Thumbnail

Τι είναι το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ; Τι είναι το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ;

Ο πλαστικός χειρουργός αισθητικής και αποκατάστασης Δρ. Άγγελος Καρατζιάς μάς λύνει όλες τις απορίες 
Μάθε όσα χρειάζεται να ξέρεις και μετά κλείσε ραντεβού στον ειδικό. 

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ ορίζεται ως θεμελιώδες στοιχείο του δέρματος, το οποίο παράγεται σε καθημερινή βάση από τους ινοβλάστες, αναπληρώνοντας τις ανάγκες του σώματος. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, ιδίως μετά την ηλικία των 35-40, μειώνεται η παραγωγή του από το σώμα και το δέρμα. Εξ ου και χρειάζεται ενυδάτωση κι ενίσχυση, ώστε να αποφευχθούν τα συμπτώματα της γήρανσης.

Γιατί από μια ηλικία κι έπειτα, μειώνεται η παραγωγή του;

Με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση της ηλικίας, ο ανθρώπινος οργανισμός δυσκολεύεται να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς επούλωσης / επιδιόρθωσης που περιλαμβάνει την παραγωγή του υαλουρονικού οξέος και άλλων απαραίτητων συστατικών. Ο συνδετικός ιστός που προσδίδει ελαστικότητα και όγκο στο δέρμα και τους υποκείμενους ιστούς, υποχωρεί. Η σύγχρονη ιατρική με τη χρήση του υαλουρονικού οξέος, δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει ο κάθε ενδιαφερόμενος, ποια σημεία του προσώπου θέλει να τονίσει. Επίσης, δίνεται η ευκαιρία να διορθωθούν προβλήματα που μπορεί να παρουσιασθούν με την πάροδο του χρόνου, όπως ρυτίδες, απώλεια όγκου και χαλάρωση.

Τι ακριβώς είναι το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ;

Πρόκειται για μια δημοφιλή, γρήγορη, ανώδυνη και οικονομική μέθοδο ανάπλασης του προσώπου, η οποία γίνεται στο ιατρείο από πλαστικούς χειρουργούς. Κάθε είδος προβλήματος μπορεί να βρει άμεση λύση. Τα σημάδια του χρόνου μπορούν να «σβήσουν» από το πρόσωπο, φέρνοντας στην επιδερμίδα τη φρεσκάδα της ανανέωσης. Παράλληλα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι το δέρμα διαφέρει για τον κάθε άνθρωπο, όπως επίσης και από περιοχή σε περιοχή. Υπάρχουν διάφοροι τύποι υαλουρονικού οξέος, οι οποίοι είναι κατάλληλοι για την αντιμετώπιση διαφορετικών προβλημάτων. Μερικά εμπορικά σκευάσματα είναι: Restylane, Juvederm, Princess, Hydralix και Perfectha. 

Σε ποιες περιοχές του προσώπου εφαρμόζεται; 

Πρακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν οπουδήποτε στο σωμα, όπου χρειάζεται τοπική αύξηση όγκου. Αλλά, υπάρχουν περιοχές που τοποθετείται συχνότερα. Για παράδειγμα, στις ρινοπαρειακες αύλακες, τις γωνίες του στόματος, το άνω χείλος (οι λεγόμενες ρυτίδες του καπνιστή), το περίγραμμα χειλιών και τα ζυγωματικά. 

Πόση ώρα χρειάζεται; 

Ανάλογα με την ποσότητα, τη μέθοδο και το σημείο που θα τοποθετηθεί το υαλουρονικό οξύ, χρειάζεται και ο αντίστοιχος χρόνος. Συνήθως, μια συνεδρία των 30 λεπτών είναι αρκετή.

πλαστική χειρουργική

Πόσα κοστίζει η συγκεκριμένη μέθοδος;

Το κόστος του υλικού είναι ανάλογο της ποσότητας που χρησιμοποιήθηκε και του τύπου του υλικού. Μια θεραπεία μπορεί να κοστίσει από 100 ευρώ μέχρι και το δεκαπλάσιο.

Κάθε πόσο πραγματοποιούνται νέες εγχύσεις υαλουρονικού οξέος; 

Ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού, ώστε να διατηρηθεί το αποτέλεσμα για το επιθυμητό χρονικό διάστημα. 

Πώς ξέρει κάποιος εκ των προτέρων αν είναι αλλεργικός στο υαλουρονικό οξύ; 

Η αλλεργική αντίδραση, σίγουρα, αποτελεί μια πιθανή επιπλοκή, όπως και στη χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου ή ακόμη και στην κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού. Εκτός από τη δοκιμασία αλλεργίας με μικρή ποσότητα υλικού πριν την έναρξη της θεραπείας, δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος. Φυσικά, αξίζει να τονίσουμε ότι τα σημερινά υλικά είναι υποαλλεργικά και πολύ σπάνια κάποιος θα αναπτύξει αλλεργία, που να είναι επικίνδυνη.

