Thumbnail

Αυτές είναι οι βιταμίνες που θα σου χαρίσουν λαμπερή και νεανική επιδερμίδα Αυτές είναι οι βιταμίνες που θα σου χαρίσουν λαμπερή και νεανική επιδερμίδα

Η skincare ρουτίνα μας μοιάζει ελλειπής χωρίς αυτές
Όλες οι beautistas γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να διατηρήσουμε την σφριγηλότητα και την ζωντάνια της επιδερμίδας μας, η skincare ρουτίνα μας δεν μοιάζει ολοκληρωμένη χωρίς την ενίσχυση του οργανισμού μας με τις απαραίτητες βιταμίνες.

Όπως υποστηρίζουν μάλιστα οι ειδικοί, η υγεία του δέρματός μας ξεκινά εκ των έσω. Γι' αυτό και εκτός από την καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού μας με τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την μέρα, ίσως θα πρέπει να ξεκινήσουμε να τον ''ενισχύουμε'' και με την κατάλληλη διατροφή, που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα σημάδια του χρόνου, την ξηρότητα, τα μαύρα σημάδια, τις κοκκινίλες και να διατηρήσουμε την ζωντάνια της επιδερμίδας μας.

Γι' αυτό σου έχουμε τις 6 απαραίτητες βιταμίνες με τις οποίες θα πρέπει να ξεκινήσεις να ''προμηθεύεις'' τον οργανισμό σου.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για τη νεανική όψη της επιδερμίδας. Αποτελεί ισχυρό αντιγηραντικό παράγοντα και συμπεριλαμβάνεται σε πολλά καλλυντικά και αντηλιακά.  Η βιταμίνη C δίνει εντολή στους ινοβλάστες να παραγάγουν κολλαγόνο ο οποίο δίνει σφριγηλή όψη στην επιδερμίδα. Η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και απαλλάσει το δέρμα από ρυτίδες, πανάδες και θαμπάδα. Επίσης, μπορεί λύσει προβλήματα όπως μελάγχρωση, θαμπή όψη και σημάδια φωτογήρανσης, καθώς έχει και λευκαντικές ιδιότητες. 

Θα την βρεις: εσπερειδοειδή, σπανάκι, μπρόκολο, φράουλες

Διάβασε ακόμα: Τα 5 χειρότερα skincare tips που θα βρεις στο Internet

Βιταμίνη Κ

''Ξεβουλώνει'' τις αρτηρίες και εξαφανίζει τις ραγάδες, τα μαύρα στίγματα και τα σημάδια, ενώ ενισχύει την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος κάτω από τα μάτια, προλαμβάνοντας την εμφάνιση των μαύρων κύκλων. Βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος και του προσφέρει λάμψη και ελαστικότητα συμβάλλοντας έτσι στη νεανική όψη της επιδερμίδας.

Θα την βρεις: Kale, σπανάκι, πράσινα λαχανικά

Βιταμίνη Β

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β καταπολεμά τα σημάδια της γήρανσης και συμβάλλει σε έναν ομοιόμορφο τόνο της επιδερμίδας. Βοηθά στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του δέρματος και της λίπανσής του, στην ανανέωση των κυττάρων αλλά και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας, προλαμβάνοντας έτσι την πρόωρη γήρανση και την ξηροδερμία.

Θα την βρεις: Σπανάκι, μαρούλι, ρόκα, ρύζι, βασιλικός πολτός, γαλακτομικά προΐόντα

Βιταμίνη Α

Καταπολεμάει την ακμή, ενώ έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Αποτελεί ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ασπίδα του δέρματος, καθώς έχει αντιοξειδωτική δράση που εξουδετερώνει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες για το δέρμα και τον οργανισμό, μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις χρωματικές διαταραχές, συμβάλλει στην πάχυνση του αδυνατισμένου δέρματος ενώ βοηθά στην ταχύτερη ανάπλαση των κυττάρων. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος. Προσοχή όμως! Η βιταμίνη Α θα πρέπει να συνδυάζεται με αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας, καθώς αυξάνει την ευαισθησία της επιδερμίδας στον ήλιο.

Θα την βρεις: γλυκοπατάτα, φασολάκια, μαρούλι, γκρέιπφρουτ

Βιταμίνη Ε

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενώ βοηθάει στην ανάπλαση του δέρματος. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης ενώ ενυδατώνει το δέρμα. Η κύρια ''δραστηριότητά'' της είναι η προστασία της επιδερμίδας από την κακή ηλιακή ακτινοβολία και τις συνέπειές της και η αντιμετώπιση των μαύρων στιγμάτων και των ρυτίδων.

Θα την βρεις: αβοκάντο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αμύγδαλα, καρύδια, σπόροι

Βιταμίνη D

Η σύνθεση της βιταμίνης D απαιτεί τη μεσολάβηση της UV-B. Αυτό όμως φοβίζει τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά τις γυναίκες, που αποφεύγουν σκόπιμα τον ήλιο και την UV ακτινοβολία λόγω της φωτογήρανσης. Ωστόσο, η βιταμίνη D φαίνεται να αποτελεί βιταμίνη-κλειδί και για την δερματική υγεία. Βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων, αναζωογονεί το γηρασμένο δέρμα και ελέγχει την φυσική προστασία του δέρματος. Επομένως, η χρυσή τομή στην έκθεση στον ήλιο και την συμπληρωματική πρόσληψη της βιταμίνης του ήλιου από του στόματος αποτελούν σύμμαχο και για ένα όμορφο και υγιές δέρμα.

Θα την βρεις: σολωμός, εμπλουτισμένο γάλα, γιαούρτι, τυρί, κρόκος του αυγού.

Διάβασε ακόμα: Κεφάλαιο Αντηλιακό: Ποιό είναι κατάλληλο για την επιδερμίδα σου

Home