Thumbnail

Ρένος Χαραλαμπίδης: «Στην αγάπη όλοι τελικά είμαστε ηθοποιοί» (Αποκλειστική συνέντευξη) Ρένος Χαραλαμπίδης: «Στην αγάπη όλοι τελικά είμαστε ηθοποιοί» (Αποκλειστική συνέντευξη)

Ο αγαπημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, μίλησε αποκλειστικά στο MyLife για την καλλιτεχνική του πορεία, την αγάπη στη ζωή του, την αμφισβήτηση που έλαβε από τους συναδέλφους του στην αρχή της καριέρας του.
Ένας άντρας αυτοδίδακτος, αλλά με ταλέντο αστείρευτο και ιδιαίτερο. Ένα ανήσυχο πνεύμα, που αν και έχει πολλές φορές αναλάβει τη σκηνοθεσία, επιμένει να δηλώνει ηθοποιός.

O Ρένος Χαραλαμπίδης αποχαιρετά το πολύ παραγωγικό -όπως ο ίδιος το αποκαλεί- 2022, ολοκληρώνοντας τα γυρίσματα μιας σειράς, μιας ταινίας και αρχίζοντας μια παράσταση και μια ραδιοφωνική εκπομπή.

Για όλα αυτά και όχι μόνο, μίλησε αποκλειστικά στο MyLife

Tης Στέλλας Παπά

Κύριε Χαραλαμπίδη, σας πετυχαίνουμε σε μια φάση που μοιράζεται το χρόνο σας στα γυρίσματα της ταινίας «Νυκτερινός Εκφωνητής», της σειράς «Τα καλύτερα μας χρόνια»  και της παράστασης «Φτηνά Τσιγάρα». Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτές τις δουλειές; 

Με πετυχαίνετε σε μια φάση όπου έχω ολοκληρώσει τα γυρίσματα της νέας μου ταινίας και έχω ξεκινήσει παραστάσεις με το έργο «Φτηνά Τσιγάρα» στην Εθνική Λυρική σκηνή. Το 2022 για μένα, ήταν μια εξαιρετικά παραγωγική και δημιουργική χρονιά. Μια από τις ταινίες μου έγινε παράσταση στην Εθνική Λυρική σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής έκανε μια μεγάλη συναυλία εμπνευσμένη από το soundtrack της ταινίας μου «Τέσσερα Μαύρα Κουστούμια», ολοκλήρωσα τα γυρίσματα της νέας μου ταινίας και απέκτησα δική μου ραδιοφωνική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό En-Lefko. 

 

01

 

Να υποθέσουμε λοιπόν πως θα είναι και το 2023 εξίσου δημιουργικό;  

Δυστυχώς, δεν είμαι καλός στις προφητείες και οι προβλέψεις μου δεν επιβεβαιώνονται ποτέ. Παρόλα αυτά, θέλω να πιστεύω πως το 2023 θα έχει πάρει φόρα από το 2022 και θα είναι εξίσου δημιουργικό. Στη ζωή όμως υπάρχει και μια άλλη τρομερή παράμετρος, η τύχη, την οποία δεν μπορούμε να την παραμερίσουμε. 

Με όλα αυτά που σας έχουμε δει να κάνετε θα έλεγε κανείς πως είστε ένα πολύ ανήσυχο πνεύμα. Αυτό σας δημιούργησε ποτέ προβλήματα;

Η φύση μου είναι διερευνητική, είμαι αναγεννησιακός καλλιτέχνης, μ’ αρέσει να καταπιάνομαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, βλέποντας τη ζωή σαν ένα όλο και όχι σαν κάτι μεμονωμένο.

 

2

 

Ως σκηνοθέτης έτυχε να κάνετε κάτι ανατρεπτικό; Αν ναι, ποιο ήταν αυτό και πώς το δέχθηκε το κοινό;

Η ανατρεπτικότητα μου βρίσκεται μόνο στις σκηνές που είχα κάνει στην ταινία μου "Νο budget story", με την οποία ίδρυσα το νέο ανεξάρτητο κινηματογράφο. Μετά, νομίζω δεν έκανα κάτι άλλο που να ήταν πολύ ανατρεπτικό. 

Η σκηνοθετική ματιά ενός ηθοποιού διαφέρει από αυτήν κάποιου που είναι μόνο σκηνοθέτης; 

Ένας ηθοποιός βλέπει τα πράγματα από μέσα και έχει την εμπειρία της εσωτερικής ενατένισης. Αυτό είναι και καλό, και κακό. Καλό γιατί αντιλαμβάνεσαι τι νιώθουν αυτοί που συμμετέχουν,  κακό, γιατί δεν έχεις την ψυχραιμία να δεις τα πράγματα από μια απόσταση. Όμως, πάντα, οφείλεις να ισορροπείς αυτά τα δύο.

Γενικά είστε άνθρωπος που κρατά τις ισορροπίες; 

Είμαι άνθρωπος που προσπαθεί να κρατά τις  ισορροπίες με νύχια και με δόντια. Δεν μ’ αρέσουν οι ανακατωσούρες και οι ακαταστασίες, είτε αυτές είναι στο μυαλό είτε στην ψυχή είτε στα συναισθήματα. Είμαι πολέμιος της εντροπίας και προσπαθώ να τη νικήσω. 

