Thumbnail

Ποιος είναι ο ρόλος ενός νέου μπαμπά; Ποιος είναι ο ρόλος ενός νέου μπαμπά;

Η συμβολή σου είναι πολύτιμη σε όλους τους τομείς
Όταν ένα ζευγάρι αποκτά παιδί, ειδικά αν είναι το πρώτο του, όσο και να πεις, οι ισορροπίες ανατρέπονται. Εκ των πραγμάτων, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη γυναίκα, κυρίως αν θηλάζει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο άντρας πρέπει να μείνει αμέτοχος. Ο ρόλος του είναι πολύτιμος και η συμβολή του καθοριστική.

Τα περισσότερα ζευγάρια εντοπίζουν αλλαγές στη σχέση όταν έρθει το μωρό. Στην αρχή, είναι ενθουσιασμένοι κι αυτό τους φέρνει πιο κοντά. Αλλά αφού περάσει ένας μήνας, τα ζευγάρια νιώθουν κούραση, άγχος και εξόντωση από τη φροντίδα του μωρού και τις δουλειές του σπιτιού. Κάτι άλλο που προκύπτει είναι ότι βλέπουν ότι διαφωνούν σε ό,τι αφορά το μεγάλωμα του παιδιού.

Διάβασε ακόμη: Όλα όσα ανησυχούν μια νέα μαμά 

Ο μόνος σωστός τρόπος αντιμετώπισης, είναι ο διάλογος. Ούτε φωνές, ούτε εντάσεις, ούτε τίποτα. Το μωρό σας είναι πολύτιμο, αυτό δεν αλλάζει με τίποτα, αλλά πρέπει να διαφυλάξετε και τη σχέση σας. Είναι λογικό, η σύντροφός σου να έχει μειωμένη διάθεση για σεξ. Επίσης, είναι λογικό να αισθάνεσαι παραμελημένος. Μην την αδικείς όμως. Πέρα από τις εμφανείς σωματικές αλλαγές, οι ορμόνες, σε συνδυασμό με το άγχος για τις νέες τις ευθύνες, τον φόβο της ότι τα κάνει όλα λάθος, την κούραση και την αϋπνία, η ψυχολογία της είναι εύθραστη. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται και πρέπει να κάνεις είναι τη φορτώσεις με ενοχές πως σε παραμελεί ή ακόμη χειρότερα, να της επιρρίψεις ευθύνες. 

Διάβασε επίσης: Ποια βιβλία να διαβάσεις αν είσαι μαμά 

Αυτή λοιπόν είναι η κατάλληλη περίοδος για να εξαντλήσεις κάθε περιθώριο υπομονής που διαθέτεις. Δείξε κατατανόηση και δείξε της με κάθε τρόπο ότι είσαι δίπλα της. Δεν χρειάζονται θεαματικές κινήσεις. Απλά, καθημερινά πράγματα. Πάρε την μια ζεστή αγκαλιά, πες της μια τρυφερή κουβέντα, φρόντισε το μωρό για να μπορέσει να κοιμηθεί, να κάνει ένα μπάνιο με την ησυχία της ή να πάει μια βόλτα. Επίσης, αποφόρτισε την όσο γίνεται από τις ευθύνες του νοικοκυριού. Μην έχεις απαιτήσεις. Μην περιμένεις το φαγητό έτοιμο. Μπες εσύ στην κουζίνα ή για να διάστημα μπορείτε να παραγγέλνετε απ' έξω. Βάλε εσύ το πλυντήριο. Επίσης, σημαντικό είναι να φροντίσεις για την ησυχία εκείνης και του παιδιού σας. Σίγουρα, φίλοι και γνωστοί θα θέλουν να έρθουν να σας ευχηθούν, αλλά αν η ίδια είναι κουρασμένη ή δεν έχει όρεξη, βρες έναν διακριτικό τρόπο για να την προστατεύσεις. Αν χρειάζεται βοήθεια από συγκεκριμένα άτομα, θα το ζητήσει η ίδια. Μην της επιβάλλεις τη μητέρα σου, ακόμη και τη δική της μητέρα. 

Να θυμάσαι πως πρέπει να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες της, να παραμερίσεις στην άκρη εγωισμούς και να της δώσεις περιθώριο να συνηθίσει τον νέο της ρόλο και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Και αυτό θα το κάνει, μόνο αν είσαι δίπλα της ουσιαστικά. 

Διάβασε ακόμη: Το πρότυπο της τέλειας μαμάς και οι ενοχές της μητρότητας 

Home