Thumbnail

Safe Pass και σε υπεραγορές από σήμερα Safe Pass και σε υπεραγορές από σήμερα

Όσα ισχύουν από σήμερα – Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα
Σύμφωνα με το διάταγμα του Υπ. Υγείας από σήμερα Τρίτη το safe pass θα είναι υποχρεωτικό και στις υπεραγορές η χώρους πώλησης τροφίμων άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι όσες υπεραγορές η χώροι πώλησης τροφίμων δέχονται άνω των 20 πελατών πρέπει να ζητούν safe pass. Χαρακτηριστικά, οι πελάτες πρέπει να κατέχουν:1. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. 2. Ένδειξη για αρνητική μοριακή εξέταση κορονοϊού pcr ή αρνητικό rapid test με ισχύ 72 ωρών. 3. Ότι νόσησαν τουλάχιστον τους τελευταίους έξι μήνες.

Ποιοι θα ελέγχουν τα safe pass:

Τα safe pass θα ελέγχονται από τους ιδιοκτήτες η εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των υπεραγορών. Βεβαίως,  θα μπορούν να ελέγχονται και από την Αστυνομία.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου μιλώντας στην Offsite εξέφρασε την έντονη διαφωνία του για τη χρήση του safe pass στις υπεραγορές τονίζοντας ότι «εμείς από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την έντονη διαφωνία μας για τη χρήση του safe pass στις υπεραγορές». Όπως είπε, «πωλούμε προϊόντα πρώτης ανάγκης και το safe pass δεν ήταν αναγκαίο, όταν οι υπεραγορές εξυπηρετούσαν το κοινό σε συνθήκες lockdown».

Ο κ. Χατζηαδάμου ανέφερε ότι safe pass θα επιδεικνύονται  και σε εργοστάσια παραγωγής τροφίμων που μπορούν να δέχονται άνω των 20 ατόμων.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: H λίστα με τα ξενοδοχεία για τις επιχορηγούμενες διακοπές για τους εμβολιασμένους

 

Αναλυτικά όλα τα μέτρα: 


1. Επιτρέπεται η εξυπηρέτηση θαμώνων σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, δισκοθήκες και άλλους χώρους διασκέδασης αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα ανά τραπέζι. Όλοι οι θαμώνες πρέπει να είναι καθήμενοι και σε όλες τις περιπτώσεις απαγορεύεται ο χορός. Από την απαγόρευση για χορό, εξαιρούνται τα υποστατικά/επιχειρήσεις που θα φιλοξενούν μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού οφείλει να ενημερώνει γραπτώς το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες.

2. Εισαγωγή SafePass σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου ανά πάσα στιγμή συναθροίζονται πέραν των 20 ατόμων, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων της επιχείρησης, μέχρι τις 31 Ιουλίου.

3. Προσκόμιση SafePass για εξυπηρέτηση πολιτών σε υπηρεσίες του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε τράπεζες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακτοπλοϊκά επιβατικά σκάφη, κοκ.

4. Απαγόρευση των επισκέψεων σε οίκους ευγηρίας ή/και άλλες δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν SafePass. Δεν συστήνεται η έξοδος στους ενοίκους. Με την επιστροφή τους στον χώρο διαμονής τους, θα πρέπει να προσκομίζεται αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test.

5. Αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους από 350 σε 450 πρόσωπα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού οφείλει να ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, για να του δίδεται σχετική έγκριση.

Θυμίζουμε επίσης ότι ανακοινώθηκε αναστολή λειτουργίας κατασκηνώσεων. Οι κατασκηνώσεις που είναι σε εξέλιξη πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους μόλις τερματιστεί η τρέχουσα φιλοξενία ατόμων, το αργότερο μέχρι 23 Ιουλίου.

Τι ισχύει για τις κατασκηνώσεις;
Οι οργανωμένες ομαδικές κατασκηνώσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας των συμμετεχόντων, αναστέλλουν τη λειτουργία τους άμεσα, μόλις τερματιστεί η τρέχουσα φιλοξενία προσώπων, και όχι αργότερα από τις 23 Ιουλίου 2021.

Αυτό σημαίνει ότι αναστέλλεται η λειτουργία των κατασκηνωτικών χώρων;
Όχι, οι κατασκηνωτικοί χώροι συνεχίζουν τη λειτουργία τους, στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. 

Πώς θα γίνεται η λειτουργία των χώρων/υποστατικών εστίασης, των νυχτερινών κέντρων, των χώρων δεξιώσεων, των δισκοθηκών και των άλλων χώρων διασκέδασης;
Η εξυπηρέτηση των θαμώνων γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα και οι θαμώνες πρέπει να είναι καθήμενοι. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι καθορίζεται στα 10 άτομα. Νοείται ότι εφαρμόζεται το υγειονομικό πρωτόκολλο και οι κατευθυντήριες οδηγίες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται ο χορός, ανεξαρτήτως με το είδος της προσφερόμενης μουσικής. Εξαιρούνται από την απαγόρευση για χορό τα υποστατικά/επιχειρήσεις που φιλοξενούν μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού/επιχείρησης οφείλει να ενημερώνει και να εξασφαλίζει έγκριση από το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Η ενημέρωση αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] 

 

covid

pexels.com/photo/photo-of-person-wearing-protective-wear-while-holding-globe-4167541/

 

Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να βρίσκονται σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, δισκοθήκες και άλλους χώρους διασκέδασης;
Εσωτερικοί χώροι: 

250 άτομα με απαραίτητη την προσκόμιση SafePass, είτε
450 άτομα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες και κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης.
Εξωτερικοί χώροι:

350 άτομα με απαραίτητη την προσκόμιση SafePass, είτε
500 άτομα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες και κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης.
Οι επιχειρήσεις/υποστατικά που θα επιλέξουν να φιλοξενούν στα υποστατικά τους μόνο πολίτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες, θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να αναγράφουν σε περίοπτο χώρο στην επιχείρηση/υποστατικό τους, καθώς και να ενημερώνουν τους πολίτες, για την απόφασή τους.

Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού/επιχείρησης οφείλει να ενημερώνει γραπτώς το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Η ενημέρωση αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Σε ποιους χώρους απαιτείται η προσκόμιση SafePass;
Μέχρι τις 31 Ιουλίου, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς και υποστατικά όπου, τηρουμένων των μέτρων αποστασιοποίησης σύμφωνα με τις εκάστοτε κατευθυντήριες οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχει η δυνατότητα συνάθροισης πέραν των 20 προσώπων, περιλαμβανομένων των εργαζομένων, απαιτείται για πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω η προσκόμιση SafePass. Στους χώρους όπου απαιτείται η παρουσίαση SafePass περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων, χώροι εστίασης, κέντρα διασκέδασης, κοκ.

Οι επιχειρήσεις/υποστατικά μεριμνούν ώστε να αναγράφουν σε περίοπτο χώρο εξωτερικά της επιχείρησης/υποστατικού τους, τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται στον χώρο. Επιπλέον, επιβάλλεται όπως αναγράφεται σε περίοπτο χώρο εξωτερικά της επιχείρησης/υποστατικού τους, εάν απαιτείται ή όχι η προσκόμιση SafePass, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον αριθμό των εργαζομένων, όσο και των πελατών.

Για παράδειγμα, δεν απαιτείται η προσκόμιση SafePass, εφόσον σε ένα αρτοποιείο ή μίνι-μάρκετ, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, επιτρέπεται να βρίσκονται στον χώρο ανά πάσα στιγμή 15 πελάτες και υπάρχουν και 5 εργαζόμενοι. Σε ένα κατάστημα λιανικού εμπορίου απαιτείται η προσκόμιση SafePass εφόσον, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, στον χώρο επιτρέπεται να βρίσκονται 16 πελάτες και 5 εργαζόμενοι. 

Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης SafePass, οι παραλίες, τα πάρκα και γραμμικά πάρκα, τα φράγματα, οι πλατείες, τα μονοπάτια της φύσης και οι εκδρομικοί χώροι.

Οφείλω να προσκομίζω SafePass σε χώρους όπως Υπηρεσίες/Τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα;
Για οποιαδήποτε μορφής επίσκεψη σε Υπουργεία/Υπηρεσίες/Τμήματα/Γραφεία του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (συμπεριλαμβανομένων των ακτοπλοϊκών επιβατικών σκαφών) και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτείται η προσκόμιση SafePass. 

Την ευθύνη για τον έλεγχο τήρησης του μέτρου έχει ο εκάστοτε Προϊστάμενος του Υπουργείου/Υπηρεσίας/Τμήματος/Γραφείου του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή εξουσιοδοτημένος Λειτουργός. 

Σε ό,τι αφορά στον ιδιωτικό τομέα, την ευθύνη για τον έλεγχο τήρησης του μέτρου έχει ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής της επιχείρησης ή εξουσιοδοτημένος Λειτουργός τους.

Είναι υποχρεωτική η προσκόμιση SafePass στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές;
Η κατοχή SafePass είναι απαραίτητη στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές (λεωφορεία, ταξί, κτλ) τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους επιβάτες. Περισσότερες λεπτομέρειες και κατευθυντήριες οδηγίες θα ανακοινωθούν από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Απαιτείται κατοχή SafePass στα φροντιστήρια, τις κοινωνικές δραστηριότητες και τα summer schools;
Ναι, η κατοχή SafePass στα φροντιστήρια, τις κοινωνικές δραστηριότητες και τα summer schools είναι υποχρεωτική για όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, περιλαμβανομένων των εργαζομένων.

Ποιος καταγγέλλεται σε περίπτωση που πολίτης αρνείται να παρουσιάσει SafePass στους χώρους που είναι υποχρεωτική η προσκόμισή του;
Πολίτης που δεν παρουσιάζει SafePass στους χώρους όπου η κατοχή του είναι υποχρεωτική και, παρά τις συστάσεις από τον υπεύθυνο του υποστατικού, αρνηθεί να αποχωρήσει από το υποστατικό/επιχείρηση, ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού έχει υποχρέωση να ενημερώσει την Αστυνομία για τις δέουσες ενέργειες από πλευράς της. 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό (EU Digital COVID Certificate – EUDCC) για σκοπούς SafePass;
Ναι, επιτρέπεται η χρήση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού για σκοπούς SafePass στους χώρους όπου η προσκόμιση του SafePass είναι υποχρεωτική. Οι πολίτες θα πρέπει να παρουσιάζουν αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, ACR) για σκοπούς επαλήθευσης των στοιχείων.

Τι θα ισχύσει στους οίκους ευγηρίας;
Επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας μόνο για τα άτομα που κατέχουν SafePass. Την ευθύνη ελέγχου κατοχής SafePass έχουν οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές των στεγών ευγηρίας.

Επιπρόσθετα, δεν συστήνεται η έξοδος στους ενοίκους για διανυκτέρευση εκτός της στέγης ευγηρίας. Ωστόσο, σε περίπτωση εξόδου για διανυκτέρευση εκτός της στέγης ευγηρίας, ο ένοικος οφείλει κατά την επιστροφή του να προσκομίζει αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test με ισχύ 24 ωρών.  

 

Πηγή: Offsite.com.cy

 

κεντρική φώτο: pexels.com/photo/woman-wearing-mask-in-supermarket-3962287/

Home