Αληθεύει ότι είστε αυτοδίδακτος;

Ναι. 

Νιώσατε αμφισβήτηση από τον χώρο λόγω του ότι δεν τελειώσατε κάποια σχολή;

Η αντίδραση είναι κάτι μόνιμο, απλά όταν ξεκινούσα ήταν πιο έντονη. Αυτή η αμφισβήτηση σταμάτησε σιγά-σιγά,  καθώς οι πρώτες μου επιτυχίες ήρθαν γρήγορα τόσο ως σκηνοθέτης στα 27 μου χρόνια, όσο και ως ηθοποιός στα 29 μου.

Εσείς έχετε αμφισβητήσει συναδέλφους; 

Όσο περνούν τα χρόνια τους αμφισβητώ όλο και λιγότερο γιατί μου κάνουν συναίσθηση, τους καταλαβαίνω και προσπαθώ να μπω στη θέση τους.  Κρίνω, όπως κρίνουν και εμένα άλλωστε, αλλά δεν αμφισβητώ.

 

3

Η κριτική είναι αποδεκτή;

Από τη στιγμή που αποφασίζεις να εκτεθείς δημόσια, η κριτική είναι στους κανόνες του παιχνιδιού. 

Στο ενεργητικό σας μετράτε και αρκετά βραβεία. Υπάρχει όμως και κάποιο άλλο που θα θέλατε να πάρετε; 

Δεν πιστεύω στα βραβεία. Τα πραγματικά  βραβεία τα δίνει μόνο ο χρόνος, κανείς άλλος. Πιστεύω μόνο στη διαχρονικότητα, όλα τα άλλα έρχονται και παρέρχονται. Για μένα βραβείο είναι η υστεροφημία, είναι το να ασχολούνται με το έργο μου πολλά χρόνια αργότερα.

Πότε λοιπόν θα νιώσετε ότι πήρατε βραβείο με τον ορισμό που του δίνετε εσείς;

Βραβείο, μ’ αυτή την έννοια, θεωρώ ότι έχω ήδη πάρει, αν σκεφτεί κανείς ότι τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχω παίξει πριν από πολλά χρόνια, ακόμα αγαπιούνται και πως οι ταινίες μου εμπνέουν άλλους καλλιτέχνες, όπως τον Κωνσταντίνο Ρήγο, να στήσει μια παράσταση. 

Κάνοντας αναδρομή στις συμμετοχές σας,  ποια ξεχωρίζετε;

Τηλεοπτικά η σειρά «Κάτι τρέχει με τους δίπλα» είναι μια σειρά που με απελευθέρωσε και μου επέτρεψε να αναπτύξω όλη την κωμική μου φλέβα και να φτιάξω έναν χαρακτήρα που απείχε πολύ από μένα. 

Στον κινηματογράφο ήταν η ταινία «Οι Γενναίοι της Σαμοθράκης», η οποία μου επέτρεψε να πάω σε ένα άλλο είδος κωμωδίας, πιο στοχαστικό. Απ΄ το θέατρο κρατάω τον: Ιούλιο Καίσαρ» του Σαίξπηρ. 

Υπάρχει κάποιο πολιτικό πρόσωπο που θα θέλατε να υποδυθείτε;  

Πολιτικό πρόσωπο;  Δεν νομίζω, δεν το έχω σκεφτεί. 

Στην αγάπη θέλετε να είστε πρωταγωνιστής ή σκηνοθέτης;

Στην αγάπη όλοι θέλουμε να έχουμε ρόλο σκηνοθέτη και να ελέγχουμε τα πράγματα, αλλά όλοι τελικά είμαστε ηθοποιοί, με έναν αόρατο σκηνοθέτη, και είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις εντολές του. 

4

Οι περασμένες τηλεοπτικές σεζόν σάς βρήκαν να συμμετέχετε στη σειρά της ΕΡΤ “Τα καλύτερα μας χρόνια”. Εσάς ποια είναι τα «καλύτερα»»; 

Το παρόν. Πάντα, απαιτώ από τον εαυτό μου να είναι καλό το παρόν. 

Είστε αρκετά χρόνια στον χώρο, νιώθετε ότι μεγαλώνοντας, αλλάζει και ο τρόπος που θαυμάζει ο κόσμος τους καλλιτέχνες;

Ασφαλώς. Μεγαλώνοντας έχεις να καταθέσεις όχι μόνο το έργο αλλά και τη ζωή σου. Δεν κρίνεται μόνο η δουλειά σου ή αυτά που έκανες, αλλά και η πορεία σου στον χώρο, ο τρόπος που έζησες και αυτά που είπες δημόσια. 

To 2023 πώς θα θέλατε να είναι;

Το 2023 θα ήθελα να είναι μια χρονιά γαλήνης, γιατί το 2022 ήταν μια χρονιά μεγάλων περιπετειών. 

 

πηγή φωτογραφιών 

Home