Thumbnail

Πώς η διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητα Πώς η διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητα

Τι πρέπει να προσέξεις εάν θέλεις να μείνεις έγκυος
Η διατροφή είναι ένας επίσης καθοριστικός παράγοντας που επηρέαζει τη γονιμότητα. Όχι μόνο της γυναίκας, αλλά και του άντρα. Η κακή διατροφή δείχνει να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος, ενώ γενικότερα οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών ενδέχεται να επηρεάσουν και τα δυο φύλα.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι διατροφικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στη γονιμότητα των γυναικών; 

Υποθρεψία και πολύ χαμηλό σωματικό βάρος (ΔΜΣ <20).

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι δυο καταστάσεις που χρειάζονται περίσσεια ενέργεια από το σώμα (λίπος στις λιπαποθήκες του σώματος). Όταν οι λιπαποθήκες του ατόμου είναι χαμηλές, μειώνεται η γονιμότητα για να αποφευχθεί η πιθανότητα γονιμοποίησης σε ένα σώμα που δεν έχει αρκετή ενέργεια για να μπορέσει να κυοφορήσει και έπειτα να θρέψει το έμβρυο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε γυναίκες με πολύ χαμηλή κατανάλωση τροφής (συνεχείς υποθερμιδικές δίαιτες), σε γυναίκες που χάνουν βάρος λόγω κάποιας ασθένειας, σε γυναίκες με νευρογενή ανορεξία ή βουλιμία, αλλά και σε γυναίκες που ασκούνται υπερβολικά και δεν τρέφονται σωστά.

γονιμότητα διατροφή

Το υπερβολικό βάρος.

Το αυξημένο βάρος (δείκτης μάζας σώματος > 25 και ιδιαίτερα >30 ) έχει δειχτεί ότι είναι ανασταλτικός παράγοντας στην τεκνοποίηση. Το αυξημένο βάρος συχνά ευνοεί την εμφάνιση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς και άλλων ενδοκρινικών ανωμαλιών.

Η απώλεια ακόμη και 5-10% του βάρους, έχει δείξει ότι βελτιώνει σημαντικά τη γονιμότητα. Ο ρόλος του υπερβάλλοντος ή πολύ χαμηλού βάρους είναι τέτοιος, ώστε συνιστάται η επαναφορά του βάρους σε υγιή επίπεδα να γίνεται πριν ή και παράλληλα με την αναζήτηση θεραπείας γονιμότητας.

γονιμότητα διατροφή

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης πιθανώς να μειώνει τη γονιμότητα στις γυναίκες.

Συμπερασματικά, η υιοθέτηση ενός σωστού μοντέλου διατροφής βοηθά στη σωστή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Πηγή: diatrofin.gr

Home