Παγκόσμια μέρα γης: Πώς η πανδημία επηρέασε θετικά τον πλανήτη
Ενδεικτικό παράδειγμα παραμένει η Κίνα, που βλέπει ξανά πώς είναι να είναι γαλανός ο ουρανός, ακόμα και σε μητροπόλεις που κυριαρχούσε το γκρίζο. Η NASA, μάλιστα, το κατέδειξε, με δορυφορικές εικόνες.
Το ίδιο συνέβη και στην Ιταλία, τη χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από τον κορωνοϊό μετά την Κίνα. Όπως δείχνει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία στο πιο κάτω βίντεο, τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου έχουν πέσει δραματικά στη χώρα.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Το απόλυτο τραγούδι της καραντίνας από τον Mix Fm
Οι κάτοικοι της Βενετίας, παρατήρησαν ένα απρόσμενο επακόλουθο στα κανάλια της πόλης μετά την κρατική οδηγία να παραμείνουν σπίτια τους, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Η μείωση της κυκλοφορίας στα κανάλια, που δεν διασχίζονται πια από γόνδολες, συνετέλεσε στο να κατακαθίσουν τα ιζήματα, κάνοντας το νερό πιο διαυγές.
Στην Ινδία, η εθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 22 Μαρτίου είχε ως αποτέλεσμα το χαμηλότερο μέσο επίπεδο ρύπανσης από διοξείδιο του αζώτου που καταγράφηκε ποτέ την άνοιξη, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA).
Η Ταϊλάνδη διαπίστωσε τον μεγαλύτερο αριθμό φωλιών από σπάνιες δερματοχελώνες εδώ και δυο δεκαετίες, στις άδειες από τουρίστες παραλίες της, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους.
Από αγριογούρουνα που έκαναν βόλτες στην πόλη Χάιφα του Ισραήλ μέχρι ελάφια να περιφέρονται στα προάστια του Λονδίνου, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν αναμφίβολα ωφελήσει την άγρια ζωή σε πολλές περιοχές που «άδειασαν» λόγω της καραντίνας.
Αντίστοιχες εικόνες απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός στη Νότια Αφρική. Το Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ στην αφρικανική χώρα, είναι μια αχανής έκταση, η οποία εκτός από ανθρώπους, φιλοξενεί και χιλιάδες άγρια ζώα, που η καραντίνα τα άφησε στην ησυχία τους και βγήκαν ακόμα και στις ασφάλτους.
It is a glorious afternoon. Skukuza Golf Course.#LiveYourWild pic.twitter.com/Wd5v2kv06u — Kruger National Park (@SANParksKNP) April 21, 2020
Ερευνητές στη Νέα Υόρκη δήλωσαν επίσης πως τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως το μονοξείδιο του άνθρακα, κυρίως από τα αυτοκίνητα, μειώθηκε σχεδόν κατά 50%, συγκριτικά με πέρυσι.
Επίσης με τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώνουν μαζικά πτήσεις και εκατομμύρια κόσμου να εργάζονται από το σπίτι, χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να να διαγράψουν και αυτές την ίδια «πτωτική πορεία». Με τις χώρες να κλείνουν, η μια μετά την άλλη, τα σύνορα για σχεδόν όλες τις πτήσεις από το εξωτερικό, η κυκλοφορία μειώθηκε κατά 90% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2019, όπως φαίνεται και σε σχετικό βίντεο του Eurocontrol, που συντονίζει την εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη.
Φυσικά, μια παγκόσμια κρίση για την υγεία δεν είναι η απάντηση στη μείωση για παράδειγμα, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά το φαινόμενο θα πρέπει να μας δώσει λόγο να σκεφτούμε τον αντίκτυπο που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στον πλανήτη.