Πώς θα χαρακτηρίζατε την Αναφωτία σήμερα κύριε Πρόεδρε;
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας της Αναφωτίας κ. Σταύρος Καραγιώργη μίλησε στην Avant Garde για τις ομορφιές και τα αξιοθέατα του χωριού του καθώς και για τη φετινή διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου.
Πώς νιώθετε που φέτος η κοινότητά σας θα φιλοξενήσει το 18ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας;
Νιώθω πολύ χαρούμενος που ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, έχει επιλέξει την Αναφωτία ως τη κοινότητα που θα διοργανώσει τη φετινή χρονιά, το 18ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας. Η Αναφωτία φημίζεται διαχρονικά για τη φιλοξενία των κατοίκων της, οι οποίοι και σε αυτή την περίπτωση αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή με πολλή αγάπη τη συγκεκριμένη ιδέα. Ήδη, όλοι μαζί, κάτοικοι και οργανωμένα σύνολα, εργαζόμαστε για την προετοιμασία του Φεστιβάλ, περιμένοντας να υποδεχθούμε κόσμο από όλη την Κύπρο.
Τι να αναμένει φέτος ο κόσμος που θα βρεθεί την 1η Οκτωβρίου στο χωριό σας και πού ακριβώς θα διεξαχθεί το φεστιβάλ στην Αναφωτία;
Όπως είπα και πριν, οι κάτοικοι μαζί με το σύνολο των διοργανωτών εργάζονται προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία μιας μοναδικής εμπειρίας, σε όλους όσοι θα επισκεφθούν την Κυριακή, 1η Οκτωβρίου την κοινότητα. Το φεστιβάλ, που θα εκτείνετε στο μεγαλύτερο μέρος του χωριού, με επίκεντρο τους μεγάλους δρόμους και την πλατεία, θα ανοίξει τις πύλες του στις 3 το απόγευμα και οι διάφορες δραστηριότητες που θα το πλαισιώσουν θα συνεχιστούν μέχρι αργά το βράδυ. Κάνοντας αρχή από την είσοδο, όπου το κοινοτικό συμβούλιο θα φιλέψει τους επισκέπτες, μεταξύ άλλων, θα μπορούν να απολαύσουν ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορούς, και να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια παραγωγής κυπριακών προϊόντων, όπως, μεταξύ άλλων, το πάτημα σταφυλιών, το βούττημα σιουτζιούκκου και το φούρνισμα ψωμιών. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαγειρικές επιδείξεις, από γνωστούς σεφ, ενώ θα μπορούν να δοκιμάσουν και να αγοράσουν προϊόντα από τα περίπτερα πώλησης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι φέτος στο φεστιβάλ , μαζί με τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, θα συμμετέχουν και θα παρουσιάσουν τα δικά τους τοπικά προϊόντα, Σύνδεσμοι Γυναικών από την Ελλάδα και την Πολωνία. Σε σημεία αναφοράς της κοινότητας, όπως το πάρκο των Ευκαλύπτων και η πλατεία, οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εστίασης, οφτό κλέφτικο, σουβλάκια και άλλα εδέσματα, που θα ετοιμάσουν και θα διαθέσουν προς πώληση τα οργανωμένα σύνολα. Επίσης, οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικό/συμβουλευτικό εργαστήρι.
Μιλήστε μας για την παράδοση των αμπελιών στην Αναφωτία, που ομολογουμένως δεν ήταν και τόσο γνωστό αυτό το στοιχείο.
Η Αναφωτία, παρά το γεγονός ότι για πολλούς αποτελεί μια άγνωστη αλλά χαρακτηριστική πτυχή της φυσιογνωμία της, υπήρξε ανέκαθεν αμπελοχώρι. Αυτός, άλλωστε, όπως και η ονομασία του Φεστιβάλ, «Αμπέλου Γεύσεις», υποδηλώνει, ήταν και ο λόγος που επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση και να αναδείξει τα παράγωγα του σταφυλιού. Αρκεί να αναφέρω ότι σε πολύ παλιά αρθρογραφία, η Αναφωτία σημειώνεται ως ένα από τα μεγαλύτερα αμπελοχώρια της Κύπρου, προτρέποντας άλλες κοινότητες να ακολουθήσουν το παράδειγμα και την καλή πρακτική της στον εν λόγω τομέα. Οι κάτοικοι ασχολούνται ανέκαθεν με την καλλιέργεια των σταφυλιών και την παραγωγή των προϊόντων του, ενώ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τη διατήρηση της παράδοσης, είναι το γεγονός ότι η νέα γενιά συνεχίζει δυναμικά τη δραστηριοποίησή στον εν λόγω τομέα, τόσο επαγγελματικά όσο και ερασιτεχνικά.
Πώς θα χαρακτηρίζατε την Αναφωτία σήμερα; Τι είναι αυτό που σας κάνει περήφανο για την δική σας θητεία ως πρόεδρο της κοινότητας;
Η Αναφωτία, όπως χαρακτηριστικά φανερώνει και το όνομά της, περιβάλλεται από το φως. Αποτελεί στολίδι, για την ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας. Εύκολα προσβάσιμη και σε κοντινή απόσταση από όλες τις υπόλοιπες πόλεις, τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες, ενώ έχει σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη. Η απόφασή μου να εμπλακώ στα κοινά, ήταν αποτέλεσμα της αγάπης που τρέφω για το χωριό μου, τους συγχωριανούς και τους κατοίκους του, για τους οποίους είμαι περήφανος. Μόνο κίνητρο μου ήταν και είναι να προσφέρω στην πρόοδο και την ευημερία της Αναφωτίας. Στα σχεδόν επτά χρόνια που είμαι κοινοτάρχης, μαζί με τη βοήθεια των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων, επενδύοντας όλοι μας προσωπικό χρόνο, έχουμε πετύχει σημαντικά βήματα που αφορούν τόσο τον εξωραϊσμό της κοινότητας όσο και την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων. Μια προσπάθεια την οποία θα συνεχίσουμε για να πετύχουμε την περαιτέρω ανάπτυξη.
Ποια είναι τα βασικά σημεία της κοινότητας που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος στην Αναφωτία;
Η Αναφωτία, διαθέτει έξι εκκλησίες και εξωκλήσια, αφιερωμένα στην Αγία Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα, τον Άγιο Δημήτριο, την Αγία Μαρίνα, του Αγίου Χριστοφόρου, του Αγίου Χαραλάμπους και των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας, ως επίσης, ένα ησυχαστήριο, αφιερωμένο στον Όσιο Χριστόδουλο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Εκκλησία της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, κτίσμα του 1845, είναι η μοναδική στην Κύπρο, ενώ αυτή του Αγίου Χριστοφόρου είναι μία εκ των δύο που υπάρχουν στο νησί μας. Στη μέση του χωριού, δεσπόζει το Μνημείο Ηρώων. Επιπλέον, η κεντρική πλατεία, σήμα κατατεθέν της κοινότητας, που την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες της περιοχής, αποτελεί το σημείο διοργάνωσης θεματικών εκδηλώσεων. Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στους γραφικούς δρόμους του χωριού, με το υψόμετρο της κοινότητας να επιτρέπει τη θέα της θάλασσας στο νότο και της υπαίθρου στα άλλα σημεία του ορίζοντα σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.