Thumbnail

Πρωτοποριακή μετάδοση αγώνα για άτομα με μειωμένη ή καθόλου όραση Πρωτοποριακή μετάδοση αγώνα για άτομα με μειωμένη ή καθόλου όραση

Η Parimatch αποφάσισε να κάνει τον ‘περιγραφικό ηχητικό σχολιασμό’ πραγματικότητα και στην Κύπρο
Μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών φιλοξενήθηκαν στον αγώνα Άρη Λεμεσού - Νέφτσι Μπακού μέσω του κοινωνικού προγράμματος της Parimatch σε συνεργασία με τον Άρη Λεμεσού και έφεραν στα γήπεδα της Κύπρου για πρώτη φορά τον ‘περιγραφικό ηχητικό σχολιασμό’.

Η Parimatch, ως μέρος της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, αποφάσισε να κάνει τον ‘περιγραφικό ηχητικό σχολιασμό’ πραγματικότητα και στην Κύπρο, πιλοτικά, με το τελικό αποτέλεσμα να κρίνεται επιτυχημένο αφού οι φίλαθλοι με μειωμένη ή καθόλου όραση που ήρθαν στο γήπεδο έφυγαν χαρούμενοι για τη νέα τους εμπειρία.


Πιο συγκεκριμένα 15 μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών έφτασαν στο ΑΕΚ Αρένα, με σκοπό να απολαύσουν τον αγώνα. 


Οι περισσότεροι άνθρωποι με μειωμένη ή καθόλου όραση πολλές φορές δεν ακολουθούν τις ομάδες τους στο γήπεδο αφού τα περισσότερα γήπεδα δεν παρέχουν υπηρεσίες για να ενισχύουν την εμπειρία τους και να τα καταστούν προσβάσιμα. Ως εκ τούτου, αυτά τα άτομα μπορεί να αποκλείονται από πολλές δραστηριότητες που το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας θα θεωρούσε δεδομένες.

 

1

Για να διασφαλιστεί η καλύτερη ένταξη των φιλάθλων με μειωμένη ή καθόλου όραση στα γήπεδα ποδοσφαίρου, θα πρέπει να παρέχεται η υπηρεσία ‘περιγραφικού ηχητικού σχολιασμού’.


Η διαδικασία είναι απλή. Ο φίλαθλος με μειωμένη ή καθόλου όραση έχει ένα ακουστικό στο ένα αφτί για να ακούει τη μετάδοση του αγώνα ενώ έχει το άλλο αφτί ελεύθερο για να ακούει και να νιώθει το παλμό του γηπέδου. Η μετάδοση η οποία δεν είναι η συνηθισμένη μετάδοση που γνωρίζουμε από τις τηλεοράσεις μας ή το ράδιο, παρέχει επιπρόσθετη αφήγηση και περιγράφει όλες τις σημαντικές οπτικές πληροφορίες, όπως: η γλώσσα του σώματος, η έκφραση του προσώπου, το σκηνικό, τη δράση, τα ρούχα, τα χρώματα και οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για τη μεταφορά της εικόνας, του χώρου, του αγώνα και γενικά την ατμόσφαιρα της εκδήλωσης.

 

2


Τη μετάδοση του αγώνα ανέλαβε ο κ. Πανικός Κωνσταντίνου, ο οποίος για πρώτη του φορά στο συγκεκριμένο καθήκον τα πήγε εξαιρετικά και πήρε τα εύσημα από τα μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών που παρεβρέθηκαν στο γήπεδο.


Για αυτή την εμπειρία μίλησε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών κ. Χρηστάκης Νικολαΐδης. «Για πρώτη φορά στα αθλητικά χρονικά της χώρας μας οι τυφλοί της Κύπρου είχαν πρόσβαση σε ποδοσφαιρικό αγώνα σε ίση βάση με τους συνανθρώπους τους.

3


Μετά από μια άρτια προετοιμασία από την Parimatch που εξασφάλισε και τον απαραίτητο εξοπλισμό ο εξαιρετικός Πανίκος Κωνσταντίνου, ο οποίος επίσης προετοιμάστηκε κατάλληλα, έδωσαν την ευκαιρία σε μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών να απολαύσουν για πρώτη φορά αγώνα με προδιαγραφές που διαμορφώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ομάδα του Άρη στον πρώτο διεθνή αγώνα του απέναντι στην Netchi Baku Azerbaizan.


 
Καθήμενοι στις κεντρικές κερκίδες του AEK ARENA απόλαυσαν την «ακουστική περιγραφή» του Πανίκου Κωνσταντίνου, που δεν είχε καμία σχέση με όσα μεταδίδονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε παρόμοιες περιπτώσεις. Δίνοντας μια πλήρη περιγραφή του χώρου και την παράταξη των δύο ομάδων στο γήπεδο, συνέχισε δίνοντας προοδευτικά χρήσιμες πληροφορίες για την εξέλιξη του αγώνα και όσα διαδραματίζονταν στο τερέν και πέραν από αυτό. Ήταν μια αξέχαστη βραδιά που ευχόμαστε να βρει μιμητές! Ευχαριστούμε Parimatch».

 

4

 

Home