Thumbnail

Ο δημόσιος θηλασμός σε Κύπρο και εξωτερικό Ο δημόσιος θηλασμός σε Κύπρο και εξωτερικό

Δυστυχώς στην Κύπρο, δεν υπάρχει νομοθεσία που να προστατεύει τις γυναίκες που θηλάζουν δημόσια
Παρόλο που ο θηλασμός είναι κάτι πολύ φυσιολογικό, οι αντιδράσεις (ενίοτε ακραίες) απέναντι σε γυναίκες που τυγχάνει να θηλάζουν σε εξωτερικό χώρο είναι αποκαρδιωτικές. Γι; αυτό το λόγο, εκδηλώσεις για την προώθηση του δημόσιου θηλασμού συνεχίζουν να είναι απαραίτητες. 

Στη Μ. Βρετανία ο δημόσιος θηλασμός προστατεύεται από τον νόμο. Συγκεκριμένα, έρευνα του 2004 έδειξε πως ένα ποσοστό, της τάξεως του 84%, αποδέχεται τον δημόσιο θηλασμό όταν αυτός γίνεται με διακριτικό τρόπο. 

Στην Κίνα ο δημόσιος θηλασμός θεωρείται πράξη ντροπής από κάποιους, αλλά αποδεκτή από μια άλλη μερίδα. 

Στη Γαλλία ο δημόσιος θηλασμός είναι νόμιμος και ευρέως αποδεκτός. 

Στην Αμερική η αποδοχή του δημόσιου θηλασμού εξαρτάται από την κάθε πολιτεία και τη δική της νομοθεσία. Ωστόσο, έχουν πλέον ψηφιστεί νόμοι που απαγορεύουν την αποπομπή μιας γυναίκας σε περίπτωση που εκείνη θηλάσει δημόσια. 

Η Ινδία δεν έχει κάποιο νομικό πλαίσιο που να καλύπτει τον δημόσιο θηλασμό και οι αντιδράσεις εξαρτώνται από την εκάστοτε περιοχή της χώρας. 

Στη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται ο δημόσιος θηλασμός, μιας και οι γυναίκες επιτρέπονται να δείχνουν δημόσια μόνο τα χέρια και μέρος του προσώπου τους. 

Στην Αυστραλία υπάρχει νόμος που απαγορεύει τη διάκριση εναντίον γυναικών που θηλάζουν δημόσια. 

Στον Καναδά υπάρχει νόμος που προστατεύει τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών, χωρίς ωστόσο να εστιάζει στο θέμα του δημόσιου θηλασμού. 

Στη Γερμανία ο δημόσιος θηλασμός είναι αποδεκτός, αν και δεν υπάρχει κάποιος νόμος μέσω του οποίου να γίνεται ειδική μνεία. 

Στις Φιλιππίνες και την Ταιβάν ο δημόσιος θηλασμός προστατεύεται από συγκεκριμένους νόμους, ενώ υπηρεσίες και σχολεία διαθέτουν τις υποδομές προκειμένου οι μητέρες να μπορούν να θηλάζουν τα μωρά έξω από το σπίτι.

Τα οφέλη του δημόσιου θηλασμού είναι πολλά, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το νεογνό.  Για να βελτιωθεί η κατάσταση και να συνεχίζουν οι μητέρες να θηλάζουν πέραν του πρώτου εξαμήνου, θα πρέπει οι υποδομές να βελτιωθούν και η εικόνα που έχουμε για τον δημόσιο θηλασμό να αλλάξουν. 

μητρικός θηλασμός

Η Medela Κύπρου, ενισχύοντας την προσπάθεια ενίσχυσης του δημόσιου θηλασμού και ταυτόχρονα ενδυνάμωσης των γυναικών που επιμένουν να θηλάζουν τα παιδιά τους κατανοώντας τα πλεονεκτήματα, χορήγησε για ακόμη μια φορά τον ταυτόχρονο μητρικό θηλασμό που διεξήχθη το Σάββατο, 6 Οκτωβρίου, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής».

Με σύνθημα «Μητρικός Θηλασμός, Θεμέλιο Ζωής», συνολικά 260 μητέρες συγκεντρώθηκαν σε προκαθορισμένα σημεία σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και θήλασαν 266 παιδιά, μεταφέροντας μήνυμα στήριξης για τη σημασία της συνεργασίας για την προστασία, προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προωθητικών ενεργειών της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για το Μητρικό Θηλασμό (WABA). Μια πρωτοβουλία με διεθνή χαρακτήρα, καθώς αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από υποστηρικτές του θηλασμού σε πάνω από 518 κέντρα παγκοσμίως και τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργού Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού Κύπρου και εντάσσεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού.

MEDELA

Η Medela Κύπρου και η Marathon Trading ήταν εκεί, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας αυτόν τον θεσμό. Για περίπου 50 χρόνια, η Medela υποστηρίζει τις μητέρες κατά τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού και παρέχει μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να κάνει το μητρικό θηλασμό ευκολότερο. Ακόμα και όταν υπάρχουν δυσκολίες στο μητρικό θηλασμό, η Medela παρέχει λύσεις για την άντληση του μητρικού γάλακτος, αλλά και τη σίτιση των βρεφών με αυτό, βελτιώνοντας έτσι την υγεία των βρεφών με τις ευεργετικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος.

Η Medela οδηγείται πάντα από την έρευνα και την καινοτομία. Γι’ αυτό το λόγο, οι άνθρωποι της Medela δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην τεκμηριωμένη έρευνα για την ανάπτυξη των προϊόντων της. Αυτό τους επιτρέπει να αναπτύσσουν πρωτοποριακά προϊόντα μητρικού θηλασμού.

MEDELA

Θα βρεις τη σειρά προϊόντων της Medela στα φαρμακεία, στα παιδικά καταστήματα New Baby City, Mothercare, Mamatoto, City of Dreams, Bambina και στην ιστοσελίδα www.diaperways.com.

 

Home