Thumbnail

Πώς να θέσεις όρια στο παιχνίδι του παιδιού στο σπίτι Πώς να θέσεις όρια στο παιχνίδι του παιδιού στο σπίτι

Όταν έχετε καλεσμένους άλλα παιδιά
Τα παιδιά δημοτικής ηλικίας έχουν ξεκινήσει τα ραντεβού για παιχνίδι στα σπίτια φίλων, ενώ συχνά έχετε καλεσμένους και στο δικό σας. Όσο μεγαλώνει το καμάρι σας, είναι λογικό να αλλάζουν οι ισορροπίες. Εσύ δεν έχεις παρά να τον βοηθήσεις σε αυτή τη μετάβαση που μαθαίνει να μοιράζεται, να επιλέγει δραστηριότητες και να διαχειρίζεται τη νίκη, αλλά και την ήττα.

Μην επεκτείνεσαι αριθμητικά

Τα δύο παιδιά είναι ένας καλός αριθμός για παιχνίδι στο σπίτι ώστε να μην νιώθει κάποιο τρίτο μέλος αποκλεισμένο. Αν θέλει περισσότερα, ο ζυγός αριθμός είναι ιδανικός ώστε να παίζουν σε ζευγάρια. Θέσε ένα όριο στη διάρκεια του παιχνιδιού και ρώτησε τους γονείς των παιδιών για τις διατροφικές συνήθειες ή τυχόν αλλεργίες, ώστε να ετοιμάσεις μερικά σνακ.

Το πρωτόκολλο του παιχνιδιού

Πες όχι στις οθόνες. Ο λόγος που συναντιούνται για παιχνίδι είναι για να εξελίξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και ενημέρωσε τους γονείς ώστε να ξέρουν τα παιδιά τι να περιμένουν. Θέσε όρια ως προς το χώρο του παιχνιδιού και την ασφάλειά τους και βρες άλλη δραστηριότητα για τα μικρότερα αδέρφια. Άφησε τα παιδιά να επιλέξουν τις δραστηριότητες και πρότεινε κάτι εάν σου ζητηθεί.

KIDS

Λύσε τις διαφορές

Αν χρειαστεί, θέσε κανόνες από την αρχή για το τι επιτρέπεται και το όχι. Μην το κάνεις με αυστηρότητα και μην χρησιμοποιείς λέξεις όπως ‘όχι’ και ‘απαγορεύεται’. Άφησε τα παιδιά να λύσουν τις διαφορές τους και να επέμβεις μόνο αν βλέπεις ότι κινδυνεύει ή απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα.

 Πηγή 

Home