Thumbnail

Οι ανησυχίες που έχουν μητέρες με νεογέννητο Οι ανησυχίες που έχουν μητέρες με νεογέννητο

Και καθεμία από εμάς έχει σκεφτεί κατά καιρούς
Όταν έχεις ένα νεογέννητο στο σπίτι, όσο χαλαρή και αν θες να είσαι, η αλήθεια είναι πως από το μυαλό σου περνάνε διάφορες ανησυχίες. Κάποιες έχουν βάση και κάποιες άλλες είναι υπερβολικές. Όλες, μα όλες όμως, είναι δικαιολογημένες.

Ο αιφνίδιος θάνατος

Η κορυφαία από τις ανησυχίες της μητέρας είναι ο αιφνίδιος θάνατος του νεογέννητου βρέφους. Παρά το γεγονός ότι οι αιφνίδιοι θάνατοι των βρεφών μειώνονται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας της προόδου που κάνει η επιστήμη σε πολλούς τομείς, δεν παύει να είναι μια υπαρκτή ανησυχία της μητέρας. Ο ύπνος ειδικά αγχώνει πολύ τη νέα μαμά. Η πιο σωστή συμβουλή δεν είναι άλλη από το να πάρει οδηγίες από τον παιδίατρό της η κάθε μαμά για το πώς πρέπει να βάζει για ύπνο το μωρό της. Με μαξιλάρι ή χωρίς, με πιπίλα ή χωρίς πιπίλα, μπρούμυτα ή ανάσκελα, τις σωστές απαντήσεις τις έχουν ΜΟΝΟ οι ειδικοί.

Ο υψηλός πυρετός

Το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών δεν είναι τέλεια αναπτυγμένο και δικαίως ένας υψηλός πυρετός ανησυχεί τη μητέρα. Σε περίπτωση υψηλού πυρετού πρέπει να καλείται αμέσως ο παιδίατρος προκειμένου να επισκεφθεί το βρέφος, διαφορετικά πρέπει οι γονείς να μεταφέρουν το μωρό τους στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Μην αναζητήσεις τρόπους αντιμετώπισης. Αναζήτησε να μάθεις τον λόγο και φυσικά άφησε την αντιμετώπιση του πυρετού στους ειδικούς.

βρέφος ανησυχιες

Έχει θηλάσει επαρκώς;

Μόνιμη αγωνία της μητέρας με νεογέννητο βρέφος είναι το κατά πόσο έχει θηλάσει επαρκώς το μωρό της. Η αγωνία ότι το μωρό δεν τρέφεται σωστά, μπορεί να χαρίσει ώρες αϋπνίας και άγχους στη μητέρα. Ειδικά τον πρώτο καιρό που πολλά βρέφη χάνουν βάρος αντί να πάρουν. Η απάντηση είναι στην παρατήρηση του βρέφους. Ένα μωράκι που μετά τον θηλασμό είναι ήρεμο και κοιμάται, πιθανόν έχει χορτάσει. Αν πάλι κλαίει και βλέπεις πως ησυχάζει θηλάζοντας, τότε ίσως ήθελε λίγο ακόμα γάλα.

Μήπως κρυώνει;

Μια δικαιολογημένη ανησυχία της μητέρας σε κάθε σημείο του πλανήτη, είναι το ντύσιμο του μωρού της. Το ενδεχόμενο να μην είναι καλά ντυμένο το μωρό και να κρυώνει ή το να είναι υπερβολικά ντυμένο και να ζεσταίνεται, είναι βασική ανησυχία των μαμάδων!

Η στιγμή του αποχωρισμού

Οι πρώτοι μήνες περνάνε και έρχεται η ώρα που η μαμά πρέπει να αφήσει το μωρό της για να επιστρέψει στην εργασία της. Όχι πολύ εύκολη στιγμή, ειδικά για τις μαμάδες που αναγκάζονται να γυρίσουν στη δουλειά τους αρκετά νωρίς. Το άγχος του αποχωρισμού καθημερινό και μεγάλο. Ποιος θα φροντίσει καλύτερα το μωρό από την ίδια; Δυστυχώς, πρόκειται για στιγμή ορόσημο που αργά ή γρήγορα κάθε μητέρα θα πρέπει να βιώσει. Σωστές οδηγίες σε όσους πρόκειται να κρατήσουν το μωρό κατά την απουσία σου και βεβαιώσεις ότι είναι υπεύθυνοι και ικανοί να το φροντίσουν.

Πηγή 

Home