλής ποιότητας συστατικά, που επιλέξαμε με πολύ προσοχή. Πιστεύουμε ότι η συνέπεια είναι το κλειδί και αν διδάξετε στους πελάτες σας ότι το προϊόν που παραγγέλνουν θα είναι πάντα της ίδιας ποιότητας, θα είναι πάντα πιστοί σε εσάς.
Οι Κύπριοι εκτιμούν την ποιοτική σοκολάτα και τα διαφορετικά είδη που έχετε;
Πιστεύουμε ότι το κάνουν και έχουν γίνει καλοί κριτές. Στην αρχή ήταν δύσκολο να εκπαιδεύσουμε τους πελάτες μας, ακόμα και το γεγονός ότι η σοκολάτα λιώνει ήταν δύσκολο να το καταλάβουν, αλλά πιστεύουμε ότι έχουν μάθει να σέβονται τις συνιστώμενες θερμοκρασίες και πώς να αντιμετωπίζουν ένα εύθραυστο προϊόν.
Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο που δοκιμάζει τα γλυκά σας; Υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα που σας συγκίνησε;
Είναι τόσο συγκινητικό να διαβάζεις τα μηνύματα των πελατών μας. Έχουμε λάβει εκατοντάδες γραπτά και προφορικά μηνύματα καρδιάς τα τελευταία χρόνια. Έχουμε έναν πελάτη από τη Νέα Υόρκη που μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα τις προηγούμενες μέρες: "Δημιουργήσατε υψηλής ποιότητας σοκολάτες που είναι μερικές από τις καλύτερες στον κόσμο - και το ξέρω. Είχα την ευκαιρία τις τελευταίες εβδομάδες να δω τα social media σας και τον ιστότοπό σας και η παρουσίαση, οι φωτογραφίες και τα προιόντα σας είναι στο επίπεδο - και σε ορισμένους τομείς, καλύτερα, πολλών προϊόντων υψηλής ποιότητας όπως οι Hermes, Louis Vuitton, Laderach της Ελβετίας, La Maison du Chocolat!".
Τι θα συμβουλεύατε τις νεαρές γυναίκες που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση;
Να μάθουν και να αποκτήσουν εμπειρία στον τομέα στον οποίο επιθυμούν να αφιερώσουν τη ζωή τους πριν από την έναρξη της επιχείρησής τους. Αφού ξεκινήσετε την επιχείρησή σας, η γνώση θα έρθει με τον καιρό. Τέλος, να προχωρήσουν και να μην παραιτηθούν ποτέ!
Τι να περιμένουμε από την εταιρεία σας τους επόμενους μήνες;
Σε λίγους μήνες θα έχουμε το πρώτο μας flagship κατάστημα στη Λευκωσία. Ήταν ένα πολυαναμενόμενο έργο, αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολο να το προγραμματίσουμε, οπότε είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό το βήμα. Ο νέος χώρος θα περιλαμβάνει, επίσης, μια ακαδημία όπου θα διδάσκουμε τους λάτρεις της σοκολάτας, τους επαγγελματίες και τις εταιρικές ομάδες όλα όσα έχουν να κάνουν με τη σοκολάτα!
Ακολούθησε το Yolanda’s Chocolatiers στα social media: