Thumbnail

Διακοπές και εγκυμοσύνη Διακοπές και εγκυμοσύνη

Ένας χρηστικός οδηγός για να απολαύσεις τις καλοκαιρινές διακοπές σου, ακόμη και με την κοιλιά στο στόμα
Αν σε έχεις πιάσει η απελπισία πως δεν θα μπορέσεις να κάνεις διακοπές φέτος, επειδή είσαι έγκυος, να ξέρεις πως μπορείς να τις απολαύσεις όσο το δυνατόν περισσότερο, φτάνει να πάρεις και τις ευλογίες του γυναικολόγου σου!

Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια, κάθε περίπτωση όμως είναι μοναδική κι έτσι οφείλεις να την αντιμετωπίζεις, συζητώντας με τον/τη γυναικολόγο σου τις επιλογές και τις αποφάσεις σου.

Γενικότερα, το δεύτερο τρίμηνο είναι το καλύτερο για τις διακοπές – οι πρώτες «ευαίσθητες» για την εγκυμοσύνη εβδομάδες έχουν περάσει και δεν έχεις βαρύνει ακόμη, όπως ενδεχομένως θα συμβεί τους τελευταίους μήνες.

Αν επιλέξεις έναν προορισμό στην Ευρώπη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αρκεί να βάλεις λίγο φρένο στην… εξερευνητική σου διάθεση και φροντίζεις να ξεκουράζεσαι όσο χρειάζεται. Τα ταξίδια σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας δεν ενδείκνυνται γι’ αυτή την περίοδο της ζωής σου, αφού δεν μπορείς να κάνεις τα εμβόλια που είναι απαραίτητα για να επισκεφθείς ορισμένες περιοχές και επιπλέον θα πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτική με το φαγητό, το νερό και τις συνθήκες υγιεινής. Αν έχεις δύο ή τρεις εβδομάδες διακοπών, μπορείς να επιλέξεις τον προορισμό σου χωρίς να σε απασχολήσει η απόσταση. Αν όμως οι διακοπές σου είναι πιο περιορισμένες, καλό θα ήταν να μην «σπαταλήσεις» δύο μέρες με τη διαδρομή. Σημαντικό είναι επίσης να επιλέξεις έναν προορισμό που να βρίσκεται σχετικά κοντά (το πολύ δύο ώρες απόσταση) σ΄ένα μεγάλο νοσοκομείο, ώστε να μπορείς να απευθυνθείς σε περίπτωση που χρειαστείς ιατρική βοήθεια. Αν επιλέξεις να περάσεις τις διακοπές σου σε νησί, προτίμησε ένα πιο μεγάλο, που να διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές –και σε επίπεδο υγείας- για να νιώθεις ασφαλής. Απόφυγε να ταξιδέψεις με ταχύπλοα ή μικρά σκάφη –που συνήθως συνδέουν μικρά νησιά με τα μεγαλύτερα γειτονικά τους- καθώς οι έντονοι κραδασμοί καλό είναι να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη.

εγκυμοσύνη διακοπές

Αεροπλάνο, πλοίο ή αυτοκίνητο;

Τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς είναι τέτοιας τεχνολογίας που δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τα χρησιμοποιήσεις ενόσω είσαι έγκυος. Αν διανύεις τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σου, ίσως να μην σου επιτραπεί να ταξιδέψεις αεροπορικώς και καλό είναι προτού αποφασίσεις, να ενημερωθείς για την πολιτική που ακολουθεί η αεροπορική εταιρία που σε εξυπηρετεί. Σε περίπτωση που ταξιδέψεις με αεροπλάνο, ενημέρωσε πως είσαι έγκυος για να σε εξυπηρετήσουν, δίνοντάς σου μια θέση που θα σου εξασφαλίσει περισσότερο χώρο και άνεση. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καλό είναι να σηκώνεσαι και να κάνεις μερικά βήματα κάθε μισή ώρα ή επιτόπου ασκήσεις λυγίζοντας και κινώντας τους αστραγάλους κυκλικά και απλώνοντας όσο είναι δυνατό τα πόδια σου ή να φορέσεις ειδικές κάλτσες. Αν ταξιδέψεις με πλοίο και η διαδρομή ξεπερνά τις 3-4 ώρες, προτίμησε να κλείσεις καμπίνα ώστε να μπορείς να ξαπλώνεις όταν νιώσεις την ανάγκη για λίγη ξεκούραση. Απόφυγε, ωστόσο, το ταξίδι σε περίπτωση μεγάλης θαλασσοταραχής. Αν η διαδρομή δεν ξεπερνά τα 300 – 400 χλμ, το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι αρκετά βολικό καθώς μπορείς να κάνεις τις στάσεις για να ξεμουδιάσεις, να τσιμπήσεις κάτι ελαφρύ, να πιείς έναν καφέ. Να θυμάσαι πως η ζώνη ασφαλείας είναι απολύτως απαραίτητη και στην εγκυμοσύνη, απλώς δέσε την χαμηλά στο κάτω μέρος της κοιλιάς σου. Αν έχει πολλή ζέστη, απόφυγε να ταξιδέψεις τις θερμές ώρες της ημέρας. Το προτιμότερο είναι να ξεκινήσεις πολύ νωρίς το πρωί ώστε να έχεις φτάσει στον προορισμό σου μέχρι το μεσημέρι. Αν το τρένο εξυπηρετεί τον προορισμό σου, αποτελεί μια καλή επιλογή. 

