Thumbnail

Πώς να προστατευτείς από τις διαδικτυακές απάτες (Βίντεο) Πώς να προστατευτείς από τις διαδικτυακές απάτες (Βίντεο)

Καλεσμένος στην εκπομπή ‘’Offsite On Air’’ της Digital Tv, ήταν το πρωί της Τρίτης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, Αντώνης Αντωνιάδης  
Ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ρόλο και τις ενέργειες που προβαίνει η Αρχή για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την προστασία από διάφορες επιθέσεις και ψηφιακά εγκλήματα.  Όπως είπε πρόκειται για ανεξάρτητη Κυβερνητική Υπηρεσία που ασχολείται κυρίως με θέματα ψηφιακής ασφάλειας, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ασφάλειας δικτύων και συστημάτων πληροφοριών κυρίως των κρίσιμων υποδομών της Δημοκρατίας. 

Τόνισε ότι έχουμε πολλών ειδών ψηφιακά εγκλήματα καθημερινά στην Κύπρο που βρίσκονται σε έξαρση μάλιστα το τελευταίο διάστημα όπως απάτες, προσπάθεια για οικονομικό όφελος ή εξασφάλιση κωδικών και πληροφοριών. Μίλησε για τα  ‘’phishing attacks’’ που είναι κακόβουλες ενέργειες που γίνονται από επιτήδειους που σκοπό έχουν να υποκλέψουν στοιχεία ή και χρήματα από τους πολίτες. Έχουμε όπως είπε επίσης επιθέσεις σε ιστοσελίδες και social media. 

Γιατί ζητούσε bitcoins ο αποστολέας των emails στα νηπιαγωγεία

Αναφέρθηκε και στα πρόσφατα περιστατικά με τα μαζικά απειλητικά emails σε νηπιαγωγεία τονίζοντας ότι ο αποστολέας ζητούσε bitcoins αφού είναι πολύ δύσκολο παρακολουθηθεί η συναλλαγή και να εντοπιστούν οι δράστες. Όπως είπε παρόμοια περιστατικά μπορεί να προκύψουν και χωρίς απειλές και να ξεγελαστεί ο πολίτης ότι είναι από κάποια υπηρεσία ή τράπεζα ο αποστολέας.

Πώς θα προστατευτούν οι πολίτες για να μην πέσουν στην παγίδα  

Κάλεσε τον κόσμο να είναι πολύ προσεκτικός ούτως ώστε να μην πέφτει σε παγίδες. Το βασικό όπως είναι να ξέρει ο κόσμος ότι μια σοβαρή εταιρεία, ένας οργανισμός δεν πρόκειται να ζητήσει από πολίτες τέτοιες πληροφορίες από μια τέτοια επικοινωνία. (Τηλέφωνο δηλαδή, emails ή μηνύματα). Ο πολίτης μπορεί να βεβαιωθεί και να ελέγχει αν πρόκειται για κάτι ύποπτο, να ελέγξει αν είναι η πραγματική διεύθυνση της τράπεζας π.χ. Να ελέγξει τους συνδέσμους που υπάρχουν στα emails. Ο πολίτης γενικά να ελέγχει την γνησιότητα των emails και των ιστοσελίδων που του ζητούν στοιχεία. Δεν πρέπει να δίνονται εύκολα στοιχεία από τους πολίτες. 

Κυβερνοεπιθέσεις και στην Κύπρο για υποκλοπή πληροφοριών

Ερωτηθείς για κυβερνοεπιθέσεις στην Κύπρο, ανέφερε ότι έχουμε επιθέσεις αρκετές που σκοπό έχουν κυρίως την υποκλοπή στοιχείων και δεδομένων είτε από το κράτος είτε από μια εταιρεία. Γενικά οι μεγαλύτερες επιθέσεις ήταν για υποκλοπή πληροφοριών. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: O σεξισμός υπάρχει παντού 

Το μήνυμα προς τους γονείς και το Cyber Safety

Έστειλε παράλληλα και το μήνυμά του προς τους γονείς όπως επιτηρούν τα παιδιά τους όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Τόνισε ότι η Αρχή έχει ειδικά προγράμματα στην Κύπρο σε συνεργασία με άλλους φορείς για ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία. Δράσεις μάλιστα που κρίθηκαν ως καλύτερες πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει το πρόγραμμα Cyber Safety όπου υπάρχει πλήρης ενημέρωση για γονείς και παιδιά. Κάλεσε τους γονείς να προσέχουν ούτως ώστε τα παιδιά να μην δίνουν πληροφορίες σε αγνώστους και να είναι πολύ προσεκτικοί στα social media. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Γιατί δεν μίλησε τότε;»

Δες στο πιο κάτω βίντεο όλα όσα είπε ο. Αντωνιάδης 

 

Πηγή: offsite 

Kεντρική Φωτό: https://unsplash.com/@firmbee 

Home