Ποιος είναι ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, που βλέπουμε κάθε απόγευμα στην τηλεόραση;

Ο Λεόντιος Κωστρίκης έδωσε συνέντευξη στη Ξένια Προδρόμου για λογαριασμό της Brief 

Ο Λεόντιος Κωστρίκης είναι καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας.

Όχι μόνο σπούδασε στις ΗΠΑ, αλλά ήταν και ένας από τους σαράντα Fulbright Scholars που επιλέχθηκαν μεταξύ 250.000 υποψηφίων από 140 χώρες και έλαβαν υποτροφία Fulbright από το 1946.

Έζησε και εργάστηκε για 20 χρόνια στην Αμερική και μετά αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο, όπου είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ισπανική γρίπη και κορωνοϊός: Οι ομοιότητες στις δύο κρίσεις

Γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Άσσια της Μεσαορίας, στην επαρχία Αμμοχώστου.

Δηλώνει άνθρωπος της θάλασσας και του νερού και motto του είναι «Ό,τι γίνει στη ζωή σου πρέπει πάντοτε να το βλέπεις ως μια ευκαιρία για να μάθεις κάτι».

Καθημερινά, μας ενημερώνει μέσα από τηλεοπτικές διασκέψεις, εκπροσωπώντας το υπουργείο Υγείας για τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού.

Από την αρχή εμφάνισης του κορωνοϊού στην Κύπρο, θέλησε να εξηγήσει τι είναι ιός, από πού έρχεται και τι κάνει. «Πιστεύω πάρα πολύ ότι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί ο πανικός και να εφαρμόσει τα μέτρα ο κόσμος, είναι να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Η διαπαιδαγώγηση για μένα, είναι εξαιρετικής σημασίας». 

Αλήθεια, δεδομένων των συνθηκών, υπάρχει ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση; 

«Δύσκολο να βρω χρόνο τώρα, αλλά πραγματικά άρχισα να τον επιζητώ. Αλλά πριν να υπάρχει αυτό το θέμα, πάντα έβρισκα ελεύθερο χρόνο. Είμαι της άποψης ότι 'you make the time'», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Όταν θέλει να ξεκουραστεί, κλείνει ραντεβού με τον εαυτό του, για να έχει χρόνο να σκεφτεί. Επιλέγει είτε να περπατήσει στη φύση, είτε απλά εκμεταλλεύεται τον χρόνο οδήγησης για να ανασυγκροτηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Kορωνοϊός: Η ασθενής "μηδέν" στην Ελλάδα εξομολογείται όσα πέρασε (Βίντεο)


Επίσης, πάντοτε τον ξεκουράζει να κάνει παρέα με απλούς και γνήσιους ανθρώπους. 

Όπως ανέφερε, «Παλιά έπαιρνα μια ημέρα ρεπό την εβδομάδα - όχι σαββατοκύριακο- καθημερινή, την οποία όπως έλεγα και στη γυναίκα μου, αυτή είναι η ημέρα για τον Λεόντιο, δεν θα μου τηλεφωνήσει κανένας, εκτός αν είναι επείγον».

Η ημέρα ξεκούρασης του περιλαμβάνει πρωινό ξύπνημα, γύρω στις 4 το πρωί. «Πήγαινα σε κάτι φίλους στην Πάφο, περπατούσαμε, κάναμε γυμναστική, κολυμπούσαμε, ψήναμε κάτι και τρώγαμε. Απλά πράγματα».

«Αυτό γέμιζε τις μπαταρίες», συνέχισε συμπληρώνοντας: «Τώρα είναι απαγορευτικό, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Περιμένω πώς και πώς να τελειώσει αυτό το κακό για να πάω πίσω στις συνήθειές μου»

Ποιά είναι τα ενδιαφέροντα του;
«Μου αρέσει πολύ η θάλασσα. Ήμουν ιστιοπλόος και τώρα κάνω προπόνηση του 12χρονου γιου μου στην ιστιοπλοΐα. Είμαι άνθρωπος του νερού και της θάλασσας. Κολυμπούσα, έκανα ιστιοπλοΐα. Δεν είμαι λάτρης του ποδοσφαίρου, δεν γνωρίζω τίποτα από ποδόσφαιρο, αλλά μου αρέσουν τα σπορ που έχουν να κάνουν με τη σκέψη και την άθληση, όπως η ιστιοπλοΐα.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορονωϊόςː Μετά το τέλος της πανδημίας, η ανθρωπότητα δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια

Ποιά θεωρεί ως την πιο σημαντική στιγμή στην πορείας του;
«Η πιο σημαντική περίοδος στη ζωή μου, που καθόρισε το μέλλον μου, ήταν όταν πήρα της υποτροφία Fulbright Scholar μετά τον στρατό και πήγα στην Αμερική να σπουδάσω.  Ήταν μια ευκαιρία ζωής, όπου είχα μια μεγάλη οικονομική βοήθεια από το Fulbrigh Commision, όπου σπούδασα δωρεάν για 4 χρόνια στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Πανάκριβο σχολείο. Στοίχιζε, το 1983 που ήμουν φοιτητής, 40000 δολάρια τον χρόνο, λεφτά τα οποία ήταν αστρονομικά για τον οποιοδήποτε. Είχα την ευκαιρία να τελειώσω σε αυτό το εξαιρετικό πανεπιστήμιο, for free.  Φυσικά, αφού τελείωσα το Πανεπιστήμιο εκείνο, οι ευκαιρίες ήταν απανωτές στη ζωή μου. Είχα ευκαιρία να κάνω το διδακτορικό μου, να συνεργαστώ με έναν διάσημο επιστήμονα, τον Ντέιβιντ Χο για τον HIV και εκεί αναδείχθηκα ως επιστήμονας, καταξιώθηκα με κάποιο τρόπο να γίνω καθηγητής στη Νέα Υόρκη. Μετά από 20 χρόνια παραμονής, μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω πίσω στον τόπο μου το 2003, παίρνοντας μια θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Ο κος Κωστρίκης δηλώνει πως 17 χρόνια μετά την επιστροφή του, δεν νιώθει να έχει προσαρμοστεί ακόμα! Εύχομαι να μην προσαρμοστώ πολύ. «Υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία είναι ανεπανάληπτα εδώ στην Κύπρο, αλλά υπάρχουν και μερικά που δεν αγαπώ και δεν τα συμμερίζομαι». 
 

Ποιός είναι ο στόχος του για το 2020;
«Τα σχέδια μου για το 2020 είναι να συνεχίσω την έρευνα μου, όπως κάνω τώρα, η οποία αναπόφευκτα θα έχει να κάνει  με τον SARS-CoV-2. Είχα παλιά ξεκινήσει μία μελέτη, το 2001, με την πρώτη επιδημία στο Τορόντο του Καναδά και τώρα θέλω να συνεχίσω τη μελέτη και να την τελειώσω».  
 

Είναι πατέρας δύο παιδιών. Έχει έναν γιο 12 χρονών και μια κόρη 15.

«Έχω εξαιρετική σχέση με τα παιδιά μου», είπε, «είμαι όπως λέω open minded». Tου αρέσει να μην επιβάλλει την άποψη του, αλλά να την συζητά.«Τους συμπεριφέρομαι σαν να είναι μικροί άνθρωποι και όχι μικρά παιδιά», είπε.




Μπορείς να διαβάσεις τη συνέχεια της συνέντευξης ΕΔΩ 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