Thumbnail

Πώς θα καταλάβεις αν είσαι έγκυος τις πρώτες μέρες Πώς θα καταλάβεις αν είσαι έγκυος τις πρώτες μέρες

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχωτικό από τις δυο πρώτες εβδομάδες για ένα ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί μέχρι να γίνει το τεστ εγκυμοσύνης
Το διάστημα που μεσολαβεί από την ωορρηξία μέχρι τη στιγμή που μπορεί μια γυναίκα να κάνει το τεστ εγκυμοσύνης, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ψυχοφθόρο για ένα ζευγάρι, ειδικά όταν αυτό προσπαθεί να αποκτήσει παιδί εδώ και καιρό. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής/γυναικολογίας και διευθύντια του προγράμματος In Vitro Fertilization στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Helen Kim, M.D, δίνει μια σειρά από συμβουλές στις γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο αναμονής για τα καλά -ευχόμαστε- νέα.

1. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα ότι τα συμπτώματα περιόδου και τα πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή παράγεις περισσότερη προγεστερόνη την εβδομάδα μετά την ωορρηξία είτε είσαι έγκυος, είτε όχι. Η προγεστερόνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για πολλά συμπτώματα της περιόδου, όπως φούσκωμα, ευαισθησία του μαστού και μεταβολές στη διάθεση. Εάν δεν είσαι έγκυος, θα σταματήσεις να απελευθερώνεις την ορμόνη περίπου 10 ημέρες μετά την ωορρηξία. Εάν είσαι έγκυος, θα συνεχίσεις να παράγεις προγεστερόνη και να εμφανίζεις συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της περιόδου.

2. Η αιμορραγία κατά την εμφύτευση, που συμβαίνει περίπου στο 30% των εγκύων, μπορεί να θεωρηθεί ως περίοδος. Εμφανίζεται το διάστημα που περιμένεις την περίοδο σου ή λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας. Όπως και η περίοδος, προκαλεί αιμορραγία και ήπιες κράμπες, αλλά υπάρχουν μερικές διαφορές: Η αιμορραγία κατά την εμφύτευση τείνει να είναι βραχύτερη σε διάρκεια από την περίοδο, ενώ συνήθως εμφανίζονται κηλίδες αίματος αντί της κανονικής ροής. Όμως, αν δεν παρουσιάσεις αιμορραγία, μην ανησυχήσεις. Μπορεί ακόμα να είσαι έγκυος και να έχεις μια υγιή εγκυμοσύνη χωρίς αυτήν!

εγκυμοσύνη

3. Παρόλο που υπάρχει πιθανότητα 15-25% να μείνεις έγκυος κάθε μήνα (ανάλογα με την ηλικία), εξακολουθεί να είναι σημαντικό να ενεργείς σαν να είσαι πραγματικά έγκυος μέχρι να σιγουρευτείς. Απόφυγε το αλκοόλ, περίορισε σε 1-2 φλιτζάνια τον καφέ την ημέρα, παρέλειψε τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και απόφυγε τα ωμά θαλασσινά. Μην υποβάλλεις τον εαυτό σας σε υπερβολικούς περιορισμούς, αλλά περιποιήσου τον σαν να είσαι έγκυος. Εξάλλου, θα μπορούσες να είσαι! 

4. Αν πραγματοποιείς σωματική άσκηση μέτριας έντασης, συνέχισε με τον ίδιο τρόπο. Η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ανακούφιση του στρες και του άγχους που επηρεάζει τη γονιμότητα. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να υιοθετήσεις ένα νέο ή έντονο πρόγραμμα άσκησης, το οποίο θα μπορούσε να ασκήσει υπερβολική πίεση στο νευρικό σου σύστημα. Δραστηριότητες που αυξάνουν σημαντικά τη θερμοκρασία του σώματος μπορεί να επηρεάσουν την εμφύτευση.

5. Εάν έχεις περίοδο σε λιγότερο από 14 ημέρες μετά την ωορρηξία, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι κάτι επηρεάζει την ικανότητά σου να μείνεις έγκυος. Θα μπορούσε να είναι απλά ο εσφαλμένος υπολογισμός της ωορρηξίας ή θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση που ονομάζεται ανεπάρκεια ωχρινικής φάσης. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου δεν παράγει επαρκή επίπεδα προγεστερόνης για να φιλοξενήσει μια εγκυμοσύνη. Ο γιατρός σου μπορεί να συνταγογραφήσει επιπλέον προγεστερόνη μετά από την ωορρηξία, ώστε να επιμηκύνει την ωχρινική σου φάση.

 

Πηγή

Home