Thumbnail

Το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αν έχεις απορίες και ντρέπεσαι να ρωτήσεις τον γυναικολόγο σου, θα στις λύσουμε εμείς
Αν αισθάνεσαι αμήχανα και το μόνο που αρκέστηκες να ρωτήσεις τον γυναικολόγο σου είναι αν επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκειας της κύησης, αλλά έχεις και άλλες απορίες γύρω από το θέμα, να ξέρεις πως δεν είσαι η μόνη. Όλες οι γυναίκες έχουν πάνω-κάτω τα ίδια ερωτήματα. Ας τα λύσουμε λοιπόν.

Είναι ασφαλές το σεξ κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Για τα περισσότερα ζευγάρια το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλές. Εάν η εγκυμοσύνη σου είναι καλή και δεν υπάρχουν προβλήματα ή επιπλοκές, μπορείς να κάνεις σεξ άφοβα. Παρόλο που κατά τη διάρκεια του οργασμού η μήτρα συσπάται ρυθμικά, δεν δημιουργείται πρόβλημα στη ροή του αίματος και δεν υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού, εκτός αν έχεις επαπειλούμενη εγκυμοσύνη.

Γενικά, οι σεξουαλικές επαφές επιτρέπονται σε κυήσεις χαμηλού κινδύνου, θα πρέπει να αποφεύγονται όμως σε επιπλεγμένες εγκυμοσύνες, όπως για παράδειγμα με προδρομικό πλακούντα, ρήξη εμβρυικών υμένων και ανεπάρκεια τραχήλου.

Πολλοί γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγεται η συνουσία κατά το πρώτο τρίμηνο. Αλλά και πάλι εξαρτάται από την εγκυμοσύνη σου και τις οδηγίες που θα σου δώσει ο γιατρός. Καλό θα είναι η συνεύρεση με το σύντροφό σου να μην είναι βίαιη, αλλά τρυφερή.

Κάποιοι γιατροί συστήνουν αποχή από την ολοκληρωμένη επαφή τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον τοκετό, καθώς το ανδρικό σπέρμα περιέχει προσταγλαδίνες, ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα. Επίσης, κατά τη συνουσία και τον οργασμό απελευθερώνεται από το γυναικείο οργανισμό η ορμόνη οξυτοκίνη (η ίδια ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τον τοκετό και το θηλασμό, γνωστή και ως ”ορμόνη της αγάπης”), η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση του τοκετού, εφόσον το μωρό είναι έτοιμο να βγει.

Ποιες είναι οι καταλληλότερες ερωτικές στάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Στη αρχή της κύησης, μπορείς να ακολουθήσεις τις στάσεις που συνηθίζατε. Όσο όμως η κοιλιά σου μεγαλώνει, πιθανώς θα πρέπει να ακολουθήσετε στάσεις κατά τις οποίες θα είσαι πιο άνετη. Άλλωστε, προσπαθώντας να βρεις την καταλληλότερη στάση, μπορεί και να το διασκεδάσεις. 

εγκυμοσύνη σεξ

Γιατί αισθάνομαι ξηρότητα στον κόλπο μου τώρα που είμαι έγκυος;

Σε κάποιες γυναίκες, η έλλειψη υγρών του κόλπου είναι σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ορμονικές αλλαγές είναι ο σημαντικότερος λόγος γι’ αυτό. Εναλλακτικά, να θυμάσαι ότι η σεξουαλική επαφή δεν σημαίνει οπωσδήποτε συνουσία.

Έχω έντονη ερωτική διάθεση. Είναι φυσιολογικό;

Οι περισσότερες γυναίκες υποστηρίζουν οτι έχουν έντονη ερωτική διάθεση, ειδικά μετά τον 6ο μήνα κύησης. Κάποιες μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν βιώσει έντονο οργασμό κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους. Αυτό είναι πολύ υγιές και δεν είναι καθόλου κακό για την εγκυμοσύνη ή το μωρό.

Δεν θέλω να κάνω σεξ. Τι να κάνω;

Καταρχάς, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η ερωτική σου διάθεση θα περάσει από διάφορες διακυμάνσεις όσο θα είσαι έγκυος. Για κάποιο διάστημα μπορεί να έχεις έντονη ερωτική διάθεση, ενώ κάποια περίοδο μπορεί να μη θέλεις ούτε να ακούσεις τη λέξη σεξ. Ειδικά το πρώτο τρίμηνο, οι ναυτίες, και η αίσθηση της κόπωσης, πιθανόν να μειώσουν την επιθυμία σου για σεξ. Όπως και στον τελευταίο μήνα, η μεγάλη κοιλιά, οι ενοχλήσεις, οι κλωτσιές του μωρού, πιθανόν να σε αποθαρρύνουν από το να θέλεις να κάνεις σεξ. Δεν πειράζει όμως, γιατί αυτή η περίοδος είναι η περίοδος της έντονης τρυφερότητας, της αγκαλιάς και της στοργής με το σύντροφό σου. Μπορείς βέβαια μετά την εγκυμοσύνη να ενεργοποιήσεις τη σεξουαλική σου ζωή αμέσως μόλις σου το επιτρέψει ο γιατρός σου και να αναπληρώσεις γι΄όλο αυτό το διάστημα της αποχής!

Πηγή 

Home