Thumbnail

Το τέλος των διακοπών και η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο  Το τέλος των διακοπών και η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο 

Με ποιο τρόπο μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά ώστε να ανταπεξέλθουν, πετυχαίνοντας με ανώδυνο τρόπο την επιστροφή στο σχολείο.
Η καλοκαιρινή περίοδος πλησιάζει στο τέλος της και αυτό σηματοδοτεί  παράλληλα και την προετοιμασία των παιδιών για την επιστροφή στο σχολείο

Το τέλος του καλοκαιριού συχνά προκαλεί άγχος τόσο στους γονείς, όσο και στα παιδιά. Το νέο ξεκίνημα, η αλλαγή σχολείου, περιβάλλοντος και ατόμων είναι ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά της νέας σχολικής σεζόν, όπως και ο φόβος του άγνωστου που δημιουργεί περισσότερο στρες και αναστάτωση.

Οι διακοπές του καλοκαιριού και η τεμπέλικη χαλαρότητα προκαλεί στα παιδιά το αίσθημα της βαριεστημάρας, ανατρέποντας το τυπικό καθημερινό τους πρόγραμμα και τη ρουτίνα.Με ποιο τρόπο όμως μπορούν οι γονείς να συνεφέρουν τα παιδιά τους, βοηθώντας τους να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις της σχολικής χρονιάς πετυχαίνοντας μια πιο ήπια μετάβαση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα; 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σωστή διατροφή κατά την διάρκεια του θηλασμού (Βίντεο) 

Η προετοιμασία προσαρμογής και η βοήθεια των γονιών!
Τα περισσότερα παιδιά ακολουθούν χαλαρά ωράρια ύπνου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σύντομα όμως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το καθημερινό και αυστηρό πρωινό ξύπνημα, αλλά και όχι μόνο. Σε λίγο καιρό θα πρέπει να διατηρούν για ώρες την προσοχή τους μέσα σε μια τάξη, να οργανώνονται και να λειτουργούν με πρόγραμμα! Μία με δύο εβδομάδες νωρίτερα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς επομένως, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να καθιερώσουν μια ρουτίνα ύπνου που θα τα ελαφρύνει από το σοκ του πρωινού ξυπνήματος. Τα παιδιά πρέπει να ρυθμίσουν σε αυτήν τη φάση το βιολογικό τους ρολόι από την αρχή!

Εξήγησε στο παιδί τους λόγους και το πώς θα ωφεληθεί που θα εφαρμόσετε μαζί ένα πρόγραμμα ύπνου

Αν το παιδί το δει σαν τιμωρία ή σαν κάτι που θα πρέπει να λυπάται για αυτό, το πιθανότερο είναι να μη συνεργαστεί. Δείξε στο παιδί πως όλη η οικογένεια μετά τις καλοκαιρινές διακοπές μπαίνει σε άλλους ρυθμούς και ωράρια, και πως ο λόγος που θα μείνεις εσύ για λίγο ακόμα μακριά από το κρεβάτι σας είναι για να τακτοποιήσεις πράγματα και βαρετές δουλειές. Μην περιμένεις το παιδί που πήγαινε μέχρι χτες για ύπνο στις 11, να πάει σήμερα στις 9. Ξεκίνησε με 20 λεπτά νωρίτερα από αυτήν που πηγαίνει το παιδί σήμερα, διατηρήστε το για 2 – 3 μέρες, και μείωσε σταδιακά την ώρα μέχρι να καλύψει το παιδί 9 περίπου ώρες από την ώρα που θα ξυπνάει για το σχολείο. Η τηλεόραση, τα παιχνίδια και οι έξοδοι πρέπει να τελειώνουν πλέον νωρίτερα, έτσι ώστε να έχει το παιδί χρόνο να ηρεμήσει το σώμα και το πνεύμα του. 

8555

 

Ξεκίνησε να οργανώνεις το δωμάτιο και το χώρο που θα μελετάει το παιδί 

Ενθάρρυνε το παιδί να συμμετέχει στην όλη διαδικασία οργανώνοντας χωριστά τα παιχνίδια, τα ρούχα, τις αφίσες, τα διακοσμητικά από το χώρο που θα πρέπει να συγκεντρώνεται και να εργάζεται.

Ας έρθουμε τώρα στο κομμάτι των συναισθημάτων. Αν όχι τα περισσότερα, αρκετά παιδιά έχουν ένα βαθμό άγχους, αγωνίας και νευρικότητας όταν αρχίζει το σχολείο. Όταν οι γονείς μιλούν με τα παιδιά, συζητούν και αναγνωρίζουν τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ανησυχίες τους, τα βοηθούν να μοιραστούν το φορτίο τους και να αναπτύξουν δεξιότητες διαχείρισης των συναισθημάτων τους. Ενάρρυνε τα παιδιά να μιλήσουν για προηγούμενες θετικές εμπειρίες από το σχολείο και ενσωματώστε τες στις νέες εμπειρίες που θα έρθουν!

Αν το παιδί είναι αγχωμένο για το άγνωστο σχολικό περιβάλλον, μια βόλτα στο κτίριο και στο προαύλιο του νέου σχολείου θα μπορέσει να απαλύνει την ανησυχία του. Επίσης, η γνωριμία με παιδιά της γειτονιάς που θα πάνε στο ίδιο σχολείο μπορεί να εξασφαλίσει την παρέα και να διευκολύνει την κοινωνική προσαρμογή του παιδιού.


Αν το παιδί ανησυχεί για τις παρέες ή τους φίλους του, δείξε κατανόηση για το άγχος που μπορεί να βιώνει. Φρόντισε να μάθεις αν κάποιο παιδί από τη γειτονιά ή τους φίλους/συμμαθητές του από την περσινή τάξη θα είναι και φέτος μαζί του. Αν όχι, προετοίμασε το για αυτό και ενθάρρυνε τις νέες παρέες και φιλίες. Όσα περισσότερα γνωρίζει για αυτό που θα βρει μπροστά του, τόσο καλύτερα θα μπορέσει να προετοιμαστεί και στο τέλος να αισθανθεί!

6966


Αν το παιδί ανησυχεί για το φόρτο δουλειάς και φοβάται για τις επιδόσεις του, καθησύχασε το, εξηγώντας πως οι πρώτες εβδομάδες είναι επαναληπτικές. Ακόμα και αν προκύψουν δύσκολα πράγματα στην πορεία, διαβεβαίωσε το παιδί πως θα είσαι δίπλα του και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο τέλος θα τα καταφέρει!

Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να αφήσουν τα παιδιά να γνωρίζουν ότι έχουν επίγνωση για το τι περνούν και ότι θα είναι δίπλα τους για να τους βοηθήσουν στη διαδικασία προσαρμογής.

Το μήνυμα που θα πρέπει να περάσουν οι γονείς στα παιδιά είναι πως ακόμα και αν τελείωσε κάτι τόσο όμορφο όπως είναι το καλοκαίρι, αυτό δε σημαίνει πως δε θα έρθουν άλλες στιγμές το ίδιο όμορφες, και είναι πολύ πιθανό αυτές να είναι στο σχολείο!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Baby Leading weaning vs πουρέδες (Βίντεο) 

Home