Thumbnail

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσουν τα παιδιά να φοράνε γυαλιά ηλίου; Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσουν τα παιδιά να φοράνε γυαλιά ηλίου;

Ένα ερώτημα που προβληματίζει τους πλείστους νέους γονείς
Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαριτωμένο από ένα μικρό παιδί να φορεί γυαλιά ηλίου. Μόνο που δεν αγοράζουμε γυαλιά ηλίου στα παιδιά μας επειδή τους δίνουν στιλ ή επειδή είναι της μόδας. Η αυξημένη έκθεση σε UVακτινοβολία και σε HEV (highenergyvisiblelightrays-bluelight) σχετίζονται με την ανάπτυξη καταράκτη, ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς και άλλων οφθαλμικών παθήσεων, αποδεικνύει πως δεν ειναι ΠΟΤΕ νωρίς για ένα παιδί να φορέσει γυαλιά ηλίου.

Η έκθεση στον ήλιο μέχρι την ηλικία των 18 ετών κυμαίνεται μεταξύ 25 και 50% της συνολικής μας έκθεσης στον ήλιο. Μελέτες δείχνουν ότι το 73% των ενηλίκων φορά γυαλία ηλίου και μόνο το 58% αυτών υποχρεώνει τα παιδιά του να φορέσουν επίσης.

παιδί γυαλιά ηλίου

Τα μάτια των παιδιών είναι πιο ευαίσθητα στις UVκαι HEV ακτινοβολίες από αυτά των ενηλίκων, διότι ο παιδικός οφθαλμός είναι λιγότερο ικανός στο φιλτράρισμα των ακτινοβολιών υψηλής ενέργειας. Η ικανότητα αυτή του φακού είναι ιδιαίτερα περιορισμένη στα βρέφη και στα πολύ μικρά παιδιά και συνεπώς η προφύλαξή τους είναι σημαντική. Αυτό που επίσης πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η έκθεση UVακτινοβολίες αυξάνεται σε υψόμετρο, σε τροπικά μερη και σε υψηλά αντανακλαστικό περιβάλλον όπως το χιόνι, το νερό και η άμμος. Η προστασία σε αυτές τις συνθήκες είναι απολύτως απαραίτητη.

παιδί γυαλιά ηλίου

Τα παιδιά παιρνούν πολυ μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους συγκρινόμενοι με τους ενήλικες σε εξωτερικούς χώρους. Για τον λόγο αυτο η χρήση  γυαλιών ηλίου που προστατεύουν 100% απο τις υπεριωδεις (UV) ακτινοβολίες είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους μικρούς μας φίλους. Άφησε στο παιδί σου την επιλογή των γυαλίων του, αν είναι λίγο μεγαλύτερο σε ηλικία, ώστε να είσαι σίγουρη ότι θα του αρέσουν και θα τα φοράει! 

Πηγή 

 

Home