Πότε προβλέπεται το τέλος της πανδημίας στην Κύπρο
Οι επιστήμονες από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη του COVID-19 ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο, από τα πρώτα κρούσματα και την έξαρση της πανδημίας μέχρι το σημείο καμπής, τη μείωση των κρουσμάτων και το τέλος της πανδημίας.
Οπότε, έρχονται να απαντήσουν στο ερώτημα τους ενός εκατομμυρίου: Πότε θα τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού;
ΔΙΑΒΑΣΕ: Η Μύκονος στην εποχή του κορωνοϊού
Αναφορικά με τα στοιχεία που δίνονται για τη χώρα μας, η κορύφωση σημειώθηκε στις 5 Απριλίου, ενώ ο ιός φαίνεται να έφυγε κατά 97% από την κοινότητα στις 29 του ίδιου μήνα. Το Πανεπιστήμιο εικάζει πως μέχρι τις 8 Μαΐου θα έχει εκλείψει το 99% του ιού στην κοινότητα της Κύπρου, ενώ στις 24 Μαΐου πιστεύεται ότι θα έχει εξαφανιστεί εντελώς.
Όσον αφορά τα δεδομένα για ολόκληρο τον πλανήτη, η πανδημία θα έχει εξαφανιστεί μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα πάντα με τη σχετική μελέτη.
Όπως αναδημοσιεύει το protothema.gr, παρόλο που οι επιστήμονες από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης υπογραμμίζουν ότι οι εξελίξεις μπορεί να μεταβληθούν από αστάθμητους, κάθε φορά παράγοντες, εντούτοις η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν βάσει των μέτρων που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις, την αποδοχή των πολιτών στα μέτρα απομόνωσης, καθώς και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, μπορεί να περιγράψει το μοτίβο που θα ακολουθήσει η πανδημία.
Ωστόσο, όπως τονίζεται στην έρευνα του εν λόγω πανεπιστημίου, οι πανδημικοί κύκλοι ζωής ποικίλλουν ανάλογα με τις χώρες και ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικά μοτίβα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, στις 21 Απριλίου η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωνε την επέκταση των μέτρων περιορισμού των πολιτών, ενώ την ίδια ημέρα η Ιταλία ανακοίνωνε σχέδιο σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας από τις 4 Μαΐου.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Ετοιμαστείτε για ξαπλώστρες με πλέξιγκλας
Με βάση λοιπόν τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, αλλά και επιβεβαιωμένα μαθηματικά μοντέλα, οι επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη προσπαθούν να δείξουν σε ποια φάση της εξέλιξης της πανδημίας βρίσκονται οι χώρες του κόσμου και πότε αναμένεται αυτή να τελειώσει. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι λόγω της εξελισσόμενης φύσης της πανδημίας και πιθανών διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων από ορισμένες κυβερνήσεις, η καμπύλη της πανδημίας, το σημείο καμπής και οι ημερομηνίες λήξης, θα επανεκτιμώνται διαρκώς.
Για την Ελλάδα οι ερευνητές από τη Σιγκαπούρη εκτιμούν ότι το σημείο καμπής ήταν η 30η Μαρτίου, το 97% των κρουσμάτων θα καταγραφεί την 9η Μαΐου. Το 99% θα καταγραφεί στις 25 Μαΐου, ενώ το τέλος της πανδημίας εκτιμάται στις 13 Ιουλίου. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 25 Αυγούστου για την Ιταλία, την 1η Αυγούστου για τη Γερμανία, στις 5 Αυγούστου για τη Γαλλία, στις 7 Αυγούστου για την Ισπανία, στις 27 Ιουλίου για το Βέλγιο και στις 8 Σεπτεμβρίου για την Ολλανδία. Το τέλος της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκτιμάται στις 27 Αυγούστου, για τη Ρωσία στις 20 Ιουλίου, ενώ εκτιμούν ότι η πανδημία έχει ήδη τελειώσει για την Κίνα.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Eλπιδοφόρα ανακάλυψη: Ανθρώπινο αντίσωμα που μπλοκάρει τη μόλυνση από τον κορωνοϊό