Thumbnail

Πόσο σημαντική είναι η ενσυναίσθηση στο παιδί Πόσο σημαντική είναι η ενσυναίσθηση στο παιδί

Γιατί πρέπει να καλλιεργείται από νωρίς
Ακόμη και αν το παιδί σου ηλικιακά βρίσκεται στη νηπιακή ηλικία, θα πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και στο τέλος να τα αποδέχεται. Και για να μπορέσει να συμβεί αυτό, εξαρτάται από σένα.

Καλό είναι κάθε φορά να μιλάμε στο παιδί μας με παραδείγματα. Μπορείς να πεις στο παιδί σου: "Ήταν πολύ ευγενικό που μίλησες σε εκείνο το αγόρι. Θα πρέπει να αισθανόταν πολύ μόνος’. Έτσι βλέπει ότι εκτιμάς τον τρόπο που ανταποκρίνεται. Το ίδιο ισχύει και για τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθει το ίδιο ή που προκαλεί στους άλλους. Μίλησε μαζί του για όλα τα συναισθήματα και βοήθησε το να τα εντοπίσει όλα με παιχνίδια όπου περιγράφουμε πώς νιώθουμε σε κάθε κατάσταση και βάζουμε φατσούλες.

Επιβράβευσε την ενσυναίσθηση του παιδιού. Όπως και πριν, πες του μπράβο για κάθε μικρή ή μεγάλη πράξη που δείχνει ότι σκέφτεται τους άλλους.

Ενθάρρυνε το να μιλήσει για όσα νιώθει και κάνε το ίδιο. Δεν αρκεί μόνο να ρωτάς το παιδί πώς νιώθει. Είναι σημαντικό να ξέρει τι προκαλεί σε εσάς και πώς βιώνεις τις καταστάσεις που σε αφορούν. Έτσι βλέπει ότι είσαι κι εσύ άνθρωπος κι ότι οι ενήλικες δεν είναι τέλειοι.

Δίδαξε το μη λεκτικά σήματα. Μπορείτε να πάτε στο πάρκο μαζί και να παρατηρήσετε τους ανθρώπους. Χωρίς να γίνεις αγενής, ρώτησε το παιδί τι πιστεύει ότι νιώθουν οι άλλοι, με κριτήριο τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος.

Μίλησε του για τους βασικούς κανόνες ευγένειας. Το ‘ευχαριστώ’ και παρακαλώ’ είναι οι βασικές λέξεις που πρέπει να λέει αυτόματα όταν ζητά ή του δίνουν κάτι. Κάνε το όσο περισσότερο μπορείς, ώστε να σε μιμηθεί.

παιδί

Μην χρησιμοποιείς το θυμό για να έχεις τον έλεγχο. Αντί να θυμώσεις και να το μαλώσεις για κάτι που έκανε, εξήγησε του το λόγο που είσαι απογοητευμένη και πάρε χρόνο αν χρειάζεται να ηρεμήσεις. 

Δώσε προσοχή στην κοινωνική ζωή του παιδιού. Μάθε ό,τι μπορείς για τους φίλους του, ξεκινώντας με απλές ερωτήσεις. Έτσι θα καταλάβεις πώς φέρεται το παιδί, αλλά θα μάθεις και στο παιδί πώς μπορεί να αλληλεπιδρά με τους φίλους του.

Μην διαχωρίζεις το παιδί βάσει φύλου. Δυστυχώς, πιστεύουμε ακόμα ότι τα κορίτσια είναι πιο ευαίσθητα και μπορούν να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και νοιάξιμο από τα αγόρια. Μην μεγαλώνεις παιδιά κάνοντας αυτό το διαχωρισμό. Η ενσυναίσθηση πρέπει να διδάσκεται και στα δύο φύλα.

 Πηγή 

 

 

Home