Υπάρχουν κάποιες παρενέργειες από τη χρήση υαλουρονικού οξέος; 

Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και αρκετά ήπιες στη συντριπτική τους πλειοψηφία και περιλαμβάνουν ερυθρότητα στο σημείο έγχυσης, μικρούς μώλωπες και ερεθισμό. Υπάρχουν και πολύ σπάνιες που είναι πιο έντονες.

Δηλαδή, σε περίπτωση που υπάρξουν παρενέργειες, είναι προσωρινές;

Οι περισσότερες από τις επιπλοκές/παρενέργειες είναι όντως προσωρινές και περιλαμβάνουν οίδημα, μώλωπα, πόνο, ερυθρότητα, φλεγμονή, ασυμμετρία αποτελέσματος και μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, υπάρχουν και περιπτώσεις που λόγω -κυρίως- κακής τοποθέτησης, δημιουργούνται κάποιες επιπλοκές, που μπορεί να αφήσουν το στίγμα τους, όπως είναι η νέκρωση του δέρματος στην περιοχή έκχυσης.

 

πλαστική χειρουργική

Πρέπει να γνωρίζει κάτι ο ασθενής πριν και μετά τη διαδικασία; 

Τόσο πριν, όσο και μετά, είναι καλό να δοθούν κάποιες οδηγίες, οι οποίες θα βοηθήσουν στο καλύτερο αποτέλεσμα του ενέσιμου υαλουρονικού οξέος. Την ημέρα της συνάντησης με τον γιατρό, προτιμάτε να έχετε καθαρή επιδερμίδα, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και την κατανάλωση αλκοόλ. Μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία, τοποθετούνται παγοκύστες στην περιοχή, ώστε να ελαττωθεί κατά πολύ η περίπτωση μελανιάσματος. Είναι απαραίτητο να μην σας δει ο ήλιος το πρώτο 24ώρο και να μην κάνετε μασάζ ή να τρίψετε την περιοχή. Τέλος, θεραπείες που σχετίζονται με θερμότητα, όπως λέιζερ, καλύτερα να μην γίνουν κατά τους πρώτους μήνες, ώστε να μη μειωθεί η διάρκεια του υαλουρονικού οξέος. Πρέπει να επισημάνουμε ότι αποφεύγονται οι εγχύσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε άτομα με ιστορικό θρομβοεμβολικών επεισοδίων και σε ασθενείς με αλλεργικό ιστορικό σε προηγούμενη χρήση υαλουρονικού οξέος.

Υπάρχει κάποια ηλικία ορόσημο για να ξεκινήσει κανείς τη χρήση υαλουρονικού οξέος; 

Όχι, δεν υπάρχει. Απλώς κάποια δεδομένα ερευνών και αναλύσεων μάς δείχνουν ποιες είναι οι ηλικίες που ξεκινούν συνήθως να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Η ηλικία των 35 θεωρείται μια περίοδος που συνήθως τα άτομα αντιλαμβάνονται αυτά τα σημάδια, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επιφέρουν τη γήρανση, όπως είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, τα φάρμακα, οι ορμονικές διαταραχές, η σύσπαση των μυών και διάφορα άλλα που οδηγούν τελικά στην υπολειτουργία των μηχανισμών συντήρησης και επιδιόρθωσης.  

Αν κάποιος αισθανθεί την ανάγκη και ηλικιακά είναι κάτω των 30, τι γίνεται; Θα τον αποτρέπατε;

Δεν υπάρχει καμία αντένδειξη. Αντίθετα, αν υπάρχει η ένδειξη για τη χρήση του υλικού, δηλαδή η ανάγκη για χρήση, με στόχο τη βελτίωση, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε. Άλλοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν αντένδειξη, όπως είναι οι διαταραχές πηκτικότητας του αίματος, φλεγμονή στην περιοχή που θέλουμε να κάνουμε τη θεραπεία, γνωστή αλλεργία στο υαλουρονικό οξύ, κύηση ή θηλασμός.

Όταν κάνει κάποιος για πρώτη φορά χρήση ενέσιμου υαλουρονικού οξέος, κάθε πόσο πρέπει να επαναλαμβάνει τη διαδικασία;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι υαλουρονικού οξέος, οι οποίοι καθορίζουν τη διάρκεια του αποτελέσματος. Με την προσθήκη ειδικά κάποιων παραγόντων στα νεότερου τύπου υλικά, η διάρκεια δράσης τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3 χρόνια. Φυσικά, η ανάγκη για επανάληψη καθορίζεται κυρίως από το υφιστάμενο πρόβλημα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο χρήζει νέας θεραπείας.  

