Το βιβλίο είναι η τροφή του πνεύματος, είναι η βασική μέθοδος για να βάλετε μπρος τη διαδικασία λειτουργίας του μυαλού. Κι όταν το μυαλό λειτουργεί, ακολουθεί η πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, η οποία με τη σειρά της θα καθορίσει την εξέλιξη και πρόοδό του σε ψυχικό, συναισθηματικό, αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Μακροχρόνιες έρευνες απέδειξαν ότι η μύηση του παιδιού από πολύ μικρή ηλικία στο βιβλίο συμβάλλει επιτυχώς στη γλωσσική ανάπτυξη, αλλά και στην αισθητική καλλιέργεια, στην ανάπτυξη της φαντασίας και στην ψυχική ωρίμανση.
Η συγγραφέας και παιδαγωγός, Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, αναφέρει: «Το παιδί εκτίθεται καθημερινά στις διάφορες συνθήκες της κοινωνίας και πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για να τις κατανοήσει, να τις αντιμετωπίσει σωστά και να προχωρήσει μπροστά. Επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά του, να βάλει σε τάξη τον εσωτερικό του κόσμο. Το παραμύθι τού προσφέρει ιδέες για το πώς θα τα καταφέρει όλα αυτά, χωρίς διδακτισμούς, χωρίς αφηρημένες έννοιες, αλλά με παραδείγματα. Το βοηθάει να αναπαραστήσει εσωτερικές συγκρούσεις, του μαθαίνει τρόπους να λύνει προβλήματα και να καταλάβει ότι ο αγώνας απέναντι στις αντιξοότητες της ζωής είναι αναπόφευκτος, αλλά, όταν προσπαθείς, μπορεί και να καταφέρεις να νικήσεις όλα τα εμπόδια».
Στο χέρι σας είναι λοιπόν να εξοπλίσετε το παιδί σας με τα πιο πολύτιμα εφόδια. Οι επιλογές παιδικών βιβλίων εκεί έξω είναι αμέτρητες. Επιλέγετε με βάση την ηλικία του παιδιού.
Βρέφη έως δύο ετών
Τα πρώτα βιβλία είναι συνήθως πάνινα και τα βρέφη απλώς τα βάζουν στο στόμα. Δεν έχει όμως σημασία. Έχουν συνήθως ζωηρόχρωμες εικόνες, οι οποίες τους ελκύουν την προσοχή. Σε επόμενο στάδιο έρχονται τα βιβλιαράκια με κατηγοριοποιημένες εικόνες. Οι εικόνες με πράγματα που γνωρίζει, αλλά και με άλλα που θα μάθει, του διεγείρουν τη φαντασία και το βοηθούν να αναπτύξει την παρατηρητικότητά του και γενικότερα την οπτική του ικανότητα. Παράλληλα, το παιδί σταδιακά αναγνωρίζει την ανάγνωση ως φυσική καθημερινή συνήθεια.
Παιδιά 2-6 ετών
Εξακολουθούν να τους αρέσουν τα βιβλία με πολλές και ζωηρόχρωμες εικόνες. Ακούνε με ευχαρίστηση μικρά ποιήματα ή απλές σύντομες ιστορίες γύρω από τα θέματα ή τα αντικείμενα που τους είναι γνώριμα, όπως είναι ο εαυτός τους, η οικογένειά τους, οι φίλοι τους, τα ζώα ή η φύση, και τους αρέσει επίσης να ταυτίζονται με τον ήρωα της κάθε ιστορίας. Είναι καλό γι’ αυτή την ηλικία τα βιβλία να περιέχουν λέξεις με ομοιοκαταληξία, λέξεις αστείες ή που επαναλαμβάνονται και ο ήχος τους συναρπάζει. Να είναι επίσης βιβλία με φανταστικές καταστάσεις και χαρακτήρες που δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να υποδυθεί ρόλους ή να παίξει φανταστικά παιχνίδια. Εάν θα επιλέξετε το κλασικό βιβλίο-παραμύθι, βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες που συνοδεύουν το παραμύθι συνάδουν με το κείμενο, ώστε το παιδί να μπορεί να παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα.
Παιδιά 6-9 ετών
Τα παιδιά που δεν μπορούν ακόμα να διαβάσουν καλά μόνα τους προτιμούν βιβλία με ιστορίες και παραμύθια τυπωμένα με μεγάλα γράμματα και πολλές εικόνες. Τα παιδιά που διαβάζουν με ευκολία μπορούν να χαρούν συλλογές παραμυθιών, μικρά διηγήματα, ποιητικές συλλογές ή βιβλία με περιπέτειες. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά συνήθως ενδιαφέρονται για θέματα που έχουν σχέση με τη φύση, το περιβάλλον, τα ζώα, ιστορίες από τη μυθολογία, για την αγάπη, τη φιλία, την ειρήνη.
Παιδιά 9-12 ετών
Σε αυτές τις ηλικίες, τα παιδιά που έχουν μάθει να αγαπούν το διάβασμα ενθουσιάζονται με μυθιστορήματα από τη σύγχρονη ζωή, περιπετειώδη, ιστορικά ή μυθιστορηματικές βιογραφίες. Το ενδιαφέρον των παιδιών που δεν έχουν μάθει ακόμα να αγαπούν το διάβασμα θα κινηθεί με συλλογές μικρών διηγημάτων, σύντομα μυθιστορήματα ή αστείες ιστορίες. Στην ηλικία αυτή, η ταύτιση με τον ήρωα είναι πιο έντονη, ως εκ τούτου θα πρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά τα πρότυπα ηρώων στα βιβλία που αγοράζουμε.