Thumbnail

Πώς θα αποτρέψεις το παιδί σου από το κουτσομπολιό Πώς θα αποτρέψεις το παιδί σου από το κουτσομπολιό

Όχι τίποτα άλλο, για να μη βγάλει τα οικογενειακά σας άπλυτα στη φόρα
Αν το παιδί σου βρίσκεται ηλικιακά στην κατηγορία 8-9 ετών, πιθανότατα να σου έχει τύχει. Να πουν σε κάποιον τρίτο κάτι που έχει συμβεί πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού σου ή να μεταφέρει κάτι που έχεις πει σε κάποιον άλλον. Το σίγουρο είναι πως σε έχει φέρει σε δύσκολη θέση, από τη μια μπροστά στο τρίτο πρόσωπο και από την άλλη επειδή δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς.

Να ξέρεις, καταρχάς, πως είναι απολύτως φυσιλογικό. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία κουτσομπολεύουν για να πειραματιστούν με το πόση δύναμη και επιρροή έχουν πάνω στους άλλους. Επίσης, το κάνουν στην προσπάθειά τους να γίνουν πιο δημοφιλείς

Εσύ αυτό που έχεις να κάνεις, είναι διαχωρίσεις στο μυαλό του το κουτσομπολιό από τα άκακα σχόλια. Το παιδί πιθανώς μιλάει ή στέλνει μηνύματα πολύ συχνά στους φίλους του. Τείνουν να μιλούν για αυτά που γίνονται στο σχολείο και κάνουν ακόμα και θετικά σχόλια για τους άλλους. Στην πλειοψηφία τους, όμως, είναι αρνητικά. Εξήγησε στο παιδί σου ότι αυτό το κουτσομπολιό μπορεί να πληγώσει τους άλλους, ακόμα κι αν δεν το μάθει το άτομο για το οποίο μιλάς. Ρώτησε το πώς θα ένιωθε εκείνο αν ήταν στη θέση του. 

kids gossip

Το παιδί μπορεί να πιστεύει ότι αν λέει κάτι αληθές και όχι φήμη, τότε δεν είναι κουτσομπολιό. Αν και είναι μη ρεαλιστικό να μην συζητάει ποτέ για τα άλλα παιδιά και το τι κάνουν, μπορείς να μιλήσεις για τα θέματα που είναι εκτός ορίων. Ποια είναι ντροπιαστικά, ποια είναι πολύ προσωπικά και ποια μπορεί να είναι παραπληροφόρηση.

Μίλησε του για τη φιλία. Πολλά παιδιά πιστεύουν ότι αν κουτσομπολεύουν, γίνονται πιο αρεστά και αποδεκτά από τους συνομήλικούς τους. Εσύ μπορείς να εξηγήσεις στο παιδί ότι μια φιλία περιλαμβάνει άλλα, πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα. Οι κοινές δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού ή η συμμετοχή σε φιλανθρωπικές οργανώσει φέρνει τα παιδιά πιο κοντά και τονώνει το αίσθημα γενναιοδωρίας τους.

Σταμάτησε τη διάδοση. Αν έρθει το παιδί να σου πει ένα κουτσομπολιό, ]απάντησε με κάτι ανάλογο του ‘αυτό δεν είναι δική μου δουλειά’ ή ‘εκείνος όμως λέει μόνο καλά πράγματα για εσένα’. Αν πιστεύεις ότι το παιδί σου μεταφέρει κάτι ακραίο ή άσχημο, προέτρεψε το να ενημερώσει τη δασκάλα του και ότι δεν είναι ‘κάρφωμα’ αν το κάνει προς όφελος του παιδιού.

Διάβασε επίσης 

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι η οικογένεια σου διακατέχεται από πολύ στρες

Όλα όσα ανησυχούν μια νέα μαμά

Πώς να ισορροπήσεις τη δουλειά με τη μητρότητα

Πηγή 

 

Home