Thumbnail

Γυναικεία γονιμότητα Γυναικεία γονιμότητα

Μήπως η ηλικία είναι ένας παράγοντας που μπορεί να την επηρεάσει;
Ζούμε σε μια εποχή, που οι πλείστες γυναίκες αποφασίζουν να γίνουν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία, σε σχέση με το παρελθόν, για διάφορους λόγους. Αρκετές, διανύοντας την τρίτη δεκαετία της ζωής τους και ενώ δεν έχουν δίπλα τους έναν σύντροφο, προβληματίζονται μήπως όταν γίνει αυτό, δεν θα είναι σε θέση να τεκνοποιήσουν. Από την άλλη, σίγουρα έτυχε να ακούσεις περιπτώσεις γυναικών που κατάφεραν να αποκτήσουν παιδί μετά τα 40, χωρίς οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια. Τελικά, η ηλικία επηρεάζει ή όχι τη γονιμότητα;

Είναι ιατρικώς αποδεδειγμένο πως όντως η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται για τις γυναίκες από την ηλικία των 30 και άνω. Όσο μεγαλώνει μια γυναίκα, μειώνονται οι πιθανότες να μείνει φυσιολογικά έγκυος, με την πιθανότητα  υπογονιμότητας να αυξάνεται.

Οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να συλλάβουν με φυσικό τρόπο και να γεννήσουν ένα υγιές μωρό, αν μείνουν έγκυες μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Μετά τα 35, αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών που βιώνουν στειρότητα, αποβολές ή άλλα προβλήματα κύησης. Μέχρι την ηλικία των 40, περίπου το 40% θα καταφέρει να κάνει παιδί.

Η μέση ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση αυξάνεται. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση της υπογονιμότητας σε συνάρτηση με την ηλικία. Ωστόσο, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες άνω των 40 ετών, με χρήση των δικών τους ωαρίων είναι χαμηλά και δεν έχουν αυξηθεί κατά πολύ την τελευταία δεκαετία.

γυναικεία γονιμότητα

Οι άνδρες μπορεί να παραμείνουν γόνιμοι για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις γυναίκες. Παρ’ όλο που και η ανδρική γονιμότητα μειώνεται επίσης με την ηλικία, η μείωση τείνει να γίνεται πιο σταδιακά. Πολλοί άνδρες παραμένουν γόνιμοι και μετά την ηλικία των 50. Ωστόσο, το ποσοστό των ανδρών με διαταραχές σπέρματος, αυξάνεται με την ηλικία. Επίσης, η μείωση στην ανδρική γονιμότητα μπορεί να επηρεάσει την υγεία των παιδιών που θα γεννηθούν.

Υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό σημείο για να εξεταστεί όταν βρίσκεσαι ηλικιακά πάνω από τα 35. Ποιο είναι αυτό; Αυξάνονται οι πιθανότητες πολλαπλής κύησης. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερης ηλικίας είσαι, τόσο πιο πιθανό είναι να συλλάβεις δίδυμα. Και αυτό γιατί το σώμα τείνει να παράγει περισσότερη ποσότητα ορμόνης καθώς μεγαλώνουμε, η οποία είναι υπεύθυνη για την την ωορρηξία. Αυτή η υπερπαραγωγή μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση περισσότερων από ένα ωαρίων. Άρα, περισσότερα από ένα γονιμοποιημένα ωάρια, έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερα από ένα μωρά!

Επειδή σίγουρα θα αναρωτιέσαι κατά πόσο θα δυσκολευτείς να συλλάβεις μεγαλώνοντας, σημείωσε πως και σε αυτό παίζει ρόλο η ηλικία. Οι γυναίκες είναι πιο γόνιμες μεταξύ των ηλικιών 20 και 24, ενώ μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο χρόνο η προσπάθεια στα τέλη της δεκαετίας των 30 ή στις αρχές των 40. Τότε μπορεί να αντιμετωπίσεις το ενδεχόμενο να μην μπορείς να συλλάβεις καθόλου.

γυναικεια γονιμότητα

Πάνω από το 80% των ζευγαριών θα συλλάβουν μέσα σε ένα χρόνο, αν σταματήσουν να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά μέσα και έχουν τακτικές σεξουαλικές επαφές. Το τακτικό σεξ σημαίνει να κάνετε έρωτα κάθε 2-3 μέρες καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου σου.

Περίπου το 50% από τις γυναίκες που δεν μένουν έγκυες κατά το πρώτο έτος, συλλαμβάνουν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, δίνοντας ένα συνολικό ποσοστό επιτυχίας 92% μέσα σε δύο χρόνια προσπάθειας. Γι΄αυτό, αξίζει να συνεχίζονται οι προσπάθειες. Τα στοιχεία για τις γυναίκες ηλικίας 30 έως 34 ετών και 35 έως 39, είναι σχεδόν παρόμοια, με ποσοστά 94% και 90% πιθανότητα σύλληψης εντός δύο ετών, αντίστοιχα.

Επειδή τα φυσικά ποσοστά σύλληψης είναι τόσο καλά όταν δίνεται χρόνος, συνήθως συνιστάται ένα ζευγάρι να ζητά βοήθεια από τον οικογενειακό γιατρό, μετά από έναν χρόνο τακτικών επαφών. Ωστόσο, αν ηλικιακά είσαι άνω των 35 ετών, καλύτερα να ζητήσεις βοήθεια νωρίτερα παρά αργότερα.

Πηγή 

Home