Πώς το καλοκαίρι ευνοεί τη γονιμότητά σου

Δεν είναι μόνο ότι το καλοκαίρι, οι περισσότεροι είμαστε πιο χαλαροί, σε συνδυασμό με τις διακοπές. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE), γυναίκες που είχαν υποστεί θεραπείες γονιμότητας και είχαν εκτεθεί σε περισσότερο ήλιο, υψηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερη βροχή τον μήνα πριν προχωρήσουν σε εξωσωματική, είχαν κατά ένα τρίτο υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης. 

Μία άλλη έρευνα, που είχε πραγματοποιηθεί σε χιλιάδες εθελοντές από την Ιταλία, κατέδειξε ότι υπήρχε εποχική διακύμανση στην ποσότητα και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Παρόλο που η ποσότητα των παραγόμενων σπερματοζωαρίων ήταν πιο αυξημένη το χειμώνα, η κινητικότητά τους ήταν υψηλότερη το καλοκαίρι. Μάλιστα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα σπερματοζωάρια των αντρών, που συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν βρεθεί δυο φορές πιο κινητικά απ’ ό,τι τον Ιανουάριο.

Πώς η διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητα

Επιπρόσθετα, παρόλο που τα ευρήματα δεν θεωρούνται οριστικά, υποδηλώνουν ότι η ηλιοφάνεια και οι επιδράσεις της στον οργανισμό μιας γυναίκας, βελτιώνουν με κάποιο τρόπο την ποιότητα των ωοκυττάρων (τα ανώριμα ωάρια), ενώ στους άντρες οι κιρκάδιοι ρυθμοί (βιολογικό ρολόι) επηρεάζουν την έκκριση βασικών ορμονών και μέσω αυτών, αυξομειώνουν τη γονιμότητα. 
 
Η επιστημονική ομάδα που είχε πραγματοποιήσει έρευνα στις γυναίκες, απέδωσε τα ευρήματά της στην αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D και μελατονίνης εξαιτίας της ηλιοφάνειας. Και οι δύο αυτές ουσίες παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του αναπαραγωγικού κύκλου. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων και τα ποσοστά εμφύτευσης στη μήτρα. Σε ό,τι αφορά τη μελατονίνη, αυτή συγχρονίζει το βιολογικό ρολόι και ελέγχει τον συγχρονισμό του έμμηνου κύκλου. 

Γυναικεία γονιμότητα

Στην περίπτωση των σπερματοζωαρίων, η καλή κινητικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, απαραίτητο για επιτυχή σύλληψη. Μάλιστα, η χαμηλή κινητικότητα αποτελεί την κύρια αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας, συνεπώς, οι άντρες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, ίσως έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν εντείνουν τις προσπάθειες τον Αύγουστο.

Συμπέρασμα, αν θέλετε να αποκτήσετε παιδί, το καλοκαίρι είναι η ώρα! 

Μύθοι για τη γονιμότητα

 

Πηγή 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