Thumbnail

Τι πρέπει να ξέρεις για την εγγραφή των παιδιών σου στο ΓΕΣΥ Τι πρέπει να ξέρεις για την εγγραφή των παιδιών σου στο ΓΕΣΥ

Ξεκινά σήμερα, στις 4 το απόγευμα
Παρόλο που δεν έχει ενταχθεί ακόμη μεγάλος αριθμός παιδιάτρων στο ΓΕΣΥ, έχουν συμπληρωθεί οι 70 συμμετοχές που απαιτούνται βάσει των αριθμών των παιδιών στην Κύπρο, για να μπορέσει να αρχίσει τη λειτουργία του. Έτσι, από σήμερα το απόγευμα, μετά τις 16:00, θα μπορείς να εγγράψεις το παιδί σου στον παιδίατρο της επιλογής σου.

Η εγγραφή του παιδιού μπορεί να γίνει από τους ίδιους τους γονείς ηλεκτρινικά μέσω της Πύλης Δικαιούχων. Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει από τον συμβεβλημένο παιδίατρο που θα επιλέξεις κατά την πρώτη επίσκεψή σου σε αυτόν.

Δικαίωμα εγγραφής στους καταλόγους των παιδιάτρων έχουν παιδιά μέχρι 18 ετών. Ωστόσο, παιδιά ηλικίας από 15 μέχρι 18 ετών, μπορούν να εγγραφούν είτε στον κατάλογο παιδίατρου, είτε στον κατάλογο προσωπικού γιατρού για ενήλικες.

Στον αρχικό κατάλογο παιδιάτρων περιλαμβάνονται 70 γιατροί από όλες τις επαρχίες, οι οποίοι προέρχονται τόσο από το δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ευλπιστεί ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί σταδιακά. 

Οι ώρες λειτουργίας των παιδιάτρων είναι αναρτημένες ΕΔΩ . Σε περίπτωση που θες να επισκεφθείς τον παιδίατρο του παιδιού σου εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου του, θα μπορείς να αποταθείς στα κέντρα εφημερίας που θα στελεχώνονται από παιδιάτρους. Αν όμως προτιμάς τον παιδίατρο σου, σε περίπτωση που θα τον επισκεφθείς οποιαδήποτε ώρα του σαββατοκύριακου ή σε δημόσια αργία, θα κληθείς να καταβάλλεις το ποσό των 25 ευρώ, αφού βέβαια πρώτα κλείσεις ραντεβού μαζί του. 

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω της Πύλης Δικαιούχων θα μπορείς να έχεις πρόσβαση στα προσωπικά και ιατρικά δεδομένα του παιδιού σου. Εάν για οποιοδήποτε λόγο αποφασίσεις να αλλάξεις παιδίατρο, θα μπορείς να το πράξεις μετά την πάροδο των έξι μηνών, ενώ αν το παιδί σου είναι κάτω των 2 ετών, θα μπορείς να το κάνεις νωρίτερα. 

Το παιδί σου θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τον παιδίατρό του όποτε χρειάζεται, χωρίς περιορισμούς και συμπληρωμή. Ο παιδίατρος θα χορηγεί στο παιδί σου όλα τα εμβόλια σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμού που ισχύει, χωρίς πρόσθετη χρέωση. Παράλληλα, θα συνταγογραφεί όλα τα απαραίτητα φάρμακα για τη

θεραπεία του παιδιού, τα οποία θα μπορείς να προμηθευτείς από οποιοδήποτε συμβεβλημένο φαρμακείο (με συμπληρωμή 1 ευρώ ανά φαρμακευτικό προϊόν).

Σε περίπτωση που ο παιδίατρος το κρίνει απαραίτητο, θα παραπέμπει το παιδί σε άλλους συμβεβλημένους παροχείς. Επίσης, αν είσαι έγκυος, ο παιδίατρος που θα επιλέξεις, θα είναι παρών κατά τη διάρκεια του τοκετού και θα διενεργήσει τις πρώτες εξετάσεις του παιδιού σου χωρίς επιπρόσθετη χρέωση.

Διάβασε ακόμη: 

Γιατί πρέπει να διαβάζεις στο νεογέννητο παιδί σου

Πώς θα μάθει το παιδί σου να κάνει ποδήλατο

 

 

   

Home