Thumbnail

Γιόγκα και εγκυμοσύνη Γιόγκα και εγκυμοσύνη

Ποιά είναι τα οφέλη της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Όταν η yoga συνδυάζεται με καρδιαγγειακή άσκηση όπως το περπάτημα, μπορεί να γίνει ο ιδανικός τρόπος για να μείνεις σε φόρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η πανάρχαια πρακτική προσφέρει ευλιγισία, τονώνει τους μυς και βελτιώνει την ισορροπία και την κυκλοφορία του αίματος.

Η yoga είναι, επίσης, ευεργετική γιατί εκπαιδεύει να αναπνέει βαθιά και να χαλαρώνεις. Από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνεις σε ένα yoga μάθημα είναι πώς να αναπνέεις με πλήρη αναπνοή. Η τεχνική της αναπνοής, γνωστή ως ujjayi, απαιτεί από εσένα να εισπνεύσει αργά από τη μύτη σου, γεμίζοντας τους πνεύμονές σου και να εκπνεύεις εντελώς μέχρι να βγει όλος ο αέρας και να συμπιεστεί το στομάχι σου.

Η εκμάθηση αυτής της αναπνοής θα σε βοηθήσει να μείνεις ήρεμη κατά τη διάρκεια του τοκετού. Όταν πονάς ή φοβάσαι, το σώμα σου παράγει αδρεναλίνη και έτσι μπορεί να παράγει λιγότερη οξυτοκίνη, μια ορμόνη που συμβάλλει στην πρόοδο του τοκετού. Η τακτική πρακτική της γιόγκα θα σε εκπαιδεύσει  αντί να σφίγγεσαι όταν αισθάνεσαι πόνο, να χαλαρώνεις. 

γιογκα

Σύμφωνα με άρθρο στο Harvard Mental Health Letter τον Απρίλιο του 2009, η yoga βοηθά το σώμα να χειρίζεται το άγχος βοηθώντας να επιβραδύνουμε τους χτύπους της καρδιάς, αλλά και τους ρυθμούς της αναπνοής. Παράλληλα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, γεγονός που βοηθά ιδιαίτερα τις νέες μητέρες και κατά την περίοδο της λοχείας.

Τα οφέλη της yoga , όμως, δεν είναι μόνο “σωματικά”, αλλά και “κοινωνικά”. Η προγεννητική yoga είναι ένας καλός τρόπος για να γνωρίσεις άλλες εγκυμονούσες γυναίκες  και να γίνεις μέρος μιας κοινότητας. Οταν βρίσκεσαι με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις ίδιες εμπειρέις με εμάς και μάλιστα με θετική διάθεση και κατανόηση, μας ωφελεί συναισθηματικά και μας δίνει κίνητρα για να συνεχίσουμε όχι μόνο την άσκηση, αλλά και την ίδια τη ζωή. Παράλληλα, μπορείς να ανταλλάξεις απόψεις με τις συμμαθήτριές σου για όλα τα θέματα που σε απασχολούν, αλλά και να εκφράσεις τις απορίες σου χωρίς δισταγμό ή φόβο.

Πηγή 

 

Home