Thumbnail

Τι αλλάζει για τους Κυπρίους φοιτητές στην Αγγλία Τι αλλάζει για τους Κυπρίους φοιτητές στην Αγγλία

Τα προβλήματα και φυσικά οι εναλλακτικές λύσεις
Άσχημα νέα έρχονται για τους μελλοντικούς φοιτητές που θα ακολουθήσουν σπουδές σε Πανεπιστήμια της Αγγλίας από το 2021 και έπειτα, καθώς μετά από οδηγία του αρμόδιου Υπουργείου της χώρας οι Ευρωπαίοι φοιτητές - και κατά συνέπεια και οι Κύπριοι - δεν θα εντάσσονται πλέον στo καθεστώς των χαμηλών διδάκτρων που πληρώνουν και οι ντόπιοι αλλά ούτε θα επωφελούνται του Ευρωπαϊκού, φοιτητικού δανείου της Βρετανίας. Τονίζουμε ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν για φοιτητές που θα αρχίσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβρη του 2021, και όχι τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά που έρχεται.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Offsite ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Συμβούλων, Άδωνης Αμερικάνος, η ανακοίνωση που ήρθε από την Υπουργό Πανεπιστημίων της Αγγλίας αναφέρει ότι από την νέα σχολική χρονιά, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2021, οι Ευρωπαίοι φοιτητές δε θα δικαιούνται το home fee, δηλαδή το ποσό διδάκτρων που επωφελούνται οι Βρετανοί φοιτητές, αλλά ούτε θα δικαιούνται το βρετανικό φοιτητικό δάνειο (ευρωδάνειο). Η ανακοίνωση αυτή αφορά τα αγγλικά Πανεπιστήμια προς το παρόν, ενώ εκτός σχεδίου παραμένουν Ουαλία και Σκωτία, οι οποίες δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής αν θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Αμερικάνο τα δίδακτρα υπολογίζεται να φτάσουν και τις 21 χιλιάδες λίρες. “Τα δίδακτρα των φοιτητών από τρίτες χώρες κυμαίνονται από 12 χιλιάδες λίρες μέχρι και 20-21 χιλιάδες λίρες για τα πλείστα προγράμματα, πλην ορισμένων εξαιρέσεων όπως είναι η ιατρική που στοιχίζει 30-31 χιλιάδες. Δεν μας έχουν ενημερώσει αν οι Ευρωπαίοι φοιτητές - ως εκ τούτου και οι Κύπριοι - θα μπουν σε αυτό το καθεστώς διδάκτρων, αλλά αυτό υποθέτουμε μέχρι στιγμής. Υπολογίζουμε ότι αφού δεν θα πάρουμε τα δίδακτρα που παίρνουν οι Βρετανοί το πιθανότερο είναι να μπούμε στην κατηγορία των τρίτων χωρών”.    

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Netflix: Απέτινε φόρο τιμής σε τρία παιδιά από τη Νιγηρία (Βίντεο)

 

Συνομιλίες ΥΠΕΞ Κύπρου - Βρετανίας και εναλλακτικές λύσεις

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα βρίσκεται σε επίπεδο συζητήσεων μεταξύ Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου - Βρετανίας με σκοπό τη διευθέτηση μιας λύσης, με τον κ. Χριστοδουλίδη να συζητά το θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ραμπ το απόγευμα της Δευτέρας(29/06) αλλά και με την Βρετανίδα Υφυπουργό Ευρωπαικής Γειτονίας στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον. Όπως πληροφορούμαστε, αναζητείται λύση ούτως ώστε οι Κύπριοι φοιτητές να συνεχίσουν με κάποιο τρόπο να είναι δικαιούχοι του φοιτητικού δανείου. Ένα σενάριο που συζητείται είναι να δοθεί λύση μέσα από το πλαίσιο της συμμετοχής της Κύπρου στην Κοινοπολιτεία. 

