Thumbnail

Πώς να μάθεις το παιδί σου την έννοια του σεβασμού Πώς να μάθεις το παιδί σου την έννοια του σεβασμού

Ένα πολύτιμο μάθημα που μόνο εσύ μπορείς να του δώσεις
Μη περιμένεις να μεγαλώσει το παιδί σου για να του μάθεις να σέβεται τους γύρω του. Άλλωστε, αυτή δεν είναι ακριβώς μια κουβέντα που θα κάνετε οι δυο σας, αλλά είναι κάτι που θα του διδάξεις μέσα από καθημερινά παραδείγματα. Και αυτό σημαίνει πως εσύ δίνεις το καλό παράδειγμα, με το να σέβεσαι τους άλλους. Και όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις, τόσο πιο πολύ θα εμπεδώσει το παιδί σου το πόσο σημαντικό να σέβεται τους άλλους, όσο διαφορετικοί και αν νομίζει πως είναι απ' αυτό.

Μια από τις μεγαλύτερες και δυσκολότερες προκλήσεις για τους νέους γονείς είναι να μάθουν στα παιδιά τους την έννοια του σεβασμού και του να νοιάζονται για τους άλλους. Είναι δύσκολο γιατί δεν μένει απλά στα λόγια. Δεν λέμε στο παιδί ‘Πρέπει να σέβεσαι’ και τελείωσε. Είναι βαθύτερο από αυτό γιατί μαθαίνει πώς να εκτιμά όλα αυτά που υπάρχουν γύρω του και να μην τα εκμεταλλεύεται.

Ξεκίνησε από νωρίς και κάνε το κυρίως μέσα από τη δική σου στάση ζωής.  Αν του λες να είναι ευγενικό, αλλά εσύ φέρεσαι με αγένεια στους γύρω σου, το παιδί θα κρατήσει τη στάση και όχι τα λόγια σου. Δες λοιπόν πώς φέρεσαι και δούλεψε την αλλαγή αυτή, σκεπτόμενη το όφελος του παιδιού σου που σε έχει ως πρότυπο.

kids

Μίλησε στο παιδί για την έννοια του σεβασμού και εξήγησε την με παραδείγματα. Κάθε ηλικία έχει τους δικούς της κανόνες και τρόπους με τους οποίους σχετιζόμαστε με τους άλλους. Πες στο παιδί ότι καλό είναι να μοιράζεται τα παιχνίδια του με τα άλλα παιδιά, όπως θα ήθελε να κάνουν και οι φίλοι του με τα δικά τους παιχνίδια. Επίτρεψε του να κάνει ερωτήσεις και απάντησε με απλές λέξεις, χωρίς να το κάνεις πιο πολύπλοκο από όσο χρειάζεται. Τέλος, δώσε στο παιδί αληθινά παραδείγματα από την καθημερινότητα. Έτσι όπως γνωρίζει το σεβασμό, είναι καλό να μπορεί να αναγνωρίζει και την ασέβεια. Μια στιγμή στην οδήγηση ή στο σούπερ μάρκετ μπορεί να το βοηθήσει να αντιληφθεί τι σημαίνει αγένεια και έλλειψη σεβασμού. Μίλησε γι' αυτό και ενδεχομένως δείξε πώς θα έπρεπε να εκφραστεί ο σεβασμός. Έτσι μαθαίνεις το παιδί να εκφράζει τη δυσαρέσκεια ή το θυμό μέσα του αν νιώσει ότι ενοχλείται.

 Πηγή 

 

  

Home