Η ιδανική επιλογή διαμονής

Το ξενοδοχείο ή ένα εξοπλισμένο ενοικιαζόμενο δωμάτιο με κλιματισμό και κουζινάκι (για να μπορείς να ετοιμάζεις κάτι ελαφρύ για να τσιμπήσεις, τα φρούτα, το πρωινό σου) είναι η ιδανική επιλογή, καθώς εξασφαλίζει όλες τις ανέσεις και τη ξεκούραση που χρειάζεσαι για να απολαύσεις τις διακοπές σου. Προτού αποδεχτείς κάποια πρόσκληση για φιλοξενία, βεβαιώσου πως θα έχεις δικό σου υπνοδωμάτιο. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να ξεκουράζεσαι και να ξαπλώνεις όποτε νιώθεις την ανάγκη, καθώς τώρα που είσαι έγκυος αυξάνεται η εξάντληση που νιώθουμε όλοι απ’ τον ήλιο και τη ζέστη. Αν δεν το έχεις ξανακάνει, τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία να ζήσεις την εμπειρία των διακοπών all inclusive! Κλείσε δωμάτιο σ’ ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα, επάνω σε μια ωραία παραλία και απόλαυσε πραγματικά ξεκούραστες διακοπές! Αν έχεις τη δυνατότητα, σκέψου την πιθανότητα να αποφύγεις την κορύφωση της τουριστικής περιόδου και να ταξιδέψεις μετά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, όπου σίγουρα θα βρεις πιο συμφέρουσες τιμές και καλύτερη εξυπηρέτηση.

Μόνοι ή με παρέα;

Αν νιώθεις πολύ κουρασμένη και θέλεις να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις, ίσως είναι προτιμότερο να πας διακοπές οι με το σύντροφό σου, ώστε να μπορείς να διαχειριστείς όπως θέλεις το χρόνο σου και να μην αισθάνεσαι «υποχρεωμένη» να ακολουθήσεις ένα κοινό πρόγραμμα. Απ’ την άλλη, αν έχεις καλούς φίλους και θέλεις να περάσετε μαζί τις διακοπές, δεν θα παρεξηγηθείτε αν ξεκαθαρίσετε απ’ την αρχή πως ο καθένας θα ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα και θα βρισκόσαστε όποτε μπορούν να συμβαδίσουν οι επιθυμίες όλων! Ένα φιλικό ζευγάρι με μωρό ή με μικρό παιδί, είναι ίσως η ιδανική συντροφιά γι’ αυτό το καλοκαίρι. Σίγουρα, θα έχετε πάρα πολλά να συζητήσετε και να μάθεις στην πράξη απ’ τη φιλενάδα σου που έχει ήδη γίνει μανούλα, ενώ το πρόγραμμά σας θα συγκλίνει σε πολλά σημεία (π.χ. δεν θα θέλετε να ξενυχτάτε, θα πηγαίνετε νωρίς το πρωί και το απόγευμα στη θάλασσα, θα τρώτε νωρίς το μεσημέρι και το βράδυ). Αν έχεις ήδη ένα παιδάκι, οι διακοπές με ζευγάρι που έχει κι αυτό παιδιά και που τα παιδιά σας περνάνε καλά μεταξύ τους, είναι η ιδανική επιλογή.