πλαστική χειρουργική

Όταν κάποιος ξεκινήσει τη χρήση του, θα πρέπει να το συνεχίσει για το υπόλοιπο της ζωής του;

Δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, εκτός από τη θέληση για βελτίωση και διατήρηση του αποτελέσματος που επιτεύχθηκε στις προηγούμενες θεραπείες. 

Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στο πρόσωπο με τη χρόνια χρήση, όπως ας πούμε ήπια παραμόρφωση των χαρακτηριστικών;

Αναμφίβολα, η κακή και υπερβολική χρήση, όπως και με οποιοδήποτε άλλο υλικό φάρμακο, μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους προβλήματα. Αν γίνεται χρήση του υλικού για αντικατάσταση του χαμένου όγκου των ιστών και γίνεται συνετά και με μέτρο, τότε ο ασθενής δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί.

Πιο δύσκολα ένας άντρας θα μπει στη διαδικασία να χρησιμοποιήσει ενέσιμο υαλουρονικό οξύ;

Φυσικά υπάρχουν ταμπού στη χρήση διαφόρων μεθόδων, ειδικά από τους άντρες. Παρόλα αυτά, ολοένα και περισσότεροι άντρες καταλαβαίνουν σιγά-σιγά ότι πρέπει και αυτοί να προστατέψουν το ίδιο τους το σώμα από τα σημάδια της γήρανσης, καθώς αυτό μπορεί να τους επηρεάσει θετικά με διάφορους τρόπους. Τόσο στην ίδια τους την υγεία, όσο και σε επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο. 

Εκτός από ενέσιμα, υπάρχουν και σε άλλες μορφές υαλουρονικού οξέος;

Εκτός από ενέσιμη μορφή διαφόρων τύπων και χρήσεων, ανάλογα με την ανάγκη, το υαλουρονικό υπάρχει σε πόσιμη μορφή και ως υλικό επάλειψης (κρέμα, τζέλ).

πλαστική χειρουργική

Σε ποια μορφή να το προτιμάμε και γιατί;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν θέλουμε να βάλουμε το υαλουρονικό σ΄ένα σημείο του δέρματος μας, ο καλύτερος τρόπος να μπει είναι με την ενέσιμη μορφή. 

 

Μόνο ένας πλαστικός χειρούργος είναι ο αρμόδιος για να μας χορηγήσει υαλουρονικό οξύ; Ή θα μπορούσε κι ένας δερματολόγος;

Την ικανότητα να τοποθετήσει υαλουρονικό ως ενέσιμο μπορεί να την έχει ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως ειδικότητας ή ακόμα και επαγγέλματος. Εκεί που βρίσκεται η διαφορά στον θεράποντα ιατρό που επιλέγουμε, είναι η σωστή κατάρτιση και ειδίκευση ώστε όχι μόνο να μπορεί να το τοποθετήσει, αλλά παράλληλα να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης, να μπορεί να πλάθει και να δημιουργεί στο πρόσωπο του ασθενούς, χωρίς να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά. Η μόνη ειδικότητα της ιατρικής που ασχολείται με την αισθητική του προσώπου σε θέματα αναλογιών και συμμετριών, όχι μόνο του δέρματος, αλλά και των υποκείμενων ιστών του προσώπου και του σώματος, είναι η πλαστική χειρουργική. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί κάποιος μ’ ένα σεμινάριο μιας ημέρας ή ακόμα και μιας εβδομάδας να καταρτιστεί με τη γνώση την οποία έλαβε ένας πλαστικός χειρουργός στα έξι χρόνια της ειδικότητάς του. 

Ποια είναι η διαφορά με το botox;

Δεν υπάρχει καμία σχέση του υαλουρονικού με το μπότοξ. Η δράση του μπότοξ είναι αποκλειστικά στους μύες που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, ώστε να αδρανοποιηθούν για να μη δημιουργούν ρυτίδες έκφρασης. Το υαλουρονικό δεν έχει καμία επίδραση στους μύες, αλλά μπαίνει είτε στο δέρμα, είτε κάτω από αυτό, σε οποιοδήποτε επίπεδο, για να αποκαταστήσει τον όγκο που χάθηκε ή για να γεμίσει μια ρυτίδα. 

Περισσότερα για τον Δρ. Άγγελο Καρατζιά 

 

Home