Πότε έρχεται το τέλος στα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης στην Κύπρο;

Τα πλαστικά που καταργούνται οριστικά: 

 

  • Μπατονέτες με πλαστικά μέρη
  • Πλαστικά μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια φαγητού)
  • Πλαστικά πιάτα μίας χρήσης
  • Πλαστικά καλαμάκια
  • Αναδευτήρες ποτών
  • Πλαστικές βάσεις που στηρίζονται σε μπαλόνια
  • Περιέκτες τροφίμων και ποτών που είναι κατασκευασμένες από διογκωμένο πολυστερένιο (φελιζόλ)
  • Οξοδιασπώμενα πλαστικά

Αυτά τα προϊόντα μπήκαν στην κατηγορία για απαγόρευση διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχουν εύκολα αντικατάστατα στην αγορά για όλα τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: O λογαριασμός στο Instagram που μας έκανε να αγαπήσουμε το σώμα μας και τον λατρέψαμε

 

«Ενθαρρύνουμε τον κόσμο να έχει τις δικές του σακούλες να τις χρησιμοποιεί ξανά και ξανά για να μπορέσουμε να μειώσουμε την χρήση του πλαστικού, έτσι ώστε να μην καταλήγουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς μας».

Εδώ και 2 χρόνια περίπου εφαρμόζεται στην Κύπρο η χρέωση της πλαστικής σακούλας στις υπεραγορές και αλλού με 6 σέντ. 
Η ενέργεια αυτή, έφερε πολύ θετικά αποτελέσματα αφού μέχρι στιγμής η χρήση του πλαστικού έχει μειωθεί κατά 75-80%,
αποτέλεσμα το οποίο είναι αρκετά σημαντικό.

Μιλώντας στο offsite.com.cy ο εκπρόσωπος του γραφείου περιβάλλοντος, Κυριάκος Σιακαλλή, ανέφερε ότι το στοίχημα τώρα που υπάρχει με τα δεδομένα του κορωνοϊού,  είναι να παραμείνει ως έχει η  μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας αλλά και των άλλων πλαστικών και να μην έχει πισωγυρίσματα.

Σύμφωνα με τον κύριο Σιακαλλή, φαίνεται πως ο κόσμος αγκάλιασε  την ενέργεια αυτή με τις πλαστικές σακούλες και χρησιμοποιεί πλέον σακούλες που χρησιμοποιούνται ξανά.

Ο κ Σιακαλλής, όταν ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει αύξηση στη χρέωση των πλαστικών σακουλιών, απάντησε πως η σκέψη που υπήρχε πριν την πανδημία ήταν η απαγόρευση γενικά. 


Σημείωσε πως με τα σημερινά δεδομένα, η κατάσταση αυτή έχει παγώσει λίγο και θέλουν να δουν πως θα συμπεριφερθεί και ο κόσμος λόγω κατάσταση του κορωνοϊού, γιατί όπως είπε ο κ Σιακαλλής υπάρχει και ο φόβος.
«Θεωρώ πως σύντομα θα επανέλθει η οριστική απαγόρευση τους από τις υπεραγορές»

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:Τι αλλάζει για τους Κυπρίους φοιτητές στην Αγγλία


Ποια τα δεδομένα της κατάργησης της σακούλας;


Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το 2023 μαζί με τα άλλα πλαστικά μιας χρήσης που ήθελε η ΕΕ να καταργήσει. Από τον Ιούλη του 2021 όμως αρκετά πλαστικά καταργούνται οριστικά. Πρέπει λοιπόν αναγκαστικά να ακολουθήσει και η Κύπρος.
Αποκαλυπτικά στοιχεία της Greenpeace για την πλαστική ρύπανση στις ...

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περισσότερο από το 80% των θαλασσίων απορριμμάτων είναι πλαστικά. Τα προϊόντα τα οποία καλύπτονται από την καινούρια νομοθεσία αποτελούν το 70% των συνολικών θαλάσσιων απορριμμάτων. Εξαιτίας του αργού ρυθμού αποσύνθεσης, το πλαστικό συσσωρεύεται σε θάλασσες, ωκεανούς και παραλίες στην ΕΕ και παγκοσμίως. Τα πλαστικά υπολείμματα εντοπίζονται σε θαλάσσια είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φώκιες, οι φάλαινες και τα πουλιά, αλλά επίσης στα ψάρια και τα οστρακοειδή και ως εκ τούτου στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.


 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πρότυπο του γυναικείου σώματος μέσα στον αιώνα (Φώτος)

 

Πηγή: offsite

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