Thumbnail

Γιατί πρέπει να αγκαλιάζεις τον σκύλο σου περισσότερο Γιατί πρέπει να αγκαλιάζεις τον σκύλο σου περισσότερο

Όχι πως χρειάζεται και λόγος για να το κάνεις
Αν έχεις σκύλο ξέρεις πολύ καλά πως δεν χρειάζεσαι κανέναν απολύτως λόγο για να τον αγκαλιάσεις. Το κάνεις έτσι και αλλιώς. Υπάρχουν, όμως, κάποια οφέλη, που ίσως σε κάνουν να μην σταματάς ποτέ τις αγκαλιές.

1. Τα σκυλιά είναι χαριτωμένα

Μερικές φορές τα σκυλιά συμπεριφέρονται λες και ήρθαν στη γη μόνο για να αγκαλιάζονται και αποτελεί Γολγοθά για κάθε ιδιοκτήτη να το αποφύγει. Είτε το κουτάβι σου είναι γερμανικό ποιμενικό , είτε ροτβάιλερ, λαμπραντόρ ή μποξέρ, αξίζει αγάπη και φροντίδα. Και για κάθε δευτερόλεπτο αγκαλιάς, εκείνο σου υπόσχεται μια ζωή αφοσίωσης και σεβασμού. Εκτός αν είναι κόγκι… Αυτά παρά είναι πεισματάρικα.

2. Το σκυλί σου το χρειάζεται. Το λέει και η επιστήμη

Εαν η επιστήμη έχει αποδείξει ένα πράγμα για τη συμπεριφορά των ζώων, είναι πως τα οικόσιτα θηλαστικά είναι περισσότερο από όσο έχουμε φανταστεί σαν εμάς. Όπως κάθε μέσος άνθρωπος, χρειάζονται σωματική επαφή και δεσμούς για να είναι χαρούμενα. Ναι, τα σκυλιά μπορούν να πάθουν κατάθλιψη! Απομόνωσε έναν σκύλο και θα του προκαλέσεις περιττό και επικίνδυνο σωματικό άγχος.

3. Θα θεμελιώσει γερά τις σχέσεις σας

Έρευνες έδειξαν πως όταν αγκαλιάζετε το σκυλί σου, αυξάνονται και στους δύο τα επίπεδα οξυτοκίνης στο αίμα. Η οξυτοκίνη, γνωστή ώς “η ορμόνη της αγάπης”, απελευθερώνεται απο το σώμα κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να κτιστούν οι σχέσεις. Έτσι ακριβώς γίνεται κι ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό που θηλάζει ή στο ερωτευμένο ζευγάρι. Υπάρχουν κι άλλα οικόσιτα ζώα που δείχνουν να αυξάνουν τα επίπεδα οξυτοκίνης σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μα τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένα με τους ανθρώπους.

σκύλοι

4. Αγκαλιάζοντας τον σκύλο σου μπορείς να απελευθερώσεις το άγχος

Το να αγκαλιάζεις τον σκύλο σου, δεν είναι μόνο καλό για εκείνον, αλλά υπέροχο και για σένα. Όσο η οξυτοκίνη απελευθερώνεται, πέφτουν τα επίπεδα της ανθρώπινης κορτιζόλης. Παράλληλα, μετά από χάδια και αγκαλιές, ο ρυθμός της καρδιάς, ηρεμεί. Η κορτιζόλη, είναι η ορμόνη του στρες στο σώμα σου, που χρησιμοποιείται για να επαναφέρει τον μεταβολισμό σου ώστε να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το εχθρικό περιβάλλον και να το ρυθμίσεις.

5. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

Είναι απλό. Αν δώσεις στον εαυτό σου περισσότερο χρόνο να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει, μειώνεις τις πιθανότητες να βιώσεις ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Εγκεφαλικό συμβαίνει όταν το απόθεμα του αίματος του εγκεφάλου και το οξυγόνο μειώνονται επικίνδυνα. Αγκαλιάζοντας τον σκύλο σου, ή οποιονδήποτε άλλον αγαπάς, μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις ένα εγκεφαλικό. Φρόντισε να συμπεριλάβεις δόσεις γέλιου, υγεινής και νόστιμης διατροφής.

6. Μπορεί να νικήσει την κατάθλιψη

Αυξημένα επίπεδα οξυτοκίνης και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις σχετίζονται πολύ με την κατάθλιψη. Παράλληλα η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και όλα τα άλλα κοκταίηλ του μυαλού μπορούν να σε κάνουν να ξεχάσεις γιατί ήσουν μελαγχολικός και ναρκωμένος. Εκτός αυτού, ο καθένας ξέρει πως αγκαλιάζοντας ένα χαριτωμένο, ανυπόμονο για αγάπη, ζώο, είναι η καλύτερη θεραπεία για τη θλίψη.

σκυλοιι

7. Αγκαλιάζοντας τον σκύλο σου μειώνεις τον πόνο και για τους δυο σας 

Η οξυτοκίνη, εκτός του ότι είναι η ορμόνη της αγάπης, είναι και το κλειδί στη γέννηση θηλαστικών. Η μητέρα βιώνει μια έκρηξη οξυτοκίνης στη διάρκεια της γέννας, ώστε να χαλαρώσει η μήτρα και να μειωθεί ο πόνος. Έτσι η οξυτοκίνη ειναι ένας φυσικός τρόπος για να αντιμετωπίσει το σώμα σου από πληγές μέχρι πονοκεφάλους και κράμπες. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά.

8. Τα χάδια και οι αγκαλιές μειώνουν την ανησυχία 

Η οξυτοκίνη απελευθερώνεται καθώς χαιδεύεις και αγκαλιάζεις, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση του φόβου και της ανησυχίας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση των πραγμάτων, όταν γίνονται πολύ τρομακτικά. Να θυμάσαι, όμως, πως αγκαλιάζοντας έναν σκύλο που φοβάται, μπορεί να ενθαρρύνεις την ανησυχία του. Το καλύτερο είναι να βοηθήσεις το σκυλί να αντιμετωπίσει το φόβο του, με ηρεμία, χάδια και φροντίδα.

9. Αγκαλιάζοντας το κατοικίδιο σου ίσως να βοηθήσεις να απελευθερωθεί ινσουλίνη 

Έρευνες έδειξαν πως η παραγωγή οξυτοκίνης ίσως να είναι τόσο λειτουργική όσο η ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει πως η οξυτοκίνη ενδεχομένως να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Αλλά μην αφήσεις τις αγκαλιές να γίνουν το μοναδικό σου όπλο προκειμένου να χάσεις βάρος.

Πηγή 
 
 
 

Home