Ερωτηθείς αναφορικά με τη διευθέτηση του θέματος στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας ο κ. Αμερικάνος δήλωσε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει λύση. “Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι. Οι χώρες της Κοινοπολιτείας είναι πολλές και δε θα συνέφερε στη Βρετανία να πει ότι για τους φοιτητές που έρχονται από αυτές τις χώρες θα δίδεται για παράδειγμα 30% έκπτωση. Ούτως ή άλλως εμείς ακολουθούμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ, οπότε ούτε διακρατικές συμφωνίες είναι εύκολο να γίνουν από τη στιγμή που ανήκουμε στην ΕΕ. Προσωπικά δεν βλέπω ότι θα γίνει κάτι, μακάρι να υπάρχει εξέλιξη αλλά δεν το βλέπω”.

stady

Εναλλακτικές λύσεις για δάνειο

Παράλληλα, όπως ενημερωνόμαστε, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Κύπριοι φοιτητές που δεν θα πάρουν το φοιτητικό δάνειο,  γίνονται κάποιες ενέργειες και από την Κύπρο αλλά και από το εξωτερικό από διάφορους φορείς ώστε να δημιουργηθεί ένα προϊόν, το οποίο να καλύψει το κενό του δανείου. Το προϊόν αυτό πρέπει να είναι ένα δάνειο με καλούς όρους και εγγυήσεις, που να καλύψει το κενό, ώστε να μπορέσουν και χώρες με φοιτητές που δεν έχουν την οικονομική άνεση να σπουδάσουν στη Βρετανία.  

 

Διευκολύνσεις από Πανεπιστήμια

Όπως εξήγησε ο κ. Αμερικάνος, τα αγγλικά Πανεπιστήμια δεν συμφωνούν με την απόφαση της Αγγλικής Κυβέρνησης. “Ήδη τα Πανεπιστήμια άρχισαν να δίνουν υποτροφίες και εκπτώσεις σε Ευρωπαίους φοιτητές. Τα Πανεπιστήμια έχουν την ευχέρεια να δώσουν εκπτώσεις και να μειώσουν τα δίδακτρα αλλά όσο τους αφορά και μπορούν οι ίδιοι να μειώσουν και να επηρεάσουν τις τιμές θα το κάνουν. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα κάνουν τα Πανεπιστήμια που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, μεγάλα Πανεπιστήμια που δεν έχουν ανάγκη δε θα προβούν σε μειώσεις”. 

 

Πρόβλημα και για τους νέους εθνοφρουρούς

Πρόβλημα και στους νέους εθνοφρουρούς δημιουργείται με τα νέα δεδομένα για τα αγγλικά Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, όσοι νέοι έχουν εξασφαλίσει μια θέση σε κάποιο αγγλικό Πανεπιστήμιο μετά και την θητεία τους στην Εθνική Φρουρά χάνουν τα χαμηλά δίδακτρα αλλά και το φοιτητικό δάνειο αν δεν φοιτήσουν φέτος στα Πανεπιστήμια, ενώ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την Επιτροπή Παιδείας της Τετάρτης(01/07). 

Όπως εξήγησε ο κ. Αμερικάνος "ο λόγος που θα χάσουν τα ωφελήματα αυτά είναι ότι τα άτομα αυτά έκαναν αίτηση για να ενταχθούν στα Πανεπιστήμια το 2021 και μετά. Αυτό είναι που θα συζητηθεί και στην Επιτροπή Παιδείας της Τετάρτης. Εξάλλου, ο Υπουργός Άμυνας έκανε δηλώσεις όπου ανεφέρε ότι δε θα δοθούν αναστολές θητείας σε στρατιώτες για να πάνε για σπουδές και στη συνέχεια να κάνουν τη στρατιωτική θητεία. Πρέπει να βρεθούν λύσεις γιατί υπάρχει μια αδικία, έγινε μια διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα σε κορίτσια και αγόρια και θα πρέπει η Κυβέρνηση να δώσεις κάποιες λύσεις. "

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Δικαιοσύνη για τη Mia Khalifa»: Μαζεύουν υπογραφές για να «κατέβουν» τα βίντεό της από πορνογραφικές ιστοσελίδες

 