εγκυμοσύνη διακοπές

Προφυλάξου… για να περάσεις ακόμη καλύτερα!

  • Πάρε το με το μαλακό! Απόφυγε α σκαρφαλώσεις σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο στις 12 το μεσημέρι και ξέχασε τις βόλτες με γαϊδουράκια, ταχύπλοα σκάφη και λοιπά παιχνίδια του νερού – το ίδιο ισχύει για τις νεροτσουλήθρες! 
  • Πρόσεχε ιδιαίτερα την υγιεινή σου. Πλένε τα χέρια σου προτού φας και έχε μαζί σου αντισηπτικά μαντιλάκια. 
  • Απόφυγε το μπάνιο σε πισίνα που δεν είσαι σίγουρη για την καθαριότητά της. Η θάλασσα είναι η καλύτερη επιλογή, αρκεί να μην είναι υπερβολικά παγωμένα τα νερά και να μην έχει κύμα. Να θυμάσαι πως το χαλαρό κολύμπι είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η επαφή με το νερό θα σε βοηθήσει να νιώθεις πιο χαλαρό και ελαφρύ το σώμα σου.
  • Να φοράς πάντα στεγνό μαγιό μετά το κολύμπι. 
  • Απόφυγε την έκθεση στον ήλιο τις θερμές ώρες της ημέρας, απ’ τις 12 ως τις 4, και προτίμησε τις παραλίες που διαθέτουν φυσική σκιά. Καλό είναι επίσης να αποφεύγεις την ηλιοθεραπεία, καθώς ο ήλιος μπορεί να σου δημιουργήσει σκούρα μπαλώματα στην επιδερμίδα –ειδικά του προσώπου- καθώς τώρα που είσαι έγκυος είναι αυξημένη η ποσότητα μελανίνης στον οργανισμό σου.
  • Τα στενά και σκουρόχρωμα ρούχα θα σε κάνουν να ζεσταίνεσαι ακόμη περισσότερο. Προτίμησε φυσικά υφάσματα (βαμβάκι, λινό, λινομέταξο), τα οποία επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και να φοράς πάντα καπέλο και αντηλιακή κρέμα στο πρόσωπο και τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος.
  • Να πίνεις άφθονο νερό – η ζέστη κι ο ήλιος μπορεί να σου προκαλέσουν (ακόμη πιο) έντονη εφίδρωση. Για να είσαι σίγουρη, προτίμησε το εμφιαλωμένο νερό και απόφυγε τα παγάκια στα ροφήματά σου .
  • Να μην καθυστερείς να επισκέπτεσαι την τουαλέτα. Για μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση έχεις μαζί σου πλαστικά (προτιμήστε τα απ’ τα χάρτινα) καλύμματα για τη λεκάνη της τουαλέτας, τα οποία θα τα βρεις σε όλα τα φαρμακεία
  • Στην ταβέρνα να παραγγέλνεις καλοψημένο κρέας και να αποφεύγεις τα οστρακοειδή και τα μαλακόστρακα. Από σαλάτες, να προτιμάς τη χωριάτικη ή σαλάτα με βραστά λαχανικά ή χόρτα, καθώς με τα πράσινα σαλατικά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην έχουν πλυθεί πολύ σχολαστικά. Πότε δεν συνιστάται να ταξιδέψεις μακριά απ’ το σπίτι  
  • Τις πρώτες 12-13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, καθώς και μετά τον 8ο μήνα, καλό είναι να μην ταξιδέψεις μακριά, ακόμη κι αν όλα πηγαίνουν καλά. Σε αυτή την περίπτωση και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου, προτίμησε να κάνεις διακοπές κάπου που θα είσαι σε απόσταση το πολύ δύο ωρών απ’ το μαιευτήριο όπου θα γεννήσεις. 
  • Αν ο γιατρός σου, σου σύστησε να μην ταξιδέψεις, απόλαυσε τις διακοπές σου στην πόλη! Ξέχασε τις δουλειές του σπιτιού, απόλαυσε τον ύπνο και την ξεκούραση στο αναπαυτικό σου κρεβατάκι και βγαίνε τα βράδια έξω με τον σύντροφό σου.

Πηγή 

Home