Πιθανές λύσεις για εθνοφρουρούς

"Η λύση αυτή μπορεί να είναι ένα χαμηλότοκο δάνειο στα αγόρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, αυτή τη χρονιά. Άλλη μια λύση ίσως να είναι και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ωστόσο το πρόβλημα με αυτή την παράμετρο είναι ότι η εξ αποστάσεως προσφέρεται από κάποια πανεπιστήμια μόνο για το πρώτο τετράμηνο από μεμονωμένα πανεπιστήμια λόγω κορωνοϊού. Το πρόβλημα είναι ότι μόνο για μερικούς μήνες μπορείς να το κάνεις αυτό, δεν μπορείς να το συνεχίσεις. Με λίγα λόγια οι στρατιώτες μπορούν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους εξ αποστάσεως παίρνοντας κάποιες διευκολύνσεις από τον στρατό, παρόλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει λύση και για τη συνέχεια των σπουδών τους. Αν ξεκινήσουν τώρα τις σπουδές θα μπορούν να πάρουν και τα χαμηλά δίδακτρα αλλά και το φοιτητικό δάνειο για όλα τα χρόνια των σπουδών. Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά όπου κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Το σίγουρο είναι ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα και για τα δίδακτρα και για τις διευκολύνσεις από την Εθνική Φρουρά αφού αυτές τις μέρες προσπαθούν να βρεθούν οι λύσεις

 

Στην Επιτροπή Παιδείας το θέμα με τους εθνοφρουρούς 

Στην Επιτροπή Παιδείας αναμένεται να συζητηθεί το θέμα που αφορά τους εθνοφρουρούς που θα χάσουν τις διευκολύνσεις στα αγγλικά Πανεπιστήμια με τα μέλη της Επιτροπής να ενημερώνονται για το θέμα αλλά και τις πιθανές λύσεις. 

Όπως δήλωσε στην Offsite, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής, Αντρέας Καυκαλιάς, “το ζήτημα που προκύπτει είναι μια εξέλιξη, η οποία θέτει σε κίνδυνο τις σπουδές πολλών μαθητών. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, καθώς μέσα από έρευνες που κάναμε, τα δίδακτρα τριπλασιάζονται ή ακόμα και τετραπλασιάζονται και οι φοιτητές θα αναγκαστούν να τα καταβάλουν την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά. Είναι άδικο λοιπόν να έχουμε αποκλεισμό των άρρενων φοιτητών, γιατί οι κόποι μιας ζωής θα πάνε χαμένοι. Είναι πολλές οικογένειες που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Το ένα σημείο είναι ο τετραπλασιασμός των διδάκτρων και το δεύτερο θέμα είναι ο τερματισμός του Ευρωπαϊκού δανείου που το παραχωρούσε η Βρετανία στους φοιτητές. Θεωρούμε ότι το θέμα πρέπει να απασχολήσει την Κυβέρνηση και αναμένουμε να ακούσουμε κάτι θετικό για το θέμα την Τετάρτη. Γνωρίζουμε ότι το θέμα είναι σε επίπεδο των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών Κύπρου - Βρετανίας και ελπίζουμε να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις ώστε να μην εφαρμοστούν οι εξαγγελίες. 

Ήταν μια εξέλιξη η οποία ενώ ήταν αναμενόμενη μας έπιασε απροετοίμαστους ως κράτος. Κάποια πράγματα θα έπρεπε ήδη να είχαν προηγηθεί γιατί γνωρίζαμε ότι αλλάζουν τα δεδομένα για τους Ευρωπαίους και Κύπριους για να αποτρέψουμε τα γεγονότα. Ελπίζουμε βέβαια ότι ακόμα και τώρα θα αποτρέψουμε μερικά πράγματα. Είμαστε σε αναμονή". 

 

Οι λύσεις εκτός Αγγλίας

Για το 2021 οι εναλλακτικές λύσεις που έχει ένας φοιτητής αν δεν τον ενδιαφέρει η Κύπρος ή η Ελλάδα, είναι να ψάξει να βρει άλλες επιλογές οι οποίες να είναι αγγλόφωνα Πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τον κ. Αμερικάνο υπάρχουν Πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες όπως η Ιταλία ή η Ολλανδία. “Άλλη επιλογή για τα παιδιά που θα διαθέτουν χρόνο, είναι να μάθουν μια γλώσσα από νεαρή ηλικία και να πάνε σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία”.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μακάβρια φάρσα με fake λογαριασμό της Έμιλυ Γιολίτη στο Twitter (ΦΩΤΟ)

 

Πηγή: offsite.com.cy

 

